Herbert waar denk je aan?

We kennen het allemaal; van Facebook; dat blokje op je pagina dat vraagt:

Wat ben je aan het doen?

Onze Nederlands-Indie en Korea veteraan, oud 103 Trakhener adjudant (bd) Herbert Kuin schrijft geregeld stukjes over zijn jeugd in Nederlands Indie en zijn diensttijd in Korea en bij het regiment Huzaren van Boreel die het lezen waard zijn.

Mooie herinneringen van een fijn mens; een goede collega en vooral een getrouw militair; alles getooid met een lach en een traan….

Al eerder schreef Herbert “Angstige Dagen” op de website “Semarang.nl “Uw Verhaal” over Nederlands Indie. Deze tekst hebben we overgenomen op onze website omdat Herbert in zijn dagelijkse “waar denk je aan?” ook terugkomt op deze periode in zijn leven.

Op de website van de Stichting Indische Documenten (SID) treffen we ook een relaas van Herbert aan dat is toegevoegd aan onze website.

Op YouTube heeft Herbert enige video’s die onderstaande overdenkingen ondersteunen.

In het “Kontakt orgaan” van de Vereniging Oud Korea Strijders (VOX/VOKS) van juni 2022 staat een kort verslag (pagina 32 e.v.) over zijn deelname aan het Defilé in mei in Wageningen.

In De Telegraaf van 5 september 2017 een Interview met Indisch Familie Archief collega Herbert over de ontwikkelingen in Korea: déjà vu voor oud-strijders.

Ook in het verenigingsblad VOX/VOKS kwam Herbert in 2023 in de spotlights; dat artikel hebben we met toestemming van Herbert op de website geplaatst.

Hieronder een aantal van zijn memoires: (ga er maar even goed voor zitten… er is veel gebeurd en te vertellen)

Datum
Overdenking

LET OP: dit document groeit nog omdat we nog verder 'terug' moeten tot het begin van Facebook! Dus bezoek ook de "onderkant" voor de verhalen en foto's van weleer...
2023-11-27Dankzij mijn lieve dochter, gaan we tòch! Foto
2023-11-27Eervolle uitnodig, maar helaas, door fysiek ongemak, kan ik niet gaan! (dacht Herbert... na enkele berichten op Facebook en een ingreep door dochter Inge gaat Herbert dus toch naar dit bijzondere evenement waar ook de Koning aanwezig zal zijn om de Korea Veteranen te ontmoeten) Foto
2023-11-18Ik weet niet of het de juiste datum is, maar kapitein Kamevaar ontving Sinterklaas en Zwarte Piet in het tentenkamp in Zuid-Korea, waar we daarna een verrassingspakket uitgereikt kregen bestaande uit een gevechtsrantsoen! Jellybars, in Duitsland bekend als gummybärchen en een paar sokken met een zakdoek. Foto
2023-11-18Ergens in 1984, toen het bataljon aangetreden was en familie overgekomen waren, bij de uitreiking van mij "Goude Plak". Wat een happening was dat. De Bgen. Hoveniers(oneerbiedig tuinkabouter genoemd) mij het eremetaal opspelde. Na afloop hadden de generaal en onzebc een dispuut over mijn achtergrond. De toelage die erbij hoorde, heb ik achteraf bij moeten betalen voor de kosten , die eraan verbonden waren. De o.o.mess voor de borrel en achter de rekening van café Paulsen, waar ik een deel van de bataljonsstaf had uitgenodigd. Foto 1. Foto 2
2023-11-12Oneindig lange rijen met veteranen op remembrance day. Foto 1. Foto 2. Foto 3. Foto 4
2023-10-28Aan de eerste wintertijd bij 103 Verkenningsbataljon RHBFoto
2023-10-28Uit het dagboek van burgemeester Van Zanen.
2023-10-27Het 41ZVE in Zillertal, Hamburg +/- 1968.
2023-10-25Een van mijn overpeinzingen waren van de eerste schietseries bij het 41 ZVE. Het is uiteraard niet in chronologische volgorde. De voertuigen stonden op de betonnen plaat en wij lagen er vlak naast op de bivakplats. Het vroor behoorlijk en het kader kreeg de opdracht ieder uur de motoren te starten, om het koelvloeistof niet te doen bevriezen. Beroepsonderofficieren lagen per vier man in een CP-tent met veldbedden. Aan een van de veldbedden was een trechter met tuit vastgemaakt om de kleine boodschap zo vanuit zijn slaapzak te doen. Wie dat was? Tsja..
2023-10-21Banteng hitam.
2023-10-18Ik denk aan mijn eerste lessen bij Boreel. We kregen les van een adjudant in het schieten met het 75mm kanon van de Chaffeetank M-24. De eerste 'wiskundeles' wat ik van hem onthouden heb, was: A-kwadraat + B-kwadraat= weg is de vijand! M.a.w. Onmiddellijk reageren en niet eerst nadenken. Wel een beetje gecharcheerd, maar dat heb me ter harte genomen!
2023-1010Vandaag een grandioze avond gehad bij het Atrium op uitnodiging van ZE Ambassador of The Republic of Korea. Ik heb ook de eer onze Burgemmeester van Zanen de hand mogen drukken.. Het meest vertederde me, de twee dochtertjes van twee turven hoog van de ambassadeur die mij bedankten. Voor de rest kun je op de post op de regimentswebsite en op Facebook pagina van Jeroen de Nekker zien.
2023-10-06Een van de vele oefeningen van 41ZVE in de buurt van Thedinghausen. Het eskadron was ondergebracht op/bij een boerderij met een koeienstal waarin een neurende koe stond en ja het beest moest kalven. Een van de huzaren was boerenknecht en die zou wel even helpen. Toen hij samen met de boer, het kalf ter wereld had gebracht en met stro droogde vroeg de boer hoe het kalfje moest heten zei hij spontaan “Vick” ! Zo heette onze eskadronscommandant.
2023-10-04Een ding was zeker, dat we bij het Trakehnerbataljon veel oefeningen hebben gehad. Een daarvan herinner ik me heel goed. Het was ergens in de gemeente Barum . Voor mijn tijd had 103VB een stek bij Tätendorf-Eppensen. Kpl1 Wits…. kende de weg, want hij had verkering met de dochter van de eigenares van de manege, dus was probleem cp+ssvesk opgelost. Alleen Frau…. had wel regels! In de ‘Stube’ geen Stiefel en nog een paar regels. ‘Ordnung muss sein!’. Alleen had ze geen kamer voor de bataljonscommandant. Dus toog ik het gehucht in en bij een prachtige villa belde ik aan en vroeg de vrouw, of ze een kamer vrij had voor onze ‘Kommmandeur’ Freiherr von…! “ , “aber sicher!” en de BC was onderdak. Zijn chauffeer kreeg een plek op de manege.
