60 jaar 103 Verkenningsbataljon

Precies zestig jaar geleden, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, wordt op 15 juni 1961 in ’t Harde 103 Verkenningsbataljon opgericht. Het bataljon kwam voort uit 102 Verkenningsbataljon en beide bataljons vormden gedurende enkele jaren 121 Lichte Brigade. Behalve deze twee verkenningsbataljons waren bij de brigade ook nog ingedeeld 104, 105 en 108 Commandotroepen compagnie en 425 Infanteriebeveiligingscompagnie.  103 Verkenningsbataljon was gelegerd op de legerplaats Seedorf in Duitsland was ingedeeld bij het Regiment Huzaren van Boreel. Het bataljon zou in de volgende jaren een bijna iconische status bereiken. Er werd o.a. een Patenschaft aangegaan met het Duitse Panzeraufklarungsbatallion 3 uit Luneburg en er werden diverse grote internationale verkenners en tankschietwedstrijden gewonnen. Het bataljon kreeg toestemming om als embleem het brandmerk van het Duitse Trakhener paardenras te voeren. Het stond dan ook bekend als het Trakhener bataljon.

In 2000 verhuisde het bataljon als gevolg van de prioriteiten nota na 40 jaar terug naar Nederland en werd in Soesterberg gelegerd. Het bataljon werd in de jaren hierna omgevormd. Het A- en B-esk werden respectievelijk 42 BVE en 43 BVE. De rest van de eenheid werd in 2003 103 ISTARbataljon, wat nu JISTARC is geworden.

Het Regiment Huzaren van Boreel is trots op het feit dat het unieke 103 Verkenningsbataljon deel uitmaakt van de geschiedenis van ons Regiment. 103 Verkenningsbataljon met al personeel wat in haar gelederen heeft gediend, belichaamt immers de idealen van RHB, namelijk daadkracht, initiatief, beweging, doorzettingsvermogen, kameraadschap, betrouwbaarheid, improvisatievermogen en nooit, nooit opgeven. RHB feliciteert daarom al het personeel van 103 Verkenningsbataljon met deze 60 jarige verjaardag.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.