Herdenkingen op 12 mei 2020

Op 12 mei heeft de RegimentsCommandogroep van het Regiment Huzaren van Boreel haar gevallenen herdacht en geëerd met een veldtocht langs diverse gedenktekens. Involge de Corona-bepalingen bestond de delegatie uit de RegimentsCommandant Kolonel van Dalen en RegimentsAdjudant Johan de Jongh, waarbij het RegimentsOog Dennis Boom de digitale vastlegging op zich nam. Begonnen werd met een kranslegging bij het Cavaleriemonument in Amersfoort, waarna de tocht vervolgd werd naar het gedenkteken van de drie gevallenen van 2-3RH (die in de meidagen ingedeeld waren bij 4RH) bij het restaurant van Juffrouw Tok op de Ginkelse Heide. Ook hier werd een bloemstuk gelegd en de eregroet gebracht. Daarna door naar de Grebbeberg waar tussen alle infanteristen en artilleristen ook één huzaar ligt. Deze huzaar behoorde bij 2RH, maar was individueel ingedeeld bij 2-3RH en juist dit eskadron diende weer bij 4RH. Dus als het ware drie regimenten in één persoon verenigd. 

Na de Grebbeberg, waar overigens 4RH vrijwel compleet ook was ingezet, door naar Voorthuizen om hier deel te nemen aan de herdenking van 1RH uitgevoerd door de RegimentsCommandant van Regiment Huzaren van Sytzama, de kolonel Koek. De volgende stop was te Overschie, nabij Rotterdam, waar op een klein ereveld een zestal militairen liggen, waaronder drie cavaleristen, twee van het Regiment Motorrijders en één van 3RH. Deze militairen kwamen om het leven bij de Nederlandse tegenaanval op het Duitse bruggehoofd bij Rotterdam. Ook hier een bloemstuk gelegd en de eregroet gebracht. De volgende stop was te Ypenburg, waar bij het monument op het Ilsy-plantsoen de aanwezige kransen aangevuld werden met een bloemstuk van RHB. De laatste stop was bij het standbeeld van George Maduro. Hier lag maar één klein bloemstuk, gelegd door een school. Dit is eveneens aangevuld met een bloemstuk van het Regiment Huzaren van Boreel, het regiment waartoe tlnt George Maduro behoorde. Als laatste is nog een kort bezoek gebracht aan het monument nabij de oude Alexander kazerne, waar de 66 gevallen cavaleristen herdacht worden die bij het bombardement in de vroege ochtend van 10 mei om het leven kwamen.
Het was een gedenkwaardige maar belangrijke dag. Ook in COVID-19 crisistijd herdenken wij onze gevallenen. Herdenken is immers één van de zaken die onze militairen en cavaleristen maakt.

Foto’s: RegimentsOog Dennis Boom

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.