2023-09-30Als je bijna hoogbejaard ben en je hebt tòch niets te doen, kom je bij het doorbladeren van je fotoalbum, onderstaande , een van de meest eervolle foto’s tegen. Maar hier is iets aan vooraf gegaan. Een kazerneorder nummer ?? werd uitgegeven en daar stond o.a. in, dat HM de Koningin een werkbezoek kwam afleggen in Seedorf en dat commandanten met hun adjudanten aan HM zouden worden voorgesteld. Tot mijn verwondering zag ik mijn naam op de lijst staan terwijl ik geen bataljonsadjudant meer was. Inmiddels was ik tot APZ(adjudant personeelszaken) overgeplaatst. Ik belde frau Mantelfeld, secretaresse van de kazernecommandant en zei, dat dit op een vergissing berust, want Kuin en Kim is misschien een vergissing, Gez Kim was BI! Enfin ze zou me terugbellen! Een poos later werd ik teruggebeld, met de mededeling, dat het geen vergissing was. Zodoende werden BC, APZ en resp. echtgenoten aan HM Beatrix voorgesteld! Tijdens het ceremonieel gedeelte vroeg Hare Majesteit of ik hier iets miste, waarop ik zei:” Jawel majesteit, de Hollandse nieuwe!”. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken, dat ze een lach moest onderdrukken.
2023-09-29Een van de mooie evenement bij 103Verkbat is om trots op te zijn, de uitreiking van de Boreel Regimentspenning door de BC lkol. P. Bruinink.
2023-09-27Een van de vele, leuke dingen bij 103VB was net oprichten van de OnderOfficiers vereniging. Er bestond er nog geen, dus heb ik de Oo’n verzameld en zodoende de ‘club’ opgericht. Een van de gezamenlijke avonden, was de eerste avond, waarop iedereen in Country &Western tenue moest verschijnen. Daarbij nodigde ik de BC & echtgenote ook uit. Het probleem was een real C&W band te regelen. Maar, ik kreeg een tip, dat in Bremerhafen bij de Yanks er zoiets bestond. Dus de sma JP en ik er naar toe en ja, die bestond en hadden we gecontracteerd met slaapplaats in het onderofficiers-hotel. En de opening van de OOff-vereniging kon plaats vinden.
2023-09-27Waar ik aan denk? Ik kreeg een ‘invitatie’ van de ambassador of The Republic South Korea!
2023-09-26Aan de Boreelmars, maar de Van Heutszmars* kreeg ik als herinnering. De Indo’s onder ons kent het deuntje « Ajoen, ajoeon in die hoge klapperboom, Wel. (* Herbert is zijn militaire loopbaan begonnen bij het Regiment Van Heutsz)
2023-09-25Ik denk aan de vele jaren dat ik bij het Trakehner bataljon heb gediend! Droevige, maar ook vreugdevolle jaren! Het begon bij een triest ongeval van de eskadronsopper van het Bravo eskadron. Bij mijn eerste ochtend appèl stond het gereed om het aangemeld te worden bij de EC (eskadronscommandant), om, met volle bepakking, een dagmars uit te voeren. Nergens ene ritjan B te bekennen! Ineens hoorde ik vanuit het eskadron: »opper, aanvangen met de ochtendienst! », bleek het de ritjan te zijn! Dus stelde ik de pelotons ter beschikking!
2023-09-13Ongeveer een week na terugkomst R&R, we lagen instelling bij “Old Baldy”, werd ik ontboden bij de CP, Dog-company waar ik een reisopdracht kreeg met andere documenten. Het bleek dat de Japanse politie, de oplichter had gearresteerd en mij met hem wilde confronteren. Dus via de normale route kwam ik bij de politiepost in Tokyo aan , waar ik met egards werd ontvangen. De agent begeleidde me naar de cellen en wat ik verstond was “ketai”, wist ik veel wat hij ermee bedoelde. Hij opende de zware, metalen deur en toen begreep ik wat hij bedoelde! De stank van urine en fecaliën kwam je zo tegemoet. De agent had reeds een mondkapje voor, dus gebruikte ik m’n zakdoek. Rechts een grote ruimte met tralies ervoor en een aantal Japanse arrestanten en links zes kleinere cellen met eveneens tralies. Bij de derde cel stond hij stil, wees me op een ingedoken figuur en zei: »That’s the crook! ».Niet te geloven! Ik herkende alleen zijn donker bruine pak. Het gezicht was onherkenbaar bont en blauw en z’n ogen zaten potdicht! Toen ik zei, dat ik het bruine kostuum herkende en niet zijn gezicht, verklaarde hij uitgebreid, dat de zware deur op z’n neus dichtsloeg! Ik ‘nam het aan’ en tekende de verklaring, dat ik de oplichter had herkend en dat hij mijn fotocamera onder valse voorwendsel had gekocht. Toestel was niet meer in zijn bezit en het geld ook niet! Daar kon ik het mee doen!
2023-09-12Nadat Willem, stukscommandant 81mm en ik schutter, de kamer hadden ingericht, hadden we ons verfrist en wilden we de stad in. Net buiten de poort werden we bestormd door Japanse jeugd, die ons aan de mouw trokken en schreeuwden:” hé sergeant, you like my sister!” en toonden ons foto’s van schaars geklede Japanse vrouwen. We hebben de groep van ons af weten te schudden en stegen een taxi in. De conversatie tussen Willem(hij was er voor de tweede keer) en de chauffeur liet ik langs me heen gaan, maar at ik onthouden heb was “doko”, “waarheen?”en “PX” . Ik wilde graag een Konica fototoestel kopen. Belastingvrij, dus lekker goedkoop (daar weten de Seedorfgangers àlles van). Halverwege de Ginza stond de PX en voordat je toegang kreeg, moest je je legitimeren bij een US mp-wacht. Waag het niet om hem zomaar voorbij te lopen, want hij was ruim twee meter lang, bijna net zo breed en zwaaide met een gummiknuppel! Toen we binnen waren, wisten we niet wat we zagen! Foodshop met licht alcoholische dranken, een soort garage, waar je een auto kon bestellen, alleen voor us soldiers en ja een camerashop. Snel het toestel uit gezocht en voor ongeveer vijftig US ARMY$ was het m’n eigendom. Wij de Ginza op en terwijl we liepen kwam een Japanner met een donkerbruin pak op ons af en vroeg”You want sell?” En wees op m’n zojuist aangeschafte camera. “No,I will not!”. Hij bleef maar zeuren en bood USArmy$125,00. Nou, dat was een goed bod, dus ik nam het bod aan. Hij zei, dat hij niet zoveel geld bij zich had en moest nog meer geld halen. Hij verdween in een zijstraat en kwam terug, telde het bedrag, rolde het op en gaf het. Wij in de taxi terug naar het Holland House. Bij het afrekenen trok ik het rolletje uit m’n zak en ontrolde het. De schrik sloeg toe, want ik zag, dat alleen de buitenkant een dollarbiljet was en de rest Japanse yens met een waarde van ongeveer 10 dollar! Gelukkig had Willem genoeg geld bij zich en gaf de chauffeur opdracht terug te gaan en bij de politiepost te stoppen. Gelukkig sprak de Japanse agent Engels, dus kon ik aangifte doen. De rest van onze R&R moest ik het zonder fototoestel doen!
