Veteranendag 2021

Geachte Veteranen van het Regiment Huzaren van Boreel,

Ook dit jaar zal er, vanwege de voortduring van sommige COVID beperkingen, geen landelijke openbare Veteranendag worden georganiseerd op het Malieveld in Den Haag. Er zal slechts een beperkte bijeenkomst worden gehouden met een select gezelschap, die via een livestream te volgen zal zijn. Dit betekent dat er dus helaas geen mogelijkheid is om u allen in grote getale lijfelijk gezamenlijk te ontmoeten.

Desondanks wil ik het moment de landelijke Veteranendag wel benutten om het woord tot u te richten. 

WIJ VERGETEN UW INZET NIET!

Het Regiment Huzaren van Boreel (RHB) is trots op zijn veteranen en zal de inzet en offers blijven koesteren. De eeuwenlange geschiedenis van ons Regiment staat immers bol van inzet, offers en heldendaden. Heldendaden die omlijst zijn met doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen, moed, trouw en vooral kameraadschap. Inzet in missies die gekenmerkt worden door enerzijds idealen, mooie landschappen, prachtige inheemse mensen, hechte eskadrons en de ‘Boreel-geest (nooit, nooit opgeven). Maar die anderzijds ook te maken kregen met moessonregens, gevaarlijke wegen, hete woestijnen, gevaarlijk gebergte, ijzige koude, tekort aan voedsel, kapotte infrastructuur, verbroken relaties, onbegrip van het thuisfront, ongrijpbare en taaie tegenstanders, (soms) falend leiderschap en altijd met bloedoffers. Dit was altijd zo, is nog steeds zo en zal ook altijd zo blijven. Het hoort bij de aard van ons militaire vak. Dit onderscheidt ons van de civiele omgeving, maakt ons militair en kleurt ons als veteraan. 

Daarom is vorming en de ‘Boreel-geest’ ook zo fundamenteel. Het geeft zin aan ons militaire bestaan, maakt ons weerbaar en bouwt incasseringsvermogen en doorzettingsvermogen op voor de zware tijden die gepaard gaan met missies en inzet. En dat doen we in onderlinge verbondenheid, met weinig afstand tussen de rangen, met respect naar elkaar en met hulp van elkaar. Kenmerken die we overigens vaak ook in het burgerleven kunnen en moeten gebruiken.

De afbouw van de COVID-beperkingen mede door een oplopende vaccinatiegraad maken het gelukkig wel mogelijk om kleinere veteranenactiviteiten weer op te pakken. In het najaar organiseren we daarom weer een paar Afghanistanreünies en we proberen ook nog een ontmoeting met Indië-veteranen te organiseren die hiertoe fysiek in staat zijn. Daarnaast worden er ook weer fysieke regimentsdiners georganiseerd voor huzaren, korporaals, onderofficieren en officieren. 

Verder staat de uitgestelde uitreiking van het Uruzganopschrift op ons Standaard in de tweede helft van dit jaar gepland. Iets waar veel Afghanistanveteranen en ik niet in het minst, reikhalzend naar uit hebben gekeken. Via onze website zult u hierover informatie ontvangen.

Om de inzet van veteranen extra te eren, organiseren we bovendien de beëdiging dit jaar op de Grebberg. Een plaats waar vele Nederlanders het leven hebben moeten laten, waaronder een aantal cavaleristen. Omdat een aantal te beëdigen militairen vrijwel onmiddellijk op uitzending gaat, is er geen betere plaats om het belang van een eed of belofte te illustreren met een fysieke verbinding tussen gesneuvelde veteranen en aankomende veteranen. RHB-eenheden en RHB-militairen staan namelijk weer op de rol uitgezonden te worden naar diverse missiegebieden in de wereld.

Als laatste hebben velen van u inmiddels het nieuwe Regimentsboek ontvangen waar de inzet van onze veteranen natuurlijk in het middelpunt staat. De omvang van het boek is natuurlijk te gering om alle persoonlijke inzet en daden voor het voetlicht te brengen, maar daar heeft u hopelijk begrip voor. Deze persoonlijke verhalen zijn gelukkig wel in diverse eenheidsboeken opgenomen.

Ik wil afsluiten met u allen geluk te wensen met de landelijke Veteranendag en nogmaals te benadrukken dat RHB niet had bestaan zonder u. U bent Boreel en Boreel is u. 

In diep respect voor uw inzet en offers, groet ik u namens het gehele Regiment,

Commandant Regiment Huzaren van Boreel

Kolonel J.A. van Dalen

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.