Herdenking Quatre Bras 2022

Op donderdag 16 juni heeft het Regiment Huzaren van Boreel samen met het Regiment Huzaren Prinses Catharina Amalia onder leiding van de nieuwe Wapenoudste der Cavalerie, BGen Joris Legein, een kranslegging gedaan bij het cavaleriemonument te Quatre Bras. Op 16 juni 1815 chargeerde hier het Regiments Huzaren No. 6, o.l.v. regimentsoprichter Willem François Boreel, om de onder druk staande Nederlandse en Engelse infanterie te ontlasten tegenover de aanvallende Franse Legerkorps van Ney.

Een anekdote: de huzaar Christiaan Corps had twee sabelhouwen gekregen, één over de rechterschouder en één over de linker, werd twee keer door een Franse lansier in de rug gestoken en ook nog een keer door zijn rechterhand. Ook de majoor Joachim de Jacobij raakte zwaar gewond door een sabelhouw over zijn linkeroog en neus en een lanssteek in zijn zijde. De huzaar Gerrit Pelle had maar liefst zeven verwondingen: een lanssteek in zijn hoofd en oor, twee lanssteken in de rechterschouder, een lanssteek in zowel de rechter als de linkerzijde en een sabelhouw in de rechterbil.

Met de jaarlijkse herdenking eren de hedendaagse cavalerieregimenten de inzet en offers van onze voorgangers. In het lustrum jaar 2025 is er echter rond deze datum een ‘grotere’ herdenking gepland, compleet met eenheden en standaardwachten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.