2023-09-09Waar ik aan denk?! Aan de R&R periode in Tokyo in het jaar 1953. Alvorens per flying boxcar naar Tokyo te gaan, werden we per GMC afgehaald van de frontlinie en fgevoerd naar het vliegveld, waar we per flying boxcar , met ongeveer 200 man, naar Tokyo vlogen. In Tokyo aangekomen werden we naar Camp Drake vervoerd. Daar werd je tot op het bot uitgekleed, door een showerpoint gejaagd en via een file met tenten, voorzien van “uitgaanstenue”. Daarna naar de ‘messroom’ en je verzadigen aan ham&eggs, peterselie met cheese, T-bone steak en nog meer lekkers. Daarna werden we in GMCs geladen en afgevoerd naar het Holland House. Het Holland House stond in de wijk Mejiro en werd geleid door kapitein ter zee en twee Japanse dames, die we gemakshalve Appeltjesan en Peertjesan hebben gedoopt. De ktz wees ons op de verblijfkosten à 10 US $ voor gedurende het verblijf en wees op bepaalde risico in Tokyo. Daarna kwam de Aal aan het woord en daarna werd ons onze resp. Kamer aangewezen en mochten we passagieren. Heerlijk geen avondappèl en reveille. We waren vrij te gaan en te staan waar we naar toe wilden. Desnoods tot aan het eind R&R, als we maar op tijd terug waren!
2023-09-02Ik denk aan mijn einde Korea-tijd. Er is al genoeg geschreven daarover dus nu is het tijd om naar NL te gaan. Voorzover ik me herinner gingen we per US LCT naar Sasebo, een eiland ergens in Zuid Japan. We werden in een US Marines camp ondergebracht en bleven er een paar dagen. Daarna werden we op de trein gezet naar Yokohama, waar de ss. Marseillaise ons reeds opwachtte. De treinreis was een ervaring, dat je niet licht vergeet! Langs prachtige panorama’s, een dennenbossen, onder een lange zeetunnel kwamen aan de haven van Yokohama aan en embarkeerden. De ss Marseillaise is een typisch Frans passagierschip. Dus officieren 1e klas, onderofficieren 2e klas en wij in het ruim. Na een paar nachten kwamen we in Saigon en moesten het schip verlaten. We werden ondergebracht in de kazerne d’Étrangère. Een uniek gebouw, waar je door de zandluizen werd weggedragen en als het je niet beviel, ging je naar de ‘bordel militaire’ , op het kazerneterrein. Voor 380.000 bath/dong, ongeveer $25,00, kon je je aangenaam verpozen. Na een week kwamen we in Marseille aan en werden met bussen vervoerd naar Bergen Op Zoom waar we door ZKH Prins Bernhard werden verwelkomd. Thuis in Bredevoort, werd ik door de burgemeester met een bloemetje welkom thuis geheten. Einde Korea periode.
2023-08-29Waar ik aan denk? Het duurt nog een paar maanden tot december, maar ik denk aan kerstmis, toen we achter de Bravo- compagnie in stelling stonden in afwachting wat er zou kunnen gebeuren. Het was een kraakheldere nacht en het vroor een graad of twintig, misschien wel meer! Ineens hoorden we een vreemd gekraak en een fractie van een seconde het Silent night van Bing Grosby. Toen de song was geëindigd, klonk een stem met Chinees accent:” Dutch, go home, you have family in Netherland!”. Het bleek dat ze Amerikanen hebben gekopieerd. Die hebben een paar dagen geleden een vliegtuig over hun frontlijn laten vliegen en pamfletten uitgestrooid.
2023-08-26De dag na de mars, kregen we theorie en praktijklessen in diverse groepstenten. Vier man,waaronder ikzelf, kreeg les in de mortier van eenentachtig millimeter. Na een afsluiting vande opleiding, werden we, voor ons de eerste keer, naar het front verplaatst. De locatie was “Old Baldy. “ De heuveltop heette zo, omdat het door granaten kaal was. We waren goed en wel geïnstaleerd, toen we de tweede nacht een vreemd geluid hoorden. Het klonk als “woeoeoesssshhh,”kraaaak, piefwww! Door ervarenen werden we op de hoogte gesteld, dat het artilleriegranaten waren en als je “plof” hoort moet je na ongeveer twintig seconden in dekking gaan, want dan heb je met een mortiergranaat te doen. Als je dan een bij of hummel voorbij hoort zoemen met een klap van een liniaal op tafel daarna, dan heb je geluk gehad. Anders hoor je niets meer! Ergens in november werden we afgelost en vijf december werd uitbundig Sint Nicolaas gevierd.
2023-08-24Na aankomst in Pusan(Busan) werden we per hakkepuf stoomtrein vervoerd, het lijkt op onze militaire trein, maar het houtwerk was er nagenoeg uit gesloopt. We reden via een rode kruis tentenkamp ( zoiets als M*A*S*H* tv serie in 1973)waar brancards met gewonden en misschien gesneuvelden naar de tenten werden gedragen. We Waren er stil van! We stoomden verder naar het juliana-kamp, somewhere in ROK(zuid-Korea) waar het bataljon net terug was van Ko-Ye-Do, krijgsgevangen bewaking. Na een welkomstwoord van de bataljonscommandant, werden we ingedeeld en mochten we onze puptent opzetten samen met je maatje. De indeling was als volgt: Impel Nordic was de codenaam van het N.D.V.N. Zo is ,Impel red Alfacompagnie,- white B-cie, - blue-Ccie en -orange de D of ondersteuningscie. De volgende morgen werd na het bataljonsappèl bekend gemaakt door de maj. Tr. , dat we een mars van ongeveer vijfenveertig kilometer met volle bepakking moesten uitvoeren. Degeen, die meer dronk dan hij, moest de mars weer maken! Dus na afloop werden de veldflessen gecontroleerd of we meer dan een veldflesdop water hadden gedronken!
