Ronald Groen Memorial- Boreel Motor Toertocht 2023

Korporaal 1e klas Ronald Groen kwam op zaterdag 3 november 2007 bij operatie ‘Spin Ghar’ om het leven in Uruzgan. Hij was 21, zijn missie zat er nagenoeg op en mocht bijna naar huis...

Ronald overleed helaas in Uruzgan. De Fennek, een gepantserd verkennings-voertuig van 43 Brigade Verkennings Eskadron waar hij in zat, reed omstreeks 07:00 uur lokale tijd, vijf kilometer van de patrouillebasis Poentjak over een bermbom. Twee andere collega’s raakten daarbij gewond.

Zijn collega adjudant Mark Hammink zei bij de cravat uitreiking in 2022:“Een hogere erkenning bestaat er niet. Het is een grote eer voor de hele eenheid. Voor alle veteranen. Alle handen van de veteranen dragen de standaard. Helemaal bovenaan de standaard staan de handen van Ronald Groen. Hij heeft het grootste offer gegeven.”

De toertocht
Een deel van de rijders is op donderdag al naar ’t Harde gereden om alvast op de plaats van bestemming te zijn. De geplande Boreelsportdag was geannuleerd maar het was voor de deelnemers die van verder weg moesten komen wel een uitkomst. Samenzijn, elkaar weer ontmoeten, herinneringen ophalen, de route bespreken en elkaars motor bekijken, dat alles met een biertje of frisdrank erbij, dat was gezellig en ook een van de gestelde doelen van deze motor toertocht.

Vrijdagochtend werd gestart bij La Place in ’t Harde. De waarnemend Regimentscommandant Lkol Ben Doomernik heeft daar iedereen verwelkomt en de club een gezellige maar vooral veilige motortoertocht gewenst.

Daarna ging het richting Epe, daar werd op begraafplaats Norelbos een korte herdenkingsceremonie gehouden bij het graf van Ronald Groen. Zijn ouders en zus waren hierbij aanwezig. Lkol Doomernik heeft namens het regiment een krans gelegd. Men zegt wel; iemand sterft twee keer; de eerste keer wanneer hij dood gaat, de tweede keer wanneer hij vergeten wordt. Dat vergeten dat doen we bij Boreel niet, daarom zullen we jaarlijks al onze ontvallen kameraden herdenken en gedenken.

Na de herdenking zette de karavaan zich weer in beweging en werd lunch genoten bij restaurant Bloem aan de Ginkelse Heide naast Juffrouw Tok. Enigszins gefaseerd omdat wat pech onderweg bij groep 2 deze groep vertraagde. Zoals gezegd, volgorde groepen was ondertussen chaos maar gelukkig was de lunch voorbereid in groepen en simpelweg de volgorde aangepast richting de keuken, alles vanuit de beweging. Zalig gegeten en bij het monument van de eerst omgekomen huzaren op 10 mei 1940 is van elke groep een groepsfoto gemaakt door Jack.

Na de lunch werd via een route en het veerpont bij Brummen koers gezet richting het Montferland. De groepen hebben onderweg nog een frisje gedaan bij restaurant ’t Peeske. Ook hier mengden de groepen zich, gelukkig had eenieder de parkeeraanwijzingen goed tot zich genomen (NOT!). Prima stekje aan het water en voor sommige zelfs in het water. Via een stukje Duitsland werd koers gezet richting het eindpunt van de toertocht, dit was bij de welbekende en altijd gezellige Camping De Hei in Siebengewald. Hier heildronk op het Regiment (met de RC op de GSM vanuit Erbil live erbij). En zoals we daar gewend waren, ook dit keer weer een prima buffet en lekkere bieren die tot in de late uurtjes genuttigd werden. Een aantal rijders die niet zouden overnachten hebben afscheid genomen en keerden huiswaarts.

De zaterdagochtend gestart met koffie en een uitgebreid ontbijt voor de vroege vogels. Daarna is iedereen zijns weegs gegaan en kijken we tevreden terug op een zeer geslaagde en veilig verlopen Motorotoertocht.

Met dank aan Jack van Egmond!

Van deze twee dagen zijn door diverse deelnemers foto’s zoals hieronder, en enkele video’s gemaakt die op ons eigen YouTube kanaal te vinden zijn.

Voor 2024 is de 7e editie van de BMTT gepland op 21 en 22 juni! Zet hem in je agenda en hou deze website in de gaten

Plaats een reactie