43 BVE vol aan de bak

De laatste drie weken van november is 43 Brigade Verkennings Eskadron (BVE) vol aan de bak geweest tijdens de SOB, gevolgd door onze certificeringsoefening “FTX Bison Sustain“.

De VTO Verkenning draaide onder onze vleugels hun eindoefening en daarnaast was het verkpel van 45 Pantserinfanteriebataljon RIOG bij ons onder bevel gesteld.

We hebben alles gedaan, van het beproeven van Recce Strike tot en met testen met Long Range Communications en het voor het eerst in lange tijd weer uitvoeren van een konvooi escorte. Het waren pittige weken, maar we kijken er heel tevreden op terug!

Boreel!

Ook de 43e Gemechaniseerde Brigade (43MEchBrig) rapporteerde over deze oefenperiode:
Onze verkenners opereren diep in vijandelijk gebied zonder onderkend te worden, soms wel 30 kilometer. Tijdens deze ‘deep ops’ betrekken ze met hun gepantserde Fenneks zo stil als mogelijk een locatie weggestopt in de bosrand. De militairen houden een luisterstop: is er geen geluid te horen? Dan stappen ze uit en verbergen ze de pantservoertuigen met camouflage. Wanneer ze het gebied zo tactisch mogelijk hebben betrokken, laat een van de verkenners zijn Atlas Pro drone snel omhoog gaan.

De inlichtingen van ons verkenningseskadron zijn essentieel voor een succesvolle gevechtsoperatie. Ze kunnen gebruikt worden om strategisch doelen aan te grijpen met artillerie om zo de vijand te vertragen of stoppen.

Tijdens de oefening Bison Sustain verzamelden de militairen van 43BVE alle gegevens van onze ‘eigen troepen’ zoals locaties van de commandoposten en logistieke installaties. Zij traden als ware op als de ‘vijandelijke verkenners’. Zo werd efficiënt en realistisch getraind.

Zelfs De Telegraaf, Leeuwarder Courant en Het Dagblad van het Noorden besteedde aandacht aan 43 BVE (inloggen om het hele artikel te lezen).

Foto’s (met toestemming): MediaCentrum Defensie/ sectie communicatie van de 43e Gemechaniseerde Brigade

Plaats een reactie