LEST WE FORGET

Eerste-Luitenant M.H.A. (Menno) Lodders, 5 april 1992 Sint-Petersburg/Rusland

3 jaar geleden bij de 25e sterfdag na het overlijden schreef ik in ons lijfblad “De verkenner” een in memoriam over Menno. Veel oudgedienden van 103 Verkenningsbataljon uit de periode eind jaren 80 begin jaren 90 en vele KMA jaargangen van daarvoor (en waarschijnlijk ook daarna) weten wie de eerste-luitenant Menno Lodders was, maar een groot deel van de lezers op de site www.huzarenvanboreel zullen misschien de naam eens hebben gehoord of er over gelezen hebben. Om een voorbeeld te noemen, in de “Recce hide” bij 43 BVE (oud B-Esk 103 Verkbat) hangt een foto van hem met een korte beschrijving wie hij was en wat hem is overkomen.

Een kleine (militaire) introductie is dus op zn plaats;

Menno Lodders, als zoon van een Infanterie Officier (Kolonel BD), en een broer (Hans) als dienstplichtig Kornet (Sie 2 103 Verkbat), kwam al vroeg in zijn leven in aanraking met het militaire.

Zijn dienstplicht heeft hij vervuld als ondervrager Russisch bij de MIVD, om vervolgens beroepsofficier te worden bij de Koninklijke Landmacht. Tijdens zijn studie op de KMA was hij voorzitter van de senaat, wat hem een bekend student maakte op genoemd instituut.

Na het afronden van de beroepsopleiding op de SBOC (School Beroepsopleidingen Cavalerie), werd Menno geplaatst als Pelotonscommandant bij het 3e peloton van het Bravo-Eskadron 103 Verkenning Bataljon (OPC Henk Bosman, 2e beroeps ondergetekende). De 2 lichtingen met Menno als PC heb ik als volgt omschreven; Een weloverwogen, inspirerend leiderschap met ook nog een goede portie humor met een alles verpletterende schaterlach en een nooit aflatende drang om er het beste van te maken.

Het logische vervolg in deze carrière was dan ook  een bevordering tot Plaatsvervanger van het Bravo Eskadron. Vanuit deze functie werd Menno, als militaire tolk met zijn achtergrond opgedaan als ondervrager Russisch, gevraagd om deel te nemen aan de EU missie “Help de russen de winter door”.

Tijdens deze missie, in een weekendbreak, is de helikopter waar Menno samen met zijn partner Kapitein (KLU) Petra Schat inzaten verongelukt (5 april 1992).

Waarom is deze 28e verjaardag dan toch een bijzondere?

In de eerste plaats, zoals de titel van het stukje al aangeeft, om te herdenken en niet te vergeten.

Maar eigenlijk meer omdat we, op 23 januari van dit jaar, met een kleine delegatie vanuit het Regiment Huzaren van Boreel aanwezig mochten zijn bij de bijschrijving van de Elnt Menno Lodders op de “Gedenktafel Officieren” op de KMA. Op deze gedenktafel:

staan zoals omschreven alle gesneuvelde officieren en oud cadetten van de KMA. Hierbij is de omschrijving gesneuveld lang een twistpunt geweest om Menno te kunnen toevoegen. Hij was op Missie is omgekomen …… dus, eindelijk gerechtigheid.

Een kleine plechtigheid, met aanwezig de Kolonel BD Lodders en broer Hans, onze RC Kolonel Hans van Dalen, de familie van Petra Schat, Commandant NLDA Gen-Maj Nico Geerts, Commandant KMA Kolonel Joost Doense, de complete Senaat uit die tijd en ondergetekende.

Ere wie ere toekomt, and again R.I.P. and LEST NOT FORGET

Aooi (BD) Jack van Egmond

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.