Afghanistan veteranen Regiment Huzaren van Boreel

Waarde Afghanistan-veteranen Regiment Huzaren van Boreel,

Net zoals ik heeft u waarschijnlijk met evenveel ontzetting en pijn in het hart de recente gebeurtenissen in Afghanistan via de diverse media gevolgd. Na bijna 20 jaar strijd in dit zwaar getroffen land, heeft de Taliban door versnelde terugtrekking van Westerse strijdmachten en ineenstorting van de Afghaanse veiligheidstroepen opnieuw de macht in handen gekregen. Het beeld ontstaat hierdoor dat de inzet van onze Westerse strijdmachten in Afghanistan tevergeefs is geweest. Deze ontwikkeling roept vele herinneringen en vragen op, die mogelijk gepaard kunnen gaan met emoties.

Het Regiment Huzaren van Boreel is intensief ingezet in Afghanistan. Niet alleen in de Uruzgan periode, maar ook in de periode hiervoor (Pol i-Khomri, Kaboel en Kandahar) en daarna (Kunduz en Mazar-e-Shariff). Sommigen van ons zijn gewond geraakt. Lichamelijk of geestelijk. Korporaal Ronald Groen van 43 BVE is helaas zelfs gesneuveld. Tijdens deze inzet hebben wij inzet, daadkracht, doorzettingsvermogen en betrokkenheid getoond. Vooral betrokkenheid om het leven van de plaatselijke Afghaanse bevolking te verbeteren en hun veiligheid te vergroten. En daarin zijn we, naar mijn vaste overtuiging ook geslaagd. We hebben de Afghaanse bevolking getoond wat vrijheid is, wat veiligheid inhoudt en hoe mooi de toekomst voor hun kinderen kan zijn. En dat is aan uw inzet en offers te danken. Dat de huidige geopolitieke omstandigheden tot een andere ontwikkeling hebben geleid, doet hieraan niets af.

Ik moedig u aan om in gesprek te gaan met collega veteranen om de emoties een plek te geven. U bent niet alleen. Het buddy-systeem is namelijk niet alleen van toepassing tijdens uitzending, maar ook in de tijd erna. Gebruik het. Zeker in deze bewogen tijd. Zoek contact. Toon emoties. Praat.

In diep respect voor uw inzet en offers en met een knieval naar onze gewonden en gevallene, zeg ik u namens het Regiment Huzaren van Boreel steun toe in deze bewogen tijd. U kunt altijd op onze eerste-lijns veteranen hulpverlening een beroep doen. Als u een acute hulpvraag heeft, kunt u ook het Veteranenloket bellen op 088-3340050 of een bericht sturen naar info@veteranenloket.nl Het telefoonnummer is 24/7 bereikbaar en staat ook open voor relaties van veteranen.

Commandant Regiment Huzaren van Boreel

Kolonel J.A. van Dalen

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.