Forward Operating Base (George) Maduro

De Minister van Defensie Kasja Ollongren heeft de nieuwe naam van het Forward Operating Base op Wacao onthuld.

De vooruitgeschoven post op het militaire oefenterrein op Curaçao is vernoemd naar de oorlogs-verzetsheld George Maduro. Hij was een moedige Curaçaose-Nederlandse oorlogsheld die zijn leven gaf voor de vrijheid van het Koninkrijk der Nederlanden.

In het bijzijn van de nabestaanden van George Maduro, de Gouverneur en de Minister President van Curaçao onthulde de Minister de officiële naam. 

Voorafgaand aan de onthulling kreeg de Minister een rondleiding op Wacao van de Compagnie in de West, momenteel de Bravo compagnie van 11 Luchtmobiele Brigade.
Op Wacao is eerder in 2018 het oefendorp Camp Dovale vernoemd naar een Amerikaanse- Curaçaose oorlogsheld Rudy Dovale.

Bron: Defensie Caribisch gebied

In 1939 wordt Maduro benoemd tot reserve-tweede luitenant bij de het regiment Huzaren van Boreel. Bij het uitbreken van de oorlog krijgt hij opdracht om Buitenplaats Dorrepaal (toen Villa Leeuwenbergh genoemd) te heroveren op de Duitsers.

Hoewel hij slechts een handvol soldaten bij zich had, wist Maduro met een list de Duitse soldaten te doen geloven dat er een grote groep soldaten buiten stond. De gelegerde soldaten in het landgoed gaven zich over aan Maduro en werden gevangen genomen.

Nederland moest zich al vrij snel overgeven na de invasie, maar onder andere de actie van Maduro maakte het mogelijk dat Den Haag niet gelijk ingenomen kon worden. Het gaf ook de regering en de koninklijke familie voldoende tijd om het land uit te komen. Door zijn actie kreeg George Maduro postuum de Ridder 4e klasse der Militaire Willems-Orde toegekend.

Onlangs was er een expositie in Den Haag over Maduro.

Plaats een reactie