Meldpunt voor Afghanen die gevaar lopen

Defensie heeft een meldpunt geopend. Het is bedoeld voor informatie en gegevens van Afghanen die gevaar lopen. Het gaat hier om acute en schrijnende gevallen die Defensie hebben bijgestaan.

Het meldpunt is een gevolg van de motie die op 18 aug in de Tweede Kamer werd aangenomen. Door deze motie is er een ruimhartigere evacuatie-aanpak van Afghanen die voor Nederland of tijdens Nederlandse missies hebben gewerkt. Zij lopen daardoor een verhoogd risico.

Onder deze groep vallen bijvoorbeeld bewakers, judiciële medewerkers, koks en chauffeurs. Denk verder aan medewerkers van Nederlandse ontwikkelingsprojecten, mensenrechten- en in het bijzonder vrouwenrechtenverdedigers. Ook journalisten en hun ‘fixers’ die werkten voor Nederlandse media behoren tot die groep.

Wie mensen in Afghanistan kent die binnen dit verruimde beleid vallen en nu gevaar lopen, kan dit melden. Defensie roept collega’s op informatie en gegevens van deze personen naar een speciale mailbox te sturen:

meldpunt.afghanistan@mindef.nl

Zet in de mail de naam en contactgegevens van de betreffende persoon. Belangrijk zijn de achter- en voornaam, paspoortnummer, nationaliteit, telefoonnummer en email-adres. Meld ook de reden waarom hij of zij op dit moment gevaar loopt. Defensie deelt deze informatie met het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de coördinatie van de evacuatie leidt.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.