Kerstboodschap RC

Opnieuw nadert het einde van een jaar. Nog altijd worstelt ons land met het COVID virus, hoewel er hier en daar ook lichtpunten zijn. Economisch staat ons land er weer goed voor en eindelijk krijgen we deze week na een lange formatieperiode weer een nieuwe regering. Een nieuwe regering die hopelijk het Defensiebudget aanmerkelijk zal verhogen. Iets wat hard nodig is, gezien de spanningen in de wereld in bijvoorbeeld het Midden Oosten, Donbass regio en Chinese Zee.

Het Regiment Huzaren van Boreel heeft het afgelopen jaar de nodige activiteiten verricht. Onder andere is 42 BVE ingezet in het Midden Oosten en maakt 104 JVE zich gereed voor een aankomende missie in het Caribisch Gebied. 11 BVE en 43 BVE hebben diverse gereedstellingsactiviteiten uitgevoerd, waaronder een paar in het buitenland. 101 StafEsk JISTARC, die nog altijd tot RHB behoort, heeft haar ondersteuning aan de modules van JISTARC met verve uitgevoerd. Hoewel het officiersdiner niet door kon gaan i.v.m. aantrekkende COVID beperkingen, konden wel op de valreep het manschappen en onderofficiersdiner gehouden worden. Daarnaast hebben we in de zomer samen met onze collega’s van RHPCA een stijlvolle en gedenkwaardige beëdiging op de Grebbeberg uitgevoerd. Ook aan onze veteranen hebben we aandacht besteed met herdenkingen, kransleggingen en uitreiking van weer een serie Bronzen Fenneks. Voor volgend jaar staan alweer twee momenten gepland dat we ook aan andere Afghanistan-veteranen van ons Regiment deze Bronzen Fenneks gaan uitreiken. Iets wat ze verdienen.

Ook onze gevallenen herdenken we. Niet alleen tijdens de cavaleriedodenherdenking in mei, maar ook door samen met RHPCA kransen te leggen bij alle cavaleriemonumenten, blauwe rozen te leggen op de cavaleriegraven op de Grebbeberg en op de eenheidsplaquette’s van de Indë-eskadrons bij het Nationaal Indië monument in Roermond. Door tijdens de Indië-reünies en tijdens de diverse diners momenten van stilte te houden ter nagedachtenis van onze gevallenen en door jaarlijks een krans te leggen bij het ereveld in Menteng Pulo in Indonesië. Door korporaal1 Ronald Groen te gedenken die in 2007 in Afghanistan om het leven kwam. Onze gevallenen zullen we nooit vergeten.

Dit jaar zijn er helaas ook weer Regimentsgenoten overleden. Sommigen al op leeftijd, sommigen duidelijk te jong. Het overlijden maakt ons duidelijk dat wij slechts kwetsbare mensen zijn. Deze dagen willen we deze overledenen eveneens gedenken en in ons hart een plekje geven.

De komende feestdagen geven ons daarnaast momenten van rust. Rust wat nodig is om ons leven weer in evenwicht te brengen en te reflecteren op wat er om ons heen gebeurt. We zien dat de onrust in de maatschappij toeneemt en dat deze onvrede luid geuit wordt op diverse social media platforms. We zien dat het vertrouwen in de boven ons gestelde autoriteiten niet meer vanzelfsprekend is. Maar vertrouwen is wel het bindweefsel van onze maatschappij. Vertrouwen hebben we nodig om gezamenlijk tegenslagen en zware uitdagingen te kunnen overwinnen. Ik wil graag deze kerstboodschap daarom in het teken zetten van vertrouwen.

Heb vertrouwen in de organisatie, heb vertrouwen in het kader, heb vertrouwen in de mensen in je omgeving, heb vertrouwen in ons Regiment, maar heb vooral vertrouwen in jezelf. Vertrouw op uw oordeelsvermogen, vertrouw op uw incasseringsvermogen, vertrouw op uw medelevendheid, vertrouw op uw kameraadschap en vertrouw op uw menselijkheid. Als u op uzelf vertrouwt, kunnen anderen ook op u vertrouwen.

Vertrouwen in elkaar en in onszelf is waar ‘Boreel’ voor staat. ‘Boreel’ is niet zomaar een kreet die we luid roepen. ‘Boreel’ is een Regimentsgevoel. Een Regimentsgevoel wat garant staat voor inzet, betrokkenheid, kameraadschap, toewijding, volharding en ook vertrouwen.  Zodat wij helpen de wereld een betere wereld te worden.

Als laatste wil ik namens het Regiment onze steun uitspreken aan onze landgenoten en Regimentsgenoten in diverse missiegebieden. Die brengen persoonlijke offers voor vrede en veiligheid, ver van huis en gezin onder soms zware fysieke en psychische omstandigheden. Zij verdienen onze aandacht en onze steun.

Ik wens u allen een prettige en gezonde feestdagen toe en een voorspoedig 2022.

Rond de Standaard, voor het Regiment… BOREEL!

Kolonel J.A. van Dalen

RC RHB

Plaats een reactie