Toespraak RC 27-10-2022

We weten allemaal dat onze RC een voortreffelijk spreker is en al vele malen met militair geschiedkundige toespraken de luisteraars vol verwondering op het puntje van hun stoel kreeg.

Op 27 oktober hield de RegimentsCommandant Regiment Huzaren van Boreel, kolonel J.A. van Dalen een toespraak tijdens het onderofficiersdiner ter gelegenheid van de 209e verjaardag van ons Regiment. Zijn toespraak kreeg enthousiaste bijval.

Hieronder treft u de tekst.

Wij zijn VERKENNERS. We bewaakten in 1815 de grenzen met Frankrijk en sprongen op onze paarden om Wellington en de Prins van Oranje te waarschuwen tegen de opmarcherende regimenten van Napoleon.

Wij zijn VERKENNERS. We chargeerden op 16 juni 1815 om de in het nauw zittende infanterie te ontlasten.

Wij zijn VERKENNERS. We weerstonden op 18 juni 1815 de massale aanvallen van de ruiters van maarschalk Ney en achtervolgden de verslagen Napoleon tot in Parijs.

Wij zijn VERKENNERS. We trokken te paard in 1830 de poorten van Brussel binnen, totdat de woedende bevolking ons, gooiend met huisraad en brandende kachels, een halt toe riep.

Wij zijn VERKENNERS. We verkenden in augustus 1831 de beide opmars route van de Nederlandse divisie en dreven een wig tussen het Belgische Maas- en Scheldelegers.

Wij zijn VERKENNERS. We bewaakten in 1871 de ruimtes tussen de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en hielden een waakzaam oog op de Pruisisch-Franse oorlogshandelingen

Wij zijn VERKENNERS. We lagen tussen 1914 en 1918 in Brabant, hielpen de Belgische vluchtelingen, redden en interneerden neergestorte piloten en voorkwamen dat Duitse troepen Brabant overliepen.

Wij zijn VERKENNERS. In mei 1940 vochten we met Duitse SS eenheden, zowel voor- als achter de Grebbelinie, ondergingen we op 13 mei een Stuka bombardement en vernietigden we vanuit onze pantserwagens of te voet Duitse parachutistenopstellingen bij de vliegvelden rond Den Haag.

Wij zijn VERKENNERS. In de naoorlogse jaren gingen we in onze pantserwagens en vechtwagens voorop bij de politionele acties om de weg te banen voor volgende infanterie- en genie-eenheden, bewaakten we belangrijke bruggen,  beschermden we bevoorradingskonvooien en hielpen we de lokale bevolking.

Wij zijn VERKENNERS. We namen individueel deel aan de Korea-oorlog, vochten in Nieuw Guinea en waren aanwezig in Libanon en in VN-verband in voormalig Joegoslavië en later Kosovo.

Wij zijn VERKENNERS. Met onze machtige verkenningsbataljons hielden we het Rode Leger van ons af aan vijandzijde van het Elbe-Seite Kanal. En wonnen prijs na prijs.

Wij zijn VERKENNERS. We drongen met onze pantserwagens Bosnië binnen, verdreven in IFOR en SFOR verband de Bosnisch-Servische onderdrukkers en hielpen bij arrestaties van oorlogsmisdadigers.

Wij zijn VERKENNERS. We vervulden individueel onze plicht bij missie in Irak, Afrika en Azië.

Wij zijn VERKENNERS. We gingen in onze pantserwagens en te voet voorop in Uruzgan en andere delen van Afghanistan om verre valleien te verkennen, Afghaanse bevolking te helpen en Afghaanse leger te trainen.

Wij zijn VERKENNERS. We trokken kameraden uit het vuur en bestormden voorop vijandelijke stellingen. We ondergingen IED-strikes en indirect beschietingen. We werden beschoten en schoten terug.

Wij zijn VERKENNERS. We bewaakten de grenzen in de Baltische Staten en het Caribisch Gebied.

Wij zijn VERKENNERS. We eren onze voorgangers en vormen onze opvolgers.

Wij zijn VERKENNERS. Wij zijn HUZAREN VAN BOREEL, maar bovenal zijn wij KAMERADEN.

BOREEL

Plaats een reactie