Herdenking Slag in het Manpad

Op 8 juli is in Heemstede door een aantal cavaleristen met een korte plechtigheid en bloemstuklegging de Slag in het Manpad herdacht. Deze slag vond plaats in 1573 bij een poging tot ontzet van Haarlem tijdens de Tachtig Jarige Oorlog. Bij deze slag sneuvelde ondermeer de leider van de eerste Nederlandse Cavalerie eenheid, Caspar van der Noot. Casper van der Noot had enkele maanden daarvoor schriftelijke opdracht gekregen van Prins Willem van Oranje om een Nederlandse ‘vaan’ met ruiters op te richten. De dagtekening van deze brief geld min of meer als oprichtingsdatum van de Nederlandse cavalerie. De aanwezige cavaleristen waren de RegimentsCommandant Regiment Huzaren van Boreel kolonel Hans van Dalen, de regimentsarts RHB KLTZ Jaap Boreel, lkol tit bd Willem Plinck en ritm bd Axel Rosendahl Huber. Ook waren vertegenwoordigers van de Heemkundige Kring Heemstede en plaatselijke media aanwezig.

Het beleg en de diverse pogingen tot ontzet van Haarlem markeren een waterscheiding in de Nederlandse militaire geschiedenis. De nederlaag van de ontzettingstroepen, de Spaanse verovering van Haarlem en de hierop volgende moordpartij onder de burgerbevolking deden het besef rijzen onder de toenmalige leiders dat de Republiek der Verenigde Nederlanden een professioneel leger nodig had. De tot dan toe gebruikte milities voldeden niet tegenover de geharde Spaanse legereenheden (tercio’s genoemd). De Slag in het Manpad vormt dan ook de scheiding tussen amateuristisch militaire optreden en professioneel militair optreden en vormt min of meer de geboorte van het Staatse Leger, wat onder Prins Maurits en Prins Frederik Hendrik zou uitgroeien tot een geduchte Europese macht van formaat.

 

 

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.