2023-08-23Van Izmir via Saigon naar Pusan(Busan)geen bijzondere incidenten. Bij aankomst in de haven, werden we welkom geheten door een Amerikaans muziek/drumkorps
2023-08-22Bij de volgende haven, Marseille, mochten we passagieren. De CO(commanding officer) kapt Vader (bijnaam Papasan)maakte via de scheepsomroep bekend, dat we geld via de sma geld konden wisselen en uiterlijk om 22 uur aan boord moesten zijn! Dit was niet aan dovemans oren gezegd dus ging bijna iedereen van boord. Terwijl we door de havenstraten liepen en zongen:” Alle Koreanen, komen in de hemel, omdat er in de hel geen plaats meer is!” , kwam er uit een aantal open ramen het antwoord” Hollandais, entrez, korte stoten, lange halen, lekker n..ken niet betalen!”. Hmm..we doken snel een café in en bestelden een bierre en pastis. De volgende ochtend kwamen Franse troepen aan boord en hadden een zwarte baret op het hoofd met het embleem boven het rechteroog, beetje vreemd voor ons. De volgende haven was Pyreaus, Griekenland. Daar heb ik Peter, moeilijke naam uit Thessaloniki leren kennen en toen we gezamenlijk toiletten corvee hadden, leerde hij me in fonetisch” appa gorefette ” zeggen tegen de Griekse soldaten dat zoiets als Verboden toegang, betekende. Wat een fijne vent was dat! De volgende haven was Izmir, Turkije. Toen we de haven binnen voeren liepen de Grieken als een man naar stuurboord waardoor het schip scheef kwam te liggen.ze begonnen te zingen en ik zag, dat de Turken hun vuist omhoog staken. Ineens klonk een paar voor mij onverstaanbare bevelen door de scheepsomroep, waarna het gezang verstomde en gingen de Grieken naar hun eigen dek. De Turken kregen een eigen ruim aangewezen en mochten het gedurende de reis niet verlaten! Het gold ook voor de Grieken.
2023-08-21Na het “uitzitten” van m’n verzwaard arrest, mocht ik weer naar Aalten waar Pa, me gniffelend ontving, waarop ik zei, dat ik binnenkort eenentwintig werd en tòch ging! Einde discussie! Een paar dagen later werd ik op rapport geroepen en de kapitein toon weer een brief van Pa, die me toestemming gaf! Intussen stroomde het tentenkamp vol met10AD (aanvullingsdetachement). Omdat ik de opleiding had gedaan, kreeg ik andere klusjes zoals soldaat van de week spullen ophalen enz. Eind mei was het zover, dus plunjebaal op de nek en op naar de USS General Leroy Eltingh! Daar werden we ondergebracht in voordek 1, waar we een hangmat in langsrichting van de boot mochten kiezen. Ik koos dus het midden en had geen probleem, toen we in de Golf van Biskaye, in een storm terecht kwamen. Bij het ontbijt kon ik me zoveel “ham and egs” permitteren omdat het gross van de meute, zeeziek inde hangmat bleef liggen.
2023-08-20Appèl. Kijkend naar de voorman met kippenvelnek, luisterden we naar de dagindeling. Les 1 was krijgstucht, daar werd je in de houding gezet en daarna hygiëne daar werd je met de geheimen van de toiletrol en washandje ingewijd. Douchen was eenmaal per week, terwijl we in de tropen iedere dag gingen mandieën. Na de koffiepauze van tien uur( gevulde koek met koffie voor een kwartje) praktijklessen zoals over schuttersputten springen, bajonet vechten tegen vier man en daarna lunchpauze. Na de pauze les in US wapens en uitrusting. Wat hadden ze een veel betere uitrusting! Een dag voor vertrek moest ik op rapport bij cc en die liet mij en brief zien, dat Pa niet eens was met mijnuitzending naar Korea, omdat hij er geen toestemming voor had verleend! » Zo Kuin, je hebt je twee jaar ouder opgegeven als je ware leeftijd! Ik geef je xdagen verzwaard arrest in afwachting van de uitspraak van de Krijgsraad te velde!“ Af ging ik naar het tentenkamp, waar m’n maten luidruchtig en uitbundig, hun vertrek vierden!
2023-08-19Terug in de Oude Frederik kazerne, kregen we de opdracht ons te melden in Roosendaal, de Engelbrecht van Nassau kazerne. We moesten ons melden bij een kapitein van de commando’s. Hij droeg ons over aan sergeant van de week en die begeleidde ons naar het tentenkamp, vlakbij de springtoren. Daarna naar de fouf (fourrier), waar we een strobaal met geruite, blauwe overtrek en twee paardendekens in ontvangst namen. Te bedenken ,dat het hartje winter was! Brrr! De eerste nacht lagen we, gekleed en wel, te bibberen van de kou onder de paardendeken. Reveille! Hehe, met ontbloot bovenlijf met acht man op een rij, boven de zinkafvoer staan waar je met een washandje, de slaap die je niet hebt gehad, uitwiste. Ontbijt! Aha, dachten we, lekker warm! Mooi niet! De warme eetzalen waren voor de commando’s bestemd. Wij konden met lauwe thee en een paar sneetjes brood, plakje kaas, lepeltje jam en blokje Zeeuws meisje margarine doen.
2023-08-18In Holland aangekomen, werden we in de Oude Freek in Den Haag gelegerd. Voor het weekend kregen we een vrij vervoer via de sergeant majoor administrateur (sma). Toen ik zei, dat ik naar Aalten moest, fronste hij z’n wenkbrauwen en zei: “Wat moet je dàar nu?”. Ik vertelde hem, dat mijn ouders en gezin ondergebracht waren in hotel De Kroon met kinderen en een aantal andere Indische families. Enfin, het herzien na driejaar was emotioneel! Pa omhelsde me en Ma vloeiden de tranen rijkelijk! Maar ook de treinreis was een belevenis. Van Den Haag tot Arnhem was het met de Hondenkop en daarna met de stoomloc en wagons waar de controleur van de ene wagon op de treeplank moest overstappen op de andere.
