Kersttoespraak

Het einde van een bewogen jaar nadert. Terwijl het land in een zware lockdown wordt gehuld, wil ik aan u enkele gedachten over ons Regiment overdragen.

We zuchten op dit moment onder de zware COVID-beperkingen die onszelf en onze dierbaren hard raken. Onze vrijheden worden beperkt en we worden geacht persoonlijke offers te brengen om het hardnekkige COVID-virus onder controle te krijgen. Dit vraagt veel. Zeker in een tijd die normaal gesproken een tijd van samenkomst, warmte, geloof, familie en reflectie is.

Eenheden en personeel van het Regiment Huzaren van Boreel zijn ook ingezet in de afgelopen periode. O.a. voor hulp in de ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en in de teststraten. Ook hebben we onze inzetbaarheid op orde gehouden door diverse oefeningen.

Maar laten we niet alleen aan onszelf denken. Sommigen van ons hebben dit jaar mensen verloren aan COVID, andere ziekte, ongeval, ouderdom of andere doodsoorzaak. Zowel degene die ons ontvallen zijn als hun naasten verdienen onze aandacht en warmte. Laten we deze medemensen en hun omstandigheden in onze gedachten houden als we geconfronteerd worden met de COVID-beperkingen en juist voor hen een stapje extra zetten.

Ik vraag daarnaast uw aandacht en warmte voor anderen die het zwaar hebben, zoals de vele personen die opgenomen zijn in hospitaalbedden of op IC’s liggen. Voor zorgpersoneel die nu al maanden lang het vuur uit de sloffen loopt en lange, lange dagen maakt.

Daarnaast zijn er nog vele vluchtelingen in de wereld die huis en haard hebben moeten verlaten uit angst voor verwonding, vernieling of de dood. Die nu in schamele tentjes in opvangcentra of asielzoekerscentra leven vol onzekerheid over hun lot en hun thuisland.

Eveneens belangrijk om te beseffen is het feit dat wij ook landgenoten en Regimentsgenoten in diverse missiegebieden hebben werken. Die brengen persoonlijke offers voor vrede en veiligheid, ver van huis en gezin onder soms zware fysieke en psychische omstandigheden. En vaak nog verergerd door COVID-omstandigheden. Zij verdienen onze aandacht, onze steun, onze warmte. We moeten hun inzet eren door het werk wat voor ons ligt af te maken en te volbrengen. Zij het in uniform, zij het buiten uniform. Zij het in ons werk, zij het in ons privéleven.

Daarom doe ik beroep op ons Regimentsgevoel. Een Regimentsgevoel wat garant staat voor inzet, betrokkenheid, kameraadschap maar vooral toewijding en volhardendheid. Zodat de wereld een betere wereld wordt.

‘Vrede en gezondheid voor iedereen op Aarde’

Ik wens u allen een prettige, gezonde en toch ‘warme’ dagen toe.

Rond de Standaard, voor het Regiment… BOREEL!

Kolonel J.A. van Dalen
RC RHB

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.