Herdenkingen op 10 mei 2020

Het Regiment Huzaren van Boreel eert zijn gevallenen en heeft op 10 mei op twee plaatsen deelgenomen aan herdenkingen.

Oud-RC Kol van Zanten en Cdt 4/414 PzBtl Maj Poelakker waren in Enkhuizen aanwezig bij de live-streaming van de herdenking van de slag om de residentie en de gevechten om vliegveld Ypenburg. Aldaar werd één van de twee nog levenden veteranen, huz Appel (99 jaar), in het verpleeghuis vereerd met een groot scherm zodat hij de herdenking op het Ilse-plantsoen te Ypenburg toch nog kon bijwonen. Op het Ilseplantsoen te Ypenburg werden kransen gelegd door militaire en civiele autoriteiten en werd een toespraak gehouden door burgemeester van Den Haag, dhr Remkes. Huz Appel mocht tevens uit handen van maj Poelakker het nieuwe ‘rever-speldje’ van 4/414 PzBtl ontvangen, een gestyleerde vechtwagen uit de meidagen van 1940. 4/414 PzBtl zet immers de tradities voort van de vooroorlogse 1 Eskadron Pantserwagens. De andere nog levende veteraan is Grenadier Moerman (103 jaar). Die werd in zijn woonplaats Leiden op een zelfde manier vereerd en aldaar begeleid door ritm van Oerle. Hopelijk zijn beide veteranen volgend jaar nog in ons midden en dan nog steeds fysiek in staat om weer aanwezig te zijn op Ypenburg.

Kol van Dalen en Lkol Kampen waren beiden aanwezig bij de herdenking van het bombardement in de vroege ochtend van 10 mei 1940. Bij dit bombardement op de Frederik- en Alexanderkazerne kwamen 66 korporaals en huzaren van het Depot Cavalerie om het leven, evenals honderden paarden. De herdenking op het militair ereveld op de Algemene Begraafplaats van de gemeente Den Haag werd geleid door de voorzitter van de herdenkingsstichting Ton Bos. Ook aanwezig was de regimentscommandant van het Regiment Grenadiers en Jager, lkol Hubbers. Ook hier hield burgemeester Remkes een korte toespraak. Ook deze ceremonie werd gelive-streamed naar belangstellenden. Namens de Nederlandse cavalerie legde onze RC kol van Dalen, een krans.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.