2023-08-16Waar ik aan denk? Aan het einde van het Nederlandse gezag naar het Indonesische op 17 augustus. We werden op een bijzonder appèl verzameld en gemeld aan de kapitein Boon, commandant 101 Transportcompagnie. Daar maakte de kapitein bekend, dat het KNIL wordt opgeheven en dat we de keuze hadden: -overgaan naar de TNI (Tentara Negara Indonesia) (never!); -op eigen kosten naar NL (geen geld) -of als contractant naar DETA departement V&W. Dus Totoks en Indo’s kozen voor het laatste! Dat betekende, dat we werden gedemobiliseerd en per ms Karossa van de KPM naar Hollandia, Nw-Guinea werden vervoerd. Daar werden we ondergebracht op het Kloofkamp in Romny hutten, een militair kampement en ingedeeld in de huizenbouw. Mijn vriend Jahreis en ik, kregen een pneumatische drillboor in handen plus generator en hadden als taak gaten te boren de door de Amerikanen, aangelegde betonnen funderingen. Nadat we klaar waren, werden we in de huizenbouw geplaatst. Daar heb ik het metselvak geleerd en de winkelhaak en troffel te bedienen. Toen het klaar was, heb ik gesolliciteerd bij de politie en werd aangenomen. Als chauffeur politie aangemeld als Korea-vrijwilliger en samen met 21 andere vrijwilligers, naar Nederland gevaren met de ms Waterman.
2023-08-14Inmiddels werd het terrein + bewakingsdienst opgeheven en werden we als milicien ingedeeld bij de 101 Transport compagie, gelegerd in de Djockja kazerne, Batavia. Daar heb ik mijn rijbewijs behaald met goed gevolg. Daarna werd ik bij het 3e peloton ingedeeld olv sergeant Pattie. Daarna in Sidoardjo gedetacheerd. Van daaruit reden we naar Soerabaja, 3-tonners inladen en van daaruit naar Kediri of Madioen rijden, om beide steden te bevoorraden met rijst, suiker, koffie en zout. Tussen beide steden, waren de wegen onveilig en werden we vaak beschoten, omgezaagde bomen dwars over de weg. We werden beveiligd door….jawel, door de pantservoertuigen van de cavalerie. Toch kwam het voor, dat ondanks dat de boomstammen waren geruimd, een trekbom, waarschijnlijk een voorganger van de EID, werd ontstoken. Het gevolg laat zich raden.
2023-08-11Het grote huis werd bewoond door vijf gezinnen en een alleen staande man. Toen Batavia/Jakarta weer onder Nederlands gezag viel, werden de scholen weer geopend en ging ik naar de Paul Krugerschool waar meester Kloosterman de scepter zwaaide. Het was wel wennen na drie jaren geen school te hebben genoten. Gelukkig had ik het ‘met goed gevolg’ doorlopen. Na de lagere school kreeg ik meningsverschil met Pa en ben samen met een schoolgenoot weggelopen en hebben we ons gemeld bij de bewakingsdienst van Departement Verkeer &Waterstaat. Aangezien de sollicitatie leeftijd achttien jaar was, had ik bij geboorte jaar 1929 ingevuld ipv 1931. We werden aangenomen, gemilitariseerd en in een houten gebouw gelegerd in Tandjong Priok. De taak was een met prikkeldraad omheind terrein van ca een kilometer in het vierkant te bewaken waarop vrachtauto’s stonden. Inmiddels was m’n jongste broertje overleden en het meningsverschil met Pa opgelost. Het gezin verhuisde weer eens, want Pa werd overgeplaatst naar Padang, Sumatra. Het duurde ongeveer drie jaar voordat ik ze weer terug zag.
2023-08-10Hij bracht me naar het station en namen we afscheid van elkaar. Tijdens de treinrit realiseerde ik me, dat ik alleen zijn voornaam wist en niet zijn adres en achternaam! De reis was rustig verlopen behalve in Cheribon/Tjirebon. Daar kwam een BKR soldaat(Badan Keamanan Rakyat) de identiteit controleren. Verder geen incidenten. In Mr. Cornelis/Jatinegara zag ik tot mijn schrik het huis leeggeroofd, kapokmatrassen opengesneden en de kapok over de vloer. Kortom iedereen was weg! Dus. Ging ik naar de wasserij en werd er allerhartelijkst onvangen. Nanken, de zoon, wist te vertellen , dat mijn familie op een vrachtwagen werd geladen en weg waren gereden. Ik kon bij hun onderdak krijgen. De dag daarop zag ik een buurmeisje op de fiets, riep haar aan en vroeg of ze wist, waar mijn ouders waren. Dat wist ze en zou ze op de hoogte stellen. De volgende dag reed een legergroen geverfde personenauto met grote snelheid voorbij, kwam even later terug en stopte voor de wasserij. Een soldaat sprong uit de de auto en vroeg:”Ben jij Herbert?”, “ja” zei ik. Hij trok me mee naar de auto en reden weg. Bij het spoorviaduct werden we beschoten en schoot de soldaat terug. In de omgeving van het Xe bat stopten we voor een groot huis en daar trof ik mijn ouders weer!
2023-08-07Na de brancards kwamen een flink aantal Japanners binnen en grepen per twee man een brancard beet. Kwamen met een lichaam op de brancard en liepen de poort uit. Een beeld blijft nog steeds bij me hangen. Een arm buiten de brancard met een sok in de arm, op en neer bewegend op ritme van de gang van de dragers. Het probleem van het schieten was opgelost. De Pemoeda’s, hebben de gevangen Jappen geëxecuteerd! Het volgende probleem deed zich voor mij voor. Ik moest van Semarang naar Mr. cornelis/Jatinegara? Ik bracht het ter sprake bij de celgenoten waarop iemand zei:” jij komt met mij mee!”. En inderdaad de volgende dag sjouwde hij me mee naar Tjandi. Hij stelde me aan zijn familie voor en vertrok weer, mij achterlatend bij zijn moeder, die mij verzorgde alsof ik haar eigen kind was. Een paar uren later kwam hij, ik weet zijn naam niet eens, zo nel ging het, terug met een soerat keteranganv (een soort ID-verklaring)waarop stond, dat ik Indonesiër ben met een valse naam. Vooral de naam moest ik goed onthouden!
