Korea-veteraan Herbert Kuin

In het verenigingsblad van Vereniging Oud Korea Strijders (VOX/VOKS) stond in de juni uitgave van 2023 een artikel over Korea-veteraan en adjudant b.d. Herbert Kuin.
NB: Door de webmaster zijn wat extra foto’s en aanvullingen van Herbert bij het artikel geplaatst.

Wie is Herbert?
Herbert Kuin en zijn vrouw Olga komen van oorsprong beiden uit Nederlands- Indië.
Herbert is in Tanggoel (Oost-Java), het tegenwoordig Tanggul Jawa Ttimur, op 29 juli 1931 geboren. Olga is in Mamoedjoe, Celebes geboren; tegenwoordig heet het Mamuju, Sulawesi op 9 oktober 1937.

Het echtpaar is 62 jaar getrouwd en hebben een dochter, Inge.

Van Indië naar Nieuw-Guinea
Na het opheffen van het KNIL kwam Herbert vanuit Nieuw- Guinea met een groep van tweeëntwintig man op de MS Waterman in december 1951 naar Nederland en begon hij met een opleiding in Roosendaal.

Wat te doen in Nederland?
Rechtstreeks vanuit N-G heeft Herbert zich in dienst gemeld en is hij via de Oude Frederik in Den Haag naar De Engelbregt van Nassaukazerne in Roosendaal in opleiding gegaan en direct na de opleiding met het U. S. Leroy Eltinge vertrokken om uitgezonden te worden naar Korea. Na de opleiding werd hij bij de compagniescommandant ontboden, die hem te kennen gaf, dat zijn vader per brief geen toestemming verleende omdat hij nog geen 21 jaar was. Dit bezwaar werd later door vader herroepen en vertrok hij met het 10e AD (aanvullingsdetachement). Zijn 21e verjaardag vierde Herbert op de keerkring.

De verschrikkingen
Aangekomen in juni 1952 in Korea werd hij ingedeeld bij de OS-cie, de Ondersteuningscompagnie van kapitein Kamevaar. Kapitein Kamevaar werd op een bepaald moment aan het front de commandant van de A-cie. Helaas sneuvelde hij op 18 maart 1953 bij een hevige Chinese aanval. Het NDVN was in die periode voor het eerst op sterkte gebracht en werd ingezet in de troosteloze vallei bij de rivier de Samichon met door de Chinese bezette heuvels aan de ene kant en het bataljon op de heuvels daartegenover. Het verwoeste niemandsland tussen deze tjotten was ongeveer 2 km breed. Zo’n massale aanval, soms in de grote van een compagnie, ging vooraf met kleine groepjes vijandelijke indringers en sluipschutters. Het geluid van de fluitjes waarmee de Chinezen hun aanval aankondigden, zijn ook zijn herinneringen.

Tjot Bernard
In de tien weken van 27 januari tot 7 april was het bataljon aan het front. Tussen 15 en 31 maart waren er vijf Chinese aanvallen op de voorpost Nudea en de zes luisterposten. Van zondag 15 maart tot en met zondag 29 maart weerstonden de compagnieën deze aanvallen, maar wel ten koste van 11 gesneuvelden, 33 gewonden en één vermiste.
Er waren gevechtsmomenten waarbij de vijandige tegenstanders tot op enkele tientallen meters doordrongen en met alle wapens tegengehouden moesten worden.
Op zaterdag 28 maart was Herbert met 20 man op luisterpost Bernard tegenover de Chinese tjot Hongkong. De Chinese strijders kwamen zo dicht bij de luisterpost dat deze aanval met een final protection fire van ingeroepen artillerievuur kon worden afgeslagen. Op enkele meters voor de post werd met eigen vuur geschoten. Hierbij sneuvelden Chinese aanvallers, die vervolgens dagenlang in het voorterrein bleven liggen. Herbert haalde de gevechtsmomenten, die soms maar enkele minuten duurden, met ingehouden emoties aan.

Korea ervaringen delen met dienstplichtigen en collegae.
Herbert verliet Korea in maart 1953 en keerde naar Nederland terug. Wanneer hij vertelde over zijn Korea ervaringen dan bleef het stil onder de dienstplichtigen, de Huzaren van Boreel; zij waren zogezegd, met stomheid geslagen. Zijn collegae waren bekend met zijn periode in Korea en reageerden met respect. Het Korea-verhaal van Herbert gaf hun zinvolle diepgang aan hun beroep als militair.

