Uitreiking cravatte tijdens Veteranendag!

Brief RC uitreiking opschrift “Uruzgan” op Standaard RHB:

Morgen is het zover en mag ik ons Regimentsstandaard aanbieden aan Zijne Majesteit de Koning voor aanhechten van de cravatte Uruzgan 2006-2010. Met de fysieke aanhechting van deze cravatte eert de Koning namens de Staat der Nederlanden de inzet van de eenheden en individuen van het Regiment Huzaren van Boreel in Uruzgan tijdens de genoemde periode.

Ik sta daar met trots, veel trots. Trots omdat ik ons mooie Regiment mag vertegenwoordigen. Maar ik sta daar niet alleen. Ik sta daar met achter mij de Standaardwacht van het Regiment Huzaren van Boreel en een detachement actieve en post-actieve Afghanistan veteranen. Maar wij staan daar met nog veel meer Boreel Afghanistan veteranen. Ik vertegenwoordig namelijk u ALLEN. Ik ben u. Ongeacht de periode of locatie waar u in Afghanistan heeft gediend. Ongeacht of uw eenheid of bijdrage nu wel of niet genoemd is in het Koninklijk Besluit die de toekenning van het opschrift aan RHB vastlegt. 

Mijn handen houden weliswaar de Standaard fysiek vast, maar uw handen hebben tijdens dit moment ook de Standaard vast. Al onze handen hebben het Standaard vast en zullen vol trots, vol Boreel-geest, de Standaard aanbieden aan onze Koning. Bovenaan de Standaardstok klemmen de handen van onze fysiek en mentaal gewonden de stok vast. De bovenste handen zijn van kpl1 Ronald Groen, die voor zijn Afghanistan-inzet het hoogste offer, zijn leven, heeft gegeven.

Ondanks mogelijke toekomstige onderzoeken naar onze inzet in Afghanistan zullen wij naast en voor elkaar blijven staan als Regiment Huzaren van Boreel in de Boreel-vast overtuiging dat onze inzet waardevol was, essentieel voor vrede en veiligheid en belangrijk voor de bevolking van Afghanistan. Ondanks wat latere generaties ervan gaan vinden, hebben wij een ‘stap voorwaarts gedaan’ toen Nederland ons riep en de bevolking van Afghanistan om hulp riep. Wij deden en doen. Wij zijn Boreel.

Ik ben tot in het diepst van mijn hart trots om uw Regimentscommandant te mogen zijn en samen met u in Afghanistan gediend te hebben. Samen zullen we vol Boreel-trots ons Standaard op 25 juni aan onze Koning aanbieden om het opschrift Uruzgan 2006-2010 op ons Standaard te mogen ontvangen door middel van de aanhechting van de cravatte.

Commandant Regiment Huzaren van Boreel, Kolonel J.A. van Dalen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.