2023-08-06Nadat we het centrum van Semarang hadden bereikt bij een hoofd politIepost, zag ik voor het gebouw een menigte mensen gehurkt met beide handen op het hoofd. De leider gaf me opdracht, daarbij te hurken. Na een tijdje werden we per vrachtauto afgevoerd naar een gevangenis. Het bleek de Boeloe-gevangenis. Met ca 50 man werden we in de cel geperst. Kreeg een tikar ekon manetje aan mannetje opde grond liggen. Op een hoek van de cel stond een kiepelton en daarop kon je je behoefte doen! Gezellig voor degenen die er dichtbij lagen! Na vijf dagen bijna zonder eten in de cel te hebben gezeten, werden de houten luiken voor de tralies gesloten. Het regende behoorlijk! Ineens hoorden we een serie schoten , daarna een angstaanjagende stilte. Na een poos hoorden we zwaar gebonk bij de poort en even later werd het luik geopend en stond een Jap soldaat met geweer en opgezette bajonet voor de tralies en vroeg :”oranda kah?” (Hollanders?) waarop iemand”hay!” zei. Twee schoten hoorden we, de celdeur werd geopend en de Jap zwaaide met z’n hand, dat we naar buiten mochten. Hij wees naar de poort en gaf een teken de poort niet te verlaten! Er werden vrijwilligers voor de keuken gevraagd, die als kok werden aangesteld. Eindelijk kregen we een voldoende portie rijst met gebakken teri, een soort gedroogde, gezouten ansjovis. Terwijl we buiten de cel, aan het eten waren, werden een stapel brancards binnen ge bracht en in een ander cellenblok neergelegd.
volgende aflevering.
2023-08-05Een nacht met een tikar op de harde vloer geslapen was bepaald niet verkwikkend! Een tikar is een mat van gevlochten palmbladeren, dus niet erg comfortabel. ‘s-morgens waren we aan het ontbijten, toen we de tong-tong horen luiden. (Een tongtong heeft niets met fair fe maken, is een afgezaagde, holle boomstam, opgehangen in een wachthuisje aan de ingang van een kampong of dessa. Men slaat hierop, als er onraad is). Op de zandweg liep een gewapende groep met aangescherpte bamboestokken en goloks(een soort kapmes) en de rood witte vlag. Ze hielden halt en de leider wenkte naar ons. De Chinese huisbaas, liep naar hem toe en sprak met hem. Even later kwam hij terug en zei tegen mij, dat ik me bij de leider moest melden! Ik meldde me, waarop hij mij een plaats in de groep aanwees! Ik voelde me allesbehalve op mijn gemak! Hij gaf het voorwaarts teken en daar gingen we. Ze begonnen te zingen:” Itoe Inggris dan Amerika, moesoeh seloeroe Asia”, na het tweede couplet werd toegevoegd :”Belanda djoega!”. Daarna :” Hantjoerkanlah moesoe kita!”. Vrij vertaald: Engeland en Amerika zijn vijand van Azië, ook de Hollanders. Vernietig onze vijand! Dit was het begin van de “Bersiap!
2023-08-04Kort na de bezetting van Japan verhuisden we naar de Kerkstraat en kwamen naast de familie Kingma en Aukema te wonen. De zoon Auke, was een leeftijdgenoot en sloot ik vriendschap met hem. Samen haalden we kattenkwaad uit maar na een paar dagen, waren beide gezinnen weg. Het bleek dat ze door de Jap waren geïnterneerd! Ik moest dus op zoek naar een nieuwe vriend en vond hem in een zijstraat. Samen hebben we op straat doorgebracht met af en toe een illegale les door een juf van een gesloten Europese lagere school. Een half jaar voor de Japanse capitulatie, kreeg ik werk bij een Chinese wasserij. De oude deed het technische werk en zoonlief Nanken het aannemen en uitgeven van de was. Amat, de Indonesiër en ik dienden de was te drogen met een draaitrommel, dat waarschijnlijk de voorloper was van de centrifuge. Aan de overkant was een Chinese toko met een vrouwtje waarop Nanken zijn oog op liet vallen. Enfin, hij werd verliefd op haar en zij blijkbaar ook op hem, want ‘ze gingen’ met elkaar. Op een bepaald moment was ze, zonder enig bericht achter te laten, verdwenen. Hij in alle staten en gaf me de opdracht, uit te vogelen waar ze was. Ik dus naar de overkant om informatie in te winnen. Het bleek dat ze uit Semarang kwam en naar haar ouders terug was gegaan. Ik gaf hem de info en het adres en een paar dagen later vroeg hij, of Amat en ik met hem naar Semarang wilden reizen. Geen probleem. Ik had geen school, dus kreeg ik toestemming van Pa. Aangekomen in Semarang werden we door zijn meissie opgevangen en begeleid naar de klappertuin van haar ouders, iets buiten Semarang. p.s. foto van Google geplukt.
2023-08-03Snelle afwisseling begon, toen Pa overgeplaatst werd naar Meester Cornelis/Jatinegara! Ook het gezin verhuisde naar de Bekasiweg/Jalan Bekasi. Aan tafel hoorde ik een gesprek tussen Pa en Ma, dat er oorlog was en dat hij de auto, wapens en sieraden in moest leveren bij “Het Gouvernement”. Dag daarop reed hij weg en kwam met een dokkar terug. Een tijd later, ik was aan het knikkeren met de buurjongen, zag ik een zandkleurige vrachtauto met op iedere hoek van de laadbak een opgestoken kokospalm. In de laadbak zaten vreemde kerels met geweer zitten en voor de vrachtauto uit liepen twee rare soldaten met zandkleurige uniform met een raar petje op het hoofd! Bovendien hadden ze het geweer met bajonet voor de borst. Het bleken Japanse soldaten te zijn. Een tijd later werden de Europese scholen gesloten en mochten we niet naar school.
2023-08-02Terug in Batavia(later Jakarta) werd Pa op SSstation Manggarai geplaatst. SSstation heeft niets met de Duitse SS te maken, maar een acroniem voor StaatsSpoorwegen. Hij kreeg een huis toegewezen in de buurt van het station, aan de Brouwerstraat. Het nummer weet ik niet meer, maar het lag aan een driehoekvormig aloenaloen( grote grasvlakte) waarop KNIL-soldaten hun ochtendgym uitvoerden. Verder hadden we het luxe leventje hervat, Pa had z’n auto en wapens gehaald, had hij voor het verlof bij een oom gedeponeerd. Het huishouden werd door Ma geregeld met behulp van een djongos (inlandse huisbediende), een kokkie, die voor de dapoer(keuken) verantwoordelijk was en de baboe tjoetjie (wasvrouw, verantwoordelijk voor wassen en strijken). Kinderen naar school. Daarna volgden de afwisseling snel achter elkaar.
