Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie 25 jaar

Het regiment feliciteert het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie met haar 25 jarig bestaan en hoopt dat het orkest ook de komende jaren met veel plezier muziek zal maken! Lees hieronder een korte terugblik op de historie van het orkest.

Vandaag bestaat het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie 25 jaar. En wat hadden we dat graag willen herdenken dan wel vieren op een van de repetities en herdenkingen in het land. Enerzijds in Assen om de inzet van Franse parachutisten te herdenken en anderzijds onze jaarlijkse herdenking van de gevallen Cavalerie kameraden in de verschillende oorlogen. Maar door dat verschrikkelijke Coronavirus mocht het niet zo zijn. Op dit moment is de crisis nog op een dieptepunt en zijn we allemaal in gedachten bij hen die door het virus zijn getroffen.Maar op een verjaardag is het altijd goed om even terug te kijken. Sinds jaar en dag is het traditie dat elke eenheid of regiment over een eigen muziekkapel kon beschikken. Ook wij als cavalerie hebben een lange traditie op het gebied van militaire muziek. Het was de ritmeester Hendrik Karels die al in 1887 een verzoek had gedaan voor de oprichting van een muziekkorps voor de cavalerie. Vanuit dat verzoek is later in 1946 het fanfarekorps in Amersfoort opgericht. In het begin bestond het uit oorlogsvrijwilligers en later werd het gevuld met dienstplichtige muzikanten. Het Trompetterkorps der Cavalerie, zoals het werd genoemd, vervulde haar taken voor alle vier de regimenten maar was vanaf het begin ingedeeld bij het regiment Huzaren van Boreel. 
In 1992 werd de dienstplicht opgeschort en werd in 1995 het Trompetterkorps formeel opgeheven. Weliswaar is een deel na een fusie doorgegaan en opgenomen via het Trompetterkorps bereden Wapens in het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht Bereden Wapens. Dit orkest bestaat nog steeds. 
Na de opheffing van het Trompetterkorps der Cavalerie in 1995 werd op 22 april van datzelfde jaar door Jim van Leersum, een oud dienstplichtig muzikant van het Trompetterkorps der Cavalerie, het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie opgericht. Oud dienstplichtige muzikanten die tussen 1948 en 1995 bij het Trompetterkorps hebben gespeeld. De eerste chef dirigent was Bep Warnas die als oud directeur van de kapel Koninklijke Luchtmacht zijn militaire carrière was begonnen bij het Trompetterkorps. 
In november 1995 werd al een eerste concert gegeven in een uitverkochte Flint in Amersfoort. In 1996 werd de eerste CD uitgegeven onder de titel “50 jaar Trompetters der Cavalerie” die binnen enkele maanden was uitverkocht. 
Na het overlijden van Bep Warnas in 2004 is zijn functie tijdelijk waargenomen door Anton Meijvogel, ook oud-lid van het Trompetterkorps der Cavalerie, die tot dat moment naast slagwerker 2e dirigent was. Sinds februari 2005 is Kees Kramer, zelf eveneens oud lid van het Trompetterkorps, Chef-dirigent van het Reünieorkest Trompetterkorps der Cavalerie. Zo wordt de echte traditie van het dienstplichtige Trompetterkorps der Cavalerie nu nog steeds voortgezet door het Reünieorkest.
Tot zover een korte terugblik op wie we zijn. 25 jaar samen muziek maken omdat we het fijn vinden om samen te spelen. De combinatie kameraadschap en liefde voor de muziek maakt het Trompetterkorps der Cavalerie tot een uniek orkest met een geweldige output. Ik wil u allen hartelijk danken voor alle mooie muziek die jullie de laatste 25 jaar samen hebben gemaakt. De ene wat langer dan de andere maar dat mag de pret niet drukken. Een bijzonder woord van dank wil ik, zonder anderen te kort te doen, uitspreken naar Jim, onze oprichter. Jim zonder jouw drive en organisatievermogen was dit orkest er niet geweest. Mijn en onze dank daarvoor!
Van harte gefeliciteerd met onze verjaardag!

Geschreven door kolonel Harold de Jong, voorzitter Stichting Vrienden TdC

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.