Uitreiking mobilisatie oorlogskruizen

Op de historische dag 10 mei hebben kolonel van Dalen en adjudant de Jongh (respectievelijk RC en RA van het regiment Huzaren van Boreel) in Hoevelaken een tweetal speciale postume mobilisatie oorlogskruizen uitgereikt aan nabestaanden van militairen die dienden in de bewogen meidagen van 1940. Het eerste mobilisatie oorlogskruis werd uitgereikt aan de zoon van huzaar J.A. Sessink. Huzaar Sessink diende als mitrailleurschutter in het 1e Regiment Huzaren (1RH). Dit huzarenregiment was in de meidagen ingezet op  Midden Veluwe in front van het IV legerkorps. 1 RH heeft zware gevechten moeten uitvoeren bij Barneveld, Voorthuizen en Terschuur en kwam hierbij in gevecht met elite SS-troepen van het Duitse leger. Het tweede mobilisatie oorlogskruis was voor de dochter van kanonnier J.B. Papen. Deze behoorde tot 8e Regiment Artillerie, maar was door herschikking terecht gekomen bij 14e Regiment Artillerie en ingezet bij Dordrecht en Dubbeldam. Van nabij maakte hij de gevechten rond de Moerdijkbruggen en het eiland van Dordrecht mee en zag in de verte de bommen vallen op Rotterdam. Ook zijn artillerie-eenheid vocht tegen Duits elitetroepen namelijk parachutisten en de oprukkende 9e Duitse Pantserdivisie. Zowel huzaar Sessink als kanonnier Papen behoorden tot de oudere lichtingen en hadden hun dienstplicht in de periode 1927-1928 al vervuld. Hoewel dat ze al gezinnen en bedrijven hadden, werden ze in 10 jaar later in augustus en september 1939 gemobiliseerd om hun land te verdedigen en maakten ze de verschrikkingen van de oorlog in mei 1940 aan den lijve mee.

Het geval wil dat de zoon van huzaar Sessink en de dochter van kanonnier Papen na de oorlog met elkaar trouwden. De kinderen van het echtpaar Papen-Sessink hebben de inzet van opa’s willen eren met een aanvraag van mobilisatie oorlogskruizen voor hun grootvaders. De aanvraag werd door Defensie toegekend en vandaag vond de uitreiking plaats in een kleine en emotionele bijeenkomst in familiekring.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.