Kerstboodschap RC RHB

Het is bijna kerstmis, een periode van bezinning op het leven. Ik wil daarom een verhaal over ‘menselijkheid’ tijdens ‘gruwelijkheid’ met u delen. Op 20 december 1943 hadden bommenwerpers van de Amerikaanse 379e Bomber Group in Bremen een vliegtuigfabriek van Focke-Wulf gebombardeerd. Een B-17 werd beschadigd door Duits Flak-geschut en verloor de aansluiting met de formatie. Duitse Messerschmidt jachtvliegtuigen namen de eenzame B-17 onder vuur, waardoor de staartschutter sneuvelde en meerdere bemanningsleden gewond raakt. Ook de commandant van de B-17, tweede luitenant Charlie Brown, was gewond, maar slaagde toch de bommenwerper in de lucht te houden, hoewel nog maar slechts één motor functioneerde. Door de lage snelheid en grote schade was de bommenwerper zo goed als weerloos. 

Op de terugweg werd de bommenwerper gespot door de Duitse piloot eerste luitenant Frans Stigler in zijn Messerschmidt Bf-109. Tijdens zijn aanvalsnadering zag Stigler de grote schade aan het toestel en dat meerdere Amerikanen gewond waren. Hij ging naast de bommenwerper vliegen en maakte oogcontact. Hij begroette zijn angstige Amerikaanse collega en begeleidde de beschadigde toestel tot aan de Noordzee. Met een laatste groet vertrok Stigler. Charlie Brown slaagde erin zijn toestel aan de grond te zetten in Engeland, maar mocht over het voorval niets vertellen, omdat dit positieve gevoelens voor Duitse piloten zou kunnen oproepen. 

Beide mannen overleefden de oorlog en troffen elkaar in 1990 weer, nadat Charlie Brown een zoektocht was begonnen. Het was voor beide mannen een emotioneel weerzien. Brown prees de menselijkheid van Stigler, die verklaarde dat hij ‘het neerschieten van de weerloze en zwaar getroffen bemanning in strijd met zijn gevoelens van menselijkheid’ had gezien. 

Een dergelijke houding siert een militair. Tegenstanders moeten niet worden gedemoniseerd, maar juist als medemensen worden gezien. Ook als zij tot een ander ras behoren of een ander geloof aanhangen. Ook als ze ons zware schade hebben toegebracht of zelfs onder kameraden hebben gedood. Zelfs als ze oorlogsmisdaden hebben gepleegd. Want als wij tegenstanders demoniseren, halen we de menselijkheid uit onszelf en zijn we verworden tot meedogenloze moordmachines. Laten we de kerstgedachte gebruiken om de menselijkheid in onszelf te bewaren en te koesteren. Dat maakt onze mooie planeet een stuk leefbaarder. Ik wil u namens het Regiment Huzaren van Boreel prettige kerstdagen een een feestelijk en veilig jaareinde toewensen. 

Kolonel J.A. van Dalen

RegimentsCommandant Huzaren van Boreel

Stigler verklaarde dat hij Brown tijdens hun treffen in 1943 niet had gezien als een vijand, maar als een medemens. Brown en Stigler overleden allebei in 2008, respectievelijk op 87-jarige en 92-jarige leeftijd.

De Amerikaanse schrijvers Adam Makos en Larry Alexander publiceerden in december 2012 een boek, getiteld A Higher Call: An Incredible True Story of Combat and Chivalry in the War-Torn Skies of World War II, over de opmerkelijke daad van medemenselijkheid en de broederschap tussen de Duitse en Amerikaanse piloot. “De les die zij ons nalieten is er één die onze wereld nu meer dan ooit nodig heeft”, aldus Adam Makos.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.