Herdenking slag bij Manpad

In de nacht van 8 op 9 juli 1573 sneuvelde ritmeester Gaspard van der Noot bij een laatste tevergeefse poging om Haarlem te ontzetten. In deze Slag bij Manpad sneuvelden ongeveer 800 man, waaronder dus enkele cavaleristen.

De door Gaspard van der Noot eind mei van dat jaar opgerichte ‘vaan’ (groot eskadron) vormt feitelijk het begin van de Staatse en dus Nederlandse Cavalerie. Ter gelegenheid hiervan heeft onze RegimentsCommandant Kolonel van Dalen samen met lkol bd Axel Huber in het bijzijn van enkele belangstellenden en lokale media, een bloemstuk namens de Nederlandse Cavalerie gelegd bij het monument Slag bij Manpad bij Heemstede. Hij hield daar ook een korte toespraak over de achtergronden van de slag en de inzet van de vaan van Caspar van der Noot. In 2023 is het 450 jaar geleden dat de Nederlandse Cavalerie is opgericht en hopen we dit in dat jaar met wat grotere omlijsting te kunnen vieren.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.