Herbert met Skosi (kleine) Canadees aan de Iron Triangle in Z-Korea.
Herbert bij het geweergranaat-schieten (foto Jan Haring)

Paspoort kwijt
Terug in Nederland en voor zijn opleiding in Weert had Herbert een paspoort nodig. Bij het gemeentehuis kreeg hij echter te horen dat hij niet in aanmerking kwam voor het Nederlands paspoort. Zijn vader was na aankomst in Nederland Herberts paspoort uit Indië kwijtgeraakt en van zijn zoon waren er geen gegevens geregistreerd bij de burgerlijke stand. Het heeft Herbert vijf jaar gekost om met veel inspanning uiteindelijk zijn paspoort te krijgen.

Hoogtepunten uit de loopbaan bij Defensie
De CV van Herbert beslaat 2 A-viertjes met een reeks onderscheidingen. Herbert werd ingedeeld bij het regiment van de Cavalerie, Huzaren van Boreel en is begonnen als tankcommandant. Met zijn gezin woonde hij vele jaren in de buurt van Hohne waar hij gelegerd was.
Hohne ligt dichtbij Bergen-Belsen waar Anne Frank is overleden in februari 1945. Dit vernietigingskamp heeft Herbert met Olga meermalen bezocht. Op deze stille dodenakker heeft Olga de bekende Simon Wiesenthal ontmoet.

Seedorf 103 Verkenningsbataljon
In de periode dat Herbert adjudant van 103 Verkenningsbataljon was en ik daar als legerpredikant in 1981 was aangesteld, hebben wij elkaar leren kennen. Wij haalden herinneringen op van o.a. de kerkdiensten in het PMT en het KMT en het leven in en om de legerplaats Seedorf. Olga deed belijdenis bij legerpredikant ds. Weggemans, voorafgaande aan de doop van hun dochter Inge.
Na het FLO van Herbert zijn zij verhuisd naar Zoutelande dicht bij Middelburg, vervolgens naar St. Anna Parochie in Friesland en uiteindelijk naar Den Haag. Met hun zeiljacht hebben zij vanuit Veere rondgevaren in Nederland en onder de kust buitengaats.
Olga vertelde over de Four Freedom Awards uitreiking in Middelburg waar zij een keer getuige van is geweest. De vier vrijheden zijn: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijheid van gebrek en vrijheid van vrees. Deze zijn vandaag de dag van ultieme waarde voor de Oekraïners, in oorlog met het land van Poetin, Rusland.

Terugkeerreizen
Het plan was om een keer terug te gaan naar Zuid-Korea, maar dat was gepland in de corona-tijd en is dus niet doorgegaan. Het echtpaar heeft wel een aantal bezoeken gebracht aan het land van hun geboorte, waarvan zij de nationale taal Bahasa spreken.

Wageningen 5 mei 2022
Vorig jaar waren Olga en Herbert op Bevrijdingsdag 5 mei in Wageningen. In het recente veteranenblad ‘Checkpoint’ van maart 2023 staat een foto van Herbert in een jeep (foto rechts) samen met Korea-veteraan Lambertus en ondergetekende. Helaas namen alleen deze twee Korea-veteranen toen samen met Korea-veteraan Nagelkerken in 2022 hieraan deel.

Omdat Herbert nu meer last heeft van zijn benen, heeft hij besloten om dit jaar 2023 ervan af te zien om naar Wageningen te reizen.

Bij ons vertrek zegt deze Korea-veteraan tot slot: “Er is wapenstilstand op het schiereiland Korea en nog steeds geen vrede. Dat doet zeer!”

Ds. Peter ‘t Hoen.

Op 24 maart 2023 stapten Marie-José Eberson en Ds Peter ‘t Hoen uit de tram tegenover de portiek van de familie Kuin. Binnen gekomen was hun eerste vraag: “waar komt de naam van de straat ‘Zieken’ vandaan?” Herbert vertelde dat op deze straat vroeger het lepraziekenhuis stond. Alleen deze straatnamen herinneren nog aan hoe het vroeger was.

Ze werden hartelijk welkom geheten met koffie en gebak.

bron: https://vox-voks.nl

Plaats een reactie