EXPOSITIE MADURO IN VILLA DORREPAAL

In 2020 was een tentoonstelling over George Maduro gepland en reeds ingericht in Villa Dorrepaal te Leidschendam-Voorburg, de locatie waar Maduro in de meidagen van 1940 zijn heldhaftige aanval uitvoerde op een groep Duitse militairen. Door de COVID pandemie is in 2020 op het laatste moment besloten de tentoonstelling te annuleren.

Nu het weer mogelijk was is de tentoonstelling alsnog opgezet en op 23 februari 2023 geopend in het bijzijn van o.a. de burgemeester van Leidschendam-Voorburg, de Commissaris van de Koning, de Gouverneur van Curacao (waar Maduro vandaan kwam) en de burgemeester van Madurodam.

Namens de regimentscommandant, die op uitzending is, woonde lkol Ben Doomernik als plv RC de ceremonie bij. (videobeelden)

Ons regiment was destijds, en ook nu weer, door de organisatie, via Hans de Haas, gevraagd ondersteuning te verlenen. De ondersteuning bestond uit twee militairen in attila, een attila, een uniform veldgrijs 1939-1940 en een sabel. Uiteindelijk bleek dat de organisatie de eigen attila van Maduro op Curacao heeft kunnen terugvinden! Het cavaleriemuseum heeft het velduniform beschikbaar gesteld en uit de eigen voorraad van het regiment is een extra cavaleriesabel geleverd.
Twee militairen van 104 Verkenningseskadron stonden links en rechts van de ingang naar de kas waar de ontvangst was en voerden een keurige sabelexecitie uit als groet aan de VIP’s. Nadat dezen van de villa naar de kas waren gelopen en binnen waren gegaan voor de officiële opening namen de mannen in attila plaats terzijde van het podium. Er volgden meerdere toespraken. Daarna werden de Militaire Willemsorde en de sabel, die opgesteld stonden bij het podium, onthuld en overhandigd aan de militairen die beide objecten naar de villa zouden dragen.
Aansluitend werd samen met de VIP’s verplaatst naar de villa waar, na een fotomoment, de Willemsorde en sabel naar binnen werden gedragen en in een vitrine werden geplaatst. Er volgde een eerste rondleiding voor de VIP’s terwijl de overige gasten genoten van een hapje en een drankje.
Gelet op de aandacht die onze militairen kregen van genodigden en fotografen heeft onze ondersteuning een grote toegevoegde waarde aan de ceremonie gehad.
De VIP’s en een aantal andere personen van de organisatie hebben een exemplaar van ons “nieuwe” regimentsboek aangeboden gekregen.

Mocht je in de buurt zijn dan kan je de (kleine) expositie bezoeken.
Meer informatie over de expositie vind je op: www.georgemaduro.com

Ook diverse media hebben over de opening bericht: Leidschendam TV , Vlietnieuws, het krantjeonline.nl , InRijswijk.com en MidvlietNL maar ook AntiliaansDagblad en ParadiseFM, CuracaoNu gaven aandacht hieraan.

Er is ook een aparte Facebook pagina gewijd aan George Maduro met foto’s en videobeelden.

Meer over George Maduro: Oorlogsbronnen.nl

Plaats een reactie