Viking Recce 2023

Van 3 tot en met 22 september bevinden de verkenners van 104 JISTARC Verkennings Eskadron (JVE) en 43BVE in de omgeving van Setermoen, Noord-Noorwegen bezig met hun 2 jaarlijkse SERE oefening “Viking Recce”.

Setermoen in de Noorse gemeente Bardu, provincie Troms og Finnmark telt 2410 inwoners en heeft een oppervlakte van 3,28 km┬▓.
In maart van dit jaar was hier oefening Joint Viking waar 10.000 militairen uit o.a. Noorwegen, USA, GBR en Nederlandse mariniers oefenden in arctisch optreden te land, vanuit zee en vanuit de lucht.

Maar, Noorwegen is al jaren niet meer het het gebied waar alleen onze mariniers oefenen, ook de luchtmobiele brigade en zoals hier onze Boreelverkenners worden door een uitdagend scenario stiekem een beetje sterker en slimmer!

In 2022 naam 11 BVE aan deze oefening deel. (video)

In het NATO-oefengebied nabij Bardu vindt voor onze 104-verkenners hun training en een zeer uitdagende eindoefening plaats op gebied van Survival Evasion Resistance en Extraction (SERE).

Ze zijn de 1e week begonnen met ITT (in theater training) en zijn nu bezig met de Commandovoering (COVO) voor de hoofdopdracht, het tactisch scenario met vervolgens een onbekend aantal dagen SERE!

Het is Fysiek de zwaarste oefening die ze om de 2 jaar ondergaan en mentaal hun ook een behoorlijke uitdaging biedt. Naast grote afstanden lopen over moeilijk doorgaanbaar terrein, waar het lastig is om je ongezien te verplaatsen en te verblijven, te kunnen overleven en uiteraard alles in een tactisch verkenningsscenario waar aan het einde een goede ‘ABC’ (actuele, betrouwbare en complete) debrief gegeven moet kunnen worden, moeten ze ook op elkaar letten.

Het gebied is onvriendelijk voor de mens, het weer onbetrouwbaar en de vijand kan overal zijn, in waarneming op een berg, in een dal of je middels drone proberen op te sporen en te volgen. Je gaat samen de opdracht in en moet er samen weer compleet uit komen; ongeacht welke tegenslagen je te verwerken krijgt!
Ga d’r maar aan staan…

De oefening omvat alle aspecten van het verkenner zijn, gebaseerd op NATO doctrine ATP 3-20.98 “scout platoon” dat samen met ATP 3-20.96 (FM 3-20.96) en (ATTP 3-20.97, FM 3-20.971) de basis vormen van het NATO verkenningsoptreden.

Bekijk hier een video van 43 Mechbrig van oefening Viking Recce 2023 met 43BVE.

Plaats een reactie