2023-07-31Precies Trakehner! foto1 foto2
2023-07-31Na Marseille, voeren we via Port-Saïd - naar Ceylon (Sri Lanka). In Port-Saïd weer hetzelfde ritueel, over de ponton loopbrug de stad in. Het hele gezin destad in, een beetje rondslenteren en bij de eerste toeter weer aan boord. Na de derde stoot voeren we af door het Suezkanaal via Rode zee, waar we de eerste vliegende vissen zagen. Het was er zo heet, dat er een zeil over het dek werd gelegd, waar de kinderen, wij dus, eronder spelletjes konden uitvoeren. Van Aden, naar Ceylon (SriLanka). In Colombo moest Pa zijn belofte inlossen om voor oom Tjalie (broer van Ma)een sterrobijn meenemen. Dus wij Colombo in op de riksja, waar Pa de robijn kocht. Terug aan boord voeren we naar Sabang, waar Pa een auto huurde en naar een bergmeer werd gereden. Veel weet ik me er niet veel van te herinneren, dat er heel heel veel groen was en kokospalmen. De eerste scheepshoorn werd geblazen, dus alle passagiers aan boord! Drie toeters dus voeren we richting eindbestemming. Na een paar uren varen voeren we Tandjoeng Priok binnen en werd de Dempo tot aan de kade gesleept en de gangway uitgelegd. Na een paar formaliteiten kon iedereen zijn gang gaan en was het prachtig verlof voor ons ten einde!
2023-07-28De negen maanden waren om, dus inpakken geblazen. Genoeg gezien en gegeten in Den Haag, de hutkoffer volgepakt en met de taxi naar Rotterdam waar we aan boord gingen van de ms Dempo. Na drie keer toeteren werden de trossen los gegooid en voeren we de Nieuwe Waterweg op en via Hoek van Holland, de Noordzee op. “In de Golf van Biskaje hebben we storm!” zei Pa en hij had gelijk. Het schip schommelde alle kanten op. We hadden een aparte hut en ik vond het prachtig om door de patrijspoort te kijken. Hele hoge golven en diepe dalen. M’n zuster lag als een vaatdoek op bed en moest af en toe iets aan Neptunus offeren.( heb de uitdrukking pas later gehoord). Eindelijk waren we in Marseille, waar we een dag bleven liggen.
2023-07-2870 jaar geleden werd in Korea de wapenstilstand getekend tussen het noorden en het zuiden. Een vredesverdrag werd nooit afgesloten, maar de wapenstilstand wordt tot op de dag van vandaag gehandhaafd. Deze maakte een einde aan een bloedige strijd van 3 jaar, waar miljoenen slachtoffers vielen. Zuid-Korea werd geholpen door VN-troepen uit 16 landen toen het in juni 1950 werd binnengevallen door het communistische noorden (later gesteund door de Chinezen). Nederland nam tussen juli 1950 en januari 1955 ook deel met 6 opeenvolgende marineschepen, een infanteriebataljon en 3 marinevliegers. In totaal streden bijna 5.000 Nederlandse militairen in Korea, waarvan 1 op de 5 sneuvelde of gewond raakten. 125 militairen zouden Nederland nooit meer zien, waarmee het tot nu toe de bloedigste VN-inzet voor Nederland is. In het kader van 70 jaar wapenstilstand heeft de Vereniging Oud Korea Strijders onderstaande bijdrage gemaakt over de inzet van de Nederlandse krijgsmacht tijdens dit conflict. Ook wordt ingezoomd op de laatste fase van het conflict toen de Chinezen nog zo veel mogelijk terreinwinst wilde boeken. De strijd om "Stinky Hill" en de "laatste patrouille" komen hier in het bijzonder aan bod.
https://vox-voks.nl/files/VOX-V.O.K.S.-Juli-2023-website.pdf
Opdat wij niet vergeten!
2023-07-27Inderdaad zijn we negen maanden in Den Haag gebleven. Natuurlijk waren we niet alleen op school, maar Pa (en Moe) sleepten ons overal heen. De eerste ‘bezienswaardigheid’ was het standbeeld van Johan de Wit op de Plaats, zéér interessant voor een jochie vazeven jaar. Maar niet echt!
Met de tram naar Scheveningen, dat was leuk! Zakje friet voor tien cent en zoute (nieuwe) haring voor vijftien cent, lopen over de Pier. Van de nieuwe haring, geniet ik nu nog van! Ook was er een voetbalwedstrijd en aangezien Pa voetbalfan was (en ik dus niet!) werd ik naar het Zuiderpark gesleept, met het vooruitzicht, een rolletje veterdrop. Dat liet ik me dus niet ontgaan.
Ook de wandelingen in het Haagse Bos was een verschrikking! Pa met z’n streepjespak en gleufhoed op z’n hoofd, ma met een knopenjurk aan en dophoed op ‘t hoofd. Zusje bijna hetzelfde gekleed als mijn moeder. Ikzelf liep met een korte broek, overhemd, dasje en jasje ! Jammer dat ik de, foto aan de Conradkade kwijt ben , want daarop leek ik op een Arabisch jochie. Enfin, ik zou blij zijn, als we weer in Indië zouden zijn, kon ik weer in m’n ‘tjelana monyet’ (apenbroekje) rondlopen. De foto heb ik van Google gepikt.
2023-07-25Het debarkeren in Genua en de busreis, is voor mij een “black hole” ofwel een zwart gat. In Den Haag werden we ondergebracht aan de Anton de Haan straat, waar we voor negen maanden ons onderkomen hadden. Ik herinner me een half geopend raam van mijn slaapkamer en hoorde ik:” Gerookte paling, een dubbeltje per stuk!” roepen. Pa riep hem aan en kocht een zak gebakken kuit en at tijdens de lunch bijna de hele zak leeg. Verder herinner ik me,dat mijn zusje en ik op de lagere school werden gebracht. Zusje in de kleuterklas en ik in de eerste klas van de Populierschool.
Ook maakten we voor het eerst kennis met de orgelman en sneeuw! Vooral sneeuw was een openbaring! Zomaar witte vlokken uit de lucht! Je kon je ogen haast niet geloven!
Ook voor een paar centen veterdrop bij de drogist. Voor ons was het een hele ervaring!
