Diner Vrijwilligers RHB

Op 26 maart hebben een groot aantal vrijwilligers van het Regiment Huzaren van Boreel een etentje aangeboden gekregen van de RegimentsCommandant. In een gezellig samenzijn in een mooi restaurant in Leusden zijn de laatste wetenswaardigheden en plannen van ons Regiment toegelicht en heeft de RC alle vrijwilligers bedankt voor hun belangeloze inzet voor ons Regiment.

Tijdens het etentje werd Carla de Vet vereerd met de toekenning van de titel: RegimentsMatrone. Deze eretitel werd haar verleend vanwege haar grote verdienste voor de Indië-veteranen van het regiment Huzaren van Boreel en de Vereniging Huzaren van Boreel. Ze is nu officieel gerechtigd tot het voeren van de titel Korporaal der Eerste Klasse der Cavalerie en formeel opgenomen als lid van het Regiment Huzaren van Boreel. Zij is daarnaast ook officieel gerechtigd tot het dragen van landmacht uniformen in de uitmonstering van Regiment Huzaren van Boreel.

Hier hoort natuurlijk enige toelichting bij. 

De Matrones (latijns woord voor ‘moeders’) waren een groep van drie godinnen uit een Keltisch-Germaanse cultus uit de klassieke oudheid. Zij werden vaak als drietal afgebeeld op votiefstenen en altaren. Ook tijdens de Romeins periode werd deze vereer cultus voortgezet. De vereer cultus werd zelfs door de Romeinen overgenomen en geassocieerd met ‘voedsters’. De term ‘Matres’ verschijnt ook  op votief-reliëfs en in inscripties op andere plaatsen, die door het Romeinse leger werden bezet, zoals Zuid-Oost-Gallië. 

De Verering van de drie godinnen bereikte in de 2e en 3e eeuw met name in de noordwestelijke provincies van het Romeinse Rijk een sterke verbreiding. Vooral in Duitsland, het gebied noord van de Eifel, en tussen Rijn en Maas, waren heiligdommen met in totaal honderden votiefmonumenten ter ere van zulke drietallen. In meer dan 500 inscripties worden ze genoemd als Matronae of Matres.

Vaak terugkerende motieven zijn die van slangen, kinderen en luiers. De versieringen bestaan uit motieven van vruchten, en ook planten en bomen. De slangen zouden geassocieerd zijn met de geest van de overledenen of de onderwereld, en de kinderen en luiers zouden erop wijzen dat deze Matres en Matrones een beschermende functie waarnamen tegen opzichte van de familie, en tevens als vroedvrouw optraden.

Vooral deze beschermende functie wil het Regiment Huzaren van Boreel gebruiken om Carla de Vet te eren voor de jarenlange warme en betrokken steun aan de Indië-veteranen, de Vereniging Huzaren van Boreel en de redactie van de Verkenner.  Met de toekenning eert het Regiment Huzaren van Boreel één van haar belangrijkste steunpilaren. Een steunpilaar die, vaak op de achtergrond optredend, toch wordt gezien en gevoeld. Een steunpilaar die haar indië-veteranen omarmt en verwarmt. Een steunpilaar met een blauw hart!

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.