Herdenking Ypenburg en Ede

Vandaag 10 mei nam luitenant-kolonel Ben Doomernik namens de regimentscommandant samen met de regimentscommandant prinses Catharina Amalia, Corstiaan de Haan, deel aan de herdenking (video) van de slag om de residentie. Ons regiment nam 84 jaar geleden deel met onder andere het 3e Eskadron Pantserwagens bij het verdedigen van vliegkamp Ypenburg in de meidagen van 1940.

Postuum werden er heden, door ridder MWO majoor Marco Kroon en luitenant-kolonel Ben Doomernik, aan de nabestaanden van twee regimentsgenoten een mobilisatie oorlogskruis uitgereikt.
Deze onderscheidingen hebben zij verdiend tijdens de strijd rond de Grebbelinie waarbij het 4e Regiment Huzaren (4RH) dat toen als vertragend element werd ingezet.

De uitreiking (video op: 31’10”)
Het betrof vandaag de korporaal Jan Tiemersma die op 1-2-1932 werd ingelijfd bij het 4e half Regiment Huzaren en later bij de algehele mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen en ingedeeld bij het toen weer volwaardig geworden 4e Regiment Huzaren. De Huzaar Johannes van Ede, op 4-10-1933 bij het 1e half Regiment en na algehele mobilisatie opgeroepen en ingedeeld bij het; 4e Regiment Huzaren, 4e Eskadron Wielrijders.
Beiden hadden niet eerder de versierselen toegekend gekregen.

Livestream beelden van de Oorlogsgravenstichting en foto’s van eerdere herdenkingen.

Herdenking Ede

Vandaag is met een delegatie van 11 BVE ook een bloemstuk gelegd namens het Regiment Huzaren van Boreel gelegd bij het monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelde huzaren bij Juffrouw Tok (Herberg de Zuid Ginkel).

Ook namens RHPCA de nabestaanden en de gemeente Ede zijn bloemstukken neergelegd. In 2025 wil men een grotere herdenking houden.

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. De Veluwe wordt verdedigd door het 4e Regiment Huzaren dat is gelegerd in Ede. Men verwacht dat de vijand vanuit Oosterbeek zal oprukken over de N224. Er wordt een eskadron gestuurd om deze toegang naar Ede te verdedigen. Maar de druk is groot. Er is veel vijandelijk vuur en het is duidelijk dat de Duitsers snel en goed bewapend zijn.

Op een gegeven moment wordt een groot deel van het eskadron terug geroepen. Slechts vier mannen blijven achter bij Juffrouw Tok. Drie van de Huzaren, kornet Graaf Van Limburg Stirum, korporaal Bonkerk en huzaar Dijkers sneuvelen, gedood door de vijand. Slechts één, Kuperus, overleeft het door de alerte reactie van de toenmalige eigenaar van herberg de Zuid Ginkel nu Juffrouw Tok. De eerste slachtoffers op Edes grondgebied van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen.

klik voor vergroting

Markante plek

De herdenking vond plaats op een markante plek. Dé plek waar de oorlog begon voor Ede, de plek waar in september 1944 meer dan 2000 para’s landden op de Ginkelse Heide en waar op 17 april 1945 de bevrijders, de Britse infanterie divisie Polar Bears, richting Ede trok.

“Onze Appel”

Op deze dag gedenken we ook onze oud huzaar Klaas Appel die op 28 februari 2022 op 101 ½ jarige leeftijd in zijn woonplaats Enkhuizen overleed. Huzaar Appel was een van de laatste veteranen van deze slag toen Klaas diende bij het Derde Eskadron Pantserwagens en was ingedeeld bij de verdediging van Ypenburg.
Met zijn eenheid heeft hij Duitse parachutisten bestreden, iets waarover hij vol vuur kun vertellen. Hij was een trouw bezoeker van de jaarlijkse herdenking van de Slag om de Residentie op het Ilsy Plantsoen in Ypenburg en aldaar ook een markante persoonlijkheid. Hij was trots op zijn huzarenidentiteit en voelde zich verbonden met de jonge huzaren (zowel verkenners als tankers) van deze tijd. Met zijn heengaan verloren we als regiment één van onze laatste WO II veteranen.

Huzaar Klaas Appel †

Herdenking Den Haag

Op 10 mei werden op verschillende plaatsen in Den Haag speciaal de gevallen Nederlandse militairen in de Slag om de Residentie herdacht, die begon met de Duitse luchtaanval in de nacht van 10 mei 1940. Dit gevecht om de regeringszetel is door de Duitste invaller verloren en heeft hij met zware verliezen moeten bekopen.
In de Militaire Erehof op de Algemene Begraafplaats liggen 167 gesneuvelde Nederlandse verdedigers. Zij werden vandaag herdacht door hun nabestaanden, met eerbetoon van of namens het Haagse Gemeentebestuur, de Gouverneur der Residentie, de commandanten der Krijgsmachtdelen en de commandanten van het Garderegiment Grenadiers en Jagers, het Regiment Limburgse Jagers en de Huzarenregimenten “Prinses Catharina-Amalia” en “Boreel”.
Door de deelname van scholieren van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum en padvinders van Waterscoutinggroep “De Vliegende Hollander” werd het verhaal van de succesvolle verdediging van Den Haag en de gebrachte offers voor onze vrijheid doorgegeven aan de jongste generaties. De dag werd afgesloten met het traditionele Slag om de Residentie-concert in de Kloosterkerk.

Plaats een reactie