Boek Gerlacus Buma

Op 29 oktober a.s. verschijnt bij de uitgeverij Prometheus een boek over Gerlacus Buma, een voorvader van de huidige fractievoorzitter van het CDA. Gerlacus Buma was officier bij het Regiment Huzaren no. 6 van januari 1814 tot zijn dood in 1838. Op enkele carrière-technische uitstapjes na van 2 jaar naar de Huzaren no. 8 en 4 jaar bij de Ligte Dragonders no. 4, was ‘Boreel’ zijn regiment. Uit een brief van april 1814 blijkt zelfs dat hij tot de eerste 4 ‘parate’ luitenants van Regiment Huzaren van Boreel behoorde. Gerlacus Buma heeft z’n hele militaire loopbaan – van Garde d’Honneur onder Napoleon in 1813 t/m zijn dood als majoor in 1838 – brieven naar huis geschreven over zijn belevenissen en ervaringen. Deze brieven zijn teruggevonden in het archief van Leeuwarden en nu gebruikt voor de tot standkoming van dit boek. Dit levert een buitengewoon boeiende kijk op de eerste 25 jaar van ons Regiment, met niet of nauwelijks bekende details. Ook overigens met persoonlijke observaties en niet mis te verstane oordelen over collega-officieren en hun handel en wandel. Het geheel is een prachtig boekwerk geworden.

De boek presentatie is op maandag 29 oktober a.s. om 17.00 uur bij Uitgeverij Prometheus op de Herengracht in Amsterdam.  Tijdens die presentatie zal een exemplaar van het boek aan onze RegimentsCommandant, Kolonel van Dalen, worden uitgereikt. Ook zal een vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Nederland aanwezig zijn en een exemplaar in ontvangst nemen.

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.