REGIMENTSVERJAARDAG!

Kameraden, Regimentsgenoten.

Helaas staan de recent stijgende cijfers van de nog altijd voortdurende COVID pandemie ons niet (meer) toe fysiek bijeen te komen. Desondanks willen we elkaar toch digitaal omarmen om het Regimentsgevoel levend te houden.

Vandaar weer een korte video (zie “Lees meer”) met een toast ter gelegenheid van onze 208e Regimentsverjaardag. Ik verzoek een ieder deze Boreel-video zo breed mogelijk te verspreiden.

Ik begin natuurlijk om ieder te feliciteren met onze Regimentsverjaardag. Het is op 25 november dit jaar precies 208 jaar geleden dat de commissaris generaal van Amsterdam de  ‘weledelgestrenge heer’ Willem François Boreel machtigde om een korps cavalerie te organiseren. Op 28 november diende Boreel reeds een plan in bij het commissariaat van oorlog. Omdat Willem François Boreel op 25 november 1813 van Koning Willem I opdracht kreeg een cavalerieregiment te formeren, geldt dit als de oprichting van het latere Regiment Huzaren van Boreel. Het regiment bestond uit vier eskadrons (elk twee pelotons); 641 huzaren en 677 paarden. Boreel werd zelf regimentscommandant, in de rang van luitenant-kolonel.

De werving van manschappen begon in Haarlem en Leiden, en in september 1814 was het regiment gedeeltelijk geformeerd; hierna werd het officieel het Regiment Huzaren genoemd. Door de burgers werd het regiment al snel de Blauwe Huzaren genoemd vanwege het blauwe veldtenue van die tijd.

Op 17 november 1814 kreeg het regiment een nummer en werd het het Regiment Huzaren no 4.. Een paar dagen later, op 30 november 1813, keerde ook de Prins van Oranje terug uit ballingschap en landde in Scheveningen. Een dag later, op 1 december 2013, keurde Willem het plan van Boreel goed. De volgende dag op 2 december, werd hij uitgeroepen tot Soeverein vorst Willem I en vier maanden later, op 30 maart 1814, werd hij in Amsterdam als zodanig ingehuldigd. Maar toen was Boreel al druk bezig met het formeren van zijn korps cavalerie. Wij zijn dus ouder dat ons Koninkrijk en waren één van de eerste gevechtseenheden van het nieuwe Nederland.

Destijds was er sprake van een zeer roerige periode met snel wisselende omstandigheden. Maar helaas zijn vandaag de omstandigheden ook niet stabiel en worden we geconfronteerd met een aanhoudende pandemie, groeiende maatschappelijke onrust, desinformatie golven, conspiracy theorieën, en dynamische internationale wereld met assertievere actoren. Dit betekent dat we maatschappelijk onder druk staan en dat er op ons als militairen een beroep kan worden gedaan om internationaal of zelfs wel nationaal operationeel op te treden en ‘alles wat ons dierbaar is te beschermen’. Dit kunnen we alleen als we de gelederen gesloten houden en het vertrouwen bewaren. Net zoals destijds de eerste tot het Regiment  toe tredende huzaren, korporaals, onderofficieren en officieren vertrouwen hadden en vertrouwen genoten, moeten wij dit onderlinge vertrouwen ook koesteren en bewaren.

Daarom wil ik onze Regimentsverjaardag dit jaar in het teken stellen van VERTROUWEN. Vertrouwen in onze leiding, in onze middelen, in elkaar en in onszelf. Vertrouwen binnen defensie en vertrouwen buiten defensie.

Rond de Standaard, voor het Regiment

BOREEL !

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.