Herdenkingen mei 2018

De afgelopen dagen hebben vertegenwoordigers van het Regiment Huzaren van Boreel op diverse plaatsen herdenkingen bijgewoond en eerbetoon gebracht aan de gevallenen. Zo waren vrijwel alle eenheden van het Regiment met delegaties vertegenwoordigd op de Herdenking Gevallenen Cavalerie op 4 mei te Amersfoort. Ook de Standaard RHB, gedragen door Adjudant Johan de Jongh, was hierbij aanwezig. Ons Standaard was, samen met de Standaarden van de andere CavalerieRegimenten ingedeeld in een Standaardgroep, uitgevoerd door personeel van 11 BVE, o.l.v. Ritm Quivooi.  

Daarnaast was de RegimentCommandant RHB op 9 mei aanwezig op de herdenking van 1 RH te Voorthuizen. Op deze plaats leverde 106 InlnEsk de vlaghijsers en kransdragers ter ondersteuning van de RC van Regiment Huzaren van Sytzama. Dit regiment zet immers de tradities van 1 RH voort.

Op 10 mei was de traditionele herdenking van de slag om de Residentie op voormalig vliegveld Ypenburg. Hier heeft de RC, samen met Ypenburg-veteraan Huzaar1 Appel, een krans gelegd namens RHB ter nagedachtenis aan de gevallenen van ons regiment. Deze behoorden voornamelijk tot het 1e Eskadron Pantserwagens, waarvan RHB de tradities voortzet. Niet onvermeld mag blijven dat hier ook ridder MWO, tlnt res Maduro, Regiment Huzaren van Boreel, werd herdacht. Hij werd zelfs nog genoemd in een toespraak. Het detachement van RHB werd geleverd door 43 BVE en 4/414 PzBtl, o.l.v. majoor Knubben.  Na afloop groepeerde het detachement zich nog voor een fotosessie, op en voor de oude pantserwagen LandVerk, als eerbetoon trots rond Ypenburg veteraan Appel.

Op 11 mei was er een kleine herdenking op de Zuid Ginkelse Heide. Hier vertegenwoordigde Ritm Kaptein de Nederlandse Cavalerie en RHB. Op de Zuid Ginkelse Heide zijn in de meidagen 1940 drie cavaleristen gesneuveld. Ze behoorden tot 3 RH, maar hun eskadron was destijds ingedeeld bij 4 RH, waarvan RHB de voortzetting is.

1 gedachte over “Herdenkingen mei 2018”

  1. De herdenking op 11 mei 2018 was niet op de Zuid Ginkelse Heide (die bestaat niet), maar bij het monument nabij restaurant Juffrouw Tok aan de Verlengde Arnhemseweg te Ede.
    De Ritmeester Kapteijn (niet Kaptein) vertegenwoordigde de Regimenten Huzaren van Boreel en Prins Alexander.
    Op 10 mei 1940 zijn nabij die locatie (toen Herberg zuid-Ginkel) drie leden van een patrouille gevallen. Dit was de commandant, kornet graaf van Limburg Stirum, de korporaal Bonkerk en de huzaar Dijkers.
    De kornet behoorde tot 4 R.H., maar was toegevoegd aan de commandogroep van de eskadronscommandant 2-3 R.H. Bonkerk en Dijkers maakten deel uit van 2-3 R.H. dat onder bevel was gesteld van 4 R.H.

Plaats een reactie