Na negen maanden een aantal attracties en bezienswaardig te hebben bezocht en gezien, was het verlof van Pa ten einde en vertrokken we naar Ned.-Indië. ( het latere Indonesia)
2023-07-23Ik vond in oude documenten de beschikking van ons verlof naar Nederland.
2023-07-23Nu de ‘Hectiek’ van de Vierdaagse over is kan ik doorgaan met o.a. de opmerking van Kees Kortlever .
Zoals vermeld was Pa(mijn vader) bij de SS(StaatsSpoorwegen)in het (voormalig) Nederlands-Indië als AHSC ambtenaar tewerkgesteld.
Na een aantal jaren in dienst te zijn, had hij recht op een jaar ‘buitenland verlof’ te genieten. Het ‘buitenland’ werd dus Holland en wel Zuid-Holland, en om precies te zijn ‘s-Gravenhage. We vertrokken dus met de ms Marnix van StAldegonde en voeren richting Nederland. Van de bootreis kan ik me niet veel meer herinneren, dan dat we voor anker gingen in Aden waar het schip gebunkerd werd. Verder herinner ik me de vaart door het Suez-kanaal waar je een woestijnvlakte zag met palmbomen en af en toe een kameel met een berijder voorbij zag rijden.
Verder was in het hele Suezkanaal niks te beleven tot Port Saïd. Daar herinner ik me de roeibootjes met koopwaar en de pontonbrug waarover je kon lopen om naar de stad te komen. Even met Pa, Ma en zusje rondgelopen en terug naar de boot.
Na twee keer de schipshoorn te horen moest iedereen aan boord en bij driemaal toeteren vertrok de boot over de Middellandse zee richting Genua. Na aankomt werden we gedebarkeerd en werden per aotobus vervoerd naar Nederland.
2023-07-19Ik denk aan het welgemeend advies van mijn oud collegae, om mijn ervaringen op papier te zetten en uit te geven. Àls ik het zou doen, dan zou ik beginnen, met WOII, begin Japanse bezetting, toen de NL scholen werden verboden. We waren een redelijk welgestelde familie. Pa was AHSC ofwel adjunct hoofd statioschef bij de StaatsSpoorwegen. Had een auto, een jachtgeweer Bayard kaliber 12. En een Smit&Wesson revolver kaliber .”36. Nee daar begin ik niet aan!
2023-07-17Dat ik als ‘plavoet-indiaan’ was goedgekeurd voor de Korea-oorlog en kilometers heb gelopen met volle bepakking en een mortierloop van81mm op je nek. En nu, op eenenegintig jaar te horen krijg, dat ik naar een podoloog moet? Never, niet dus!
2023-07-16Dit was onze Koreaanse kapper voor een ….. werd je geknipt en geschoren!
2023-07-15Ik denk aan, misschien, mijn laatste levensjaar, aanPietje van Gastel, mijn helper mortier 81 mm. Wat hebben we, ondanks de ellende van minus dertig graden Onder nul Celcius tot plus vijfenveertig graden boven nul, veel schik gehad met elkaar! Het mooist vond ik het Brabants als hij vroeg:” Hede ge de libelle goed ingesteld?” . Daarmee bedoelde hij, of ik het wapen juist had ingesteld. Pracht van een kerel!
2023-07-14Waar denk je aan?! Aan m’n lange, fijne carrierre bij Boreel. Na m’n omscholing van “zandhaas”, Koreaveteraan en nog meer ‘fraais’ ben ik uiteindelijk bij RhvB beland.
Met een klas van twintig zandhazen van diverse regimenten werden we bij verschillende kwartier ‘leveranciers’ ondergebrachT. Ik had het geluk met de sergeant der eerste klasse van de Garde Jagers J. Van Brunschot te worden ondergebracht.
Hij was een jaartje ouder dan mij en was van de KNIL para afkomstig. Ik heb heel wat van hem geleerd! Alleen met tankschieten niet dus.
We waren met de Chaffee M24 op de schietbaan de lessen in de praktijk toe te passen. Instructeur was de wachtmeester der eerste klasse Pappot, die zijn naam later officieel in Rappol liet veranderen, dit even terzijde, schutter John vB en lader was ik. Onder het torendak had je de sluitstuksleutel en voordat je de eerste granaat in de kamer kon schuiven. Daarna moest de sleutel op het vierkant worden geplaatst en het sluitstuk worden geopend, voordat de granaat in de kamer wordt geschoven, moest de sleutel in de daarvoor bestemde houder worden terug geplaatst, ik vergat het met gevolg dat de schutter de sleutel met geweld tegen zijn hoofd sloeg en hij een bloedende wond op zijn rechterslaap kreeg! Einde schiet oefening!
2023-07-11Waar denk je aan? Aan de omscholing van zandhaas naar huzaar. We zaten in een gemēleerde klas infantrozen, toen we na een avondoefening werden verwelkomd in de o. o.mess door een adjudant die, later bleek, de RA te zijn. Het was bekend, dat hij ‘schietdoof’ was en dat waren vele oo’n (onderofficieren) in die tijd, want gehoorbeschermers had je toen nog niet. De enige bescherming was watten oorpropjes gedrenkt in parafine en daar moest je het mee doen. Terug in de o.omess. Uiteraard stonden we rondom de Ra en werden er vragen gesteld en bij iedere vraag plaatste hij zijn hand achter een oor en zei:”Wat zeg je?” waarop de vraag werd herhaald. Op een gegeven moment stond de belhamel, pestkop achter hem en vroeg:” adjudant, wilt u een borrel?”, waarop de adjudant zich omdraaide en zei:” ja, graag!”, bleek dus, dat niet àlle tankinstructeurs schietdoof waren. De “pestkop” was als RHPA afgezwaaid en zoonlief is/was als BC bij de tankers.
2023-06-29Waar ik aan denk? Dat ik geen spijt heb, weer terug ben bij FB dank zij m’n schoonzoon en de vele positieve reacties en adviezen! Hartelijk dant iedereen! Het advies van onze RC en andere collega’s … om een boek te schrijven ? Weet (nog) niet of ik het zal opvolgen.
2023-06-14Ik denk ook aan onze regimentsgenoten, die werden onderscheden in Z-Korea. P. Hoevenaars, Geboren in 1927. Tltn.d.Cav. (01-09-1950), eltn. (01-09-1952). Bekende onderscheidingen: RV.1,UNKOR,BSTR,KWM, Bronze Star Medal (US), Uitgereikt te Amersfoort op 20 juli 1954, Eerste luitenant van het Wapen der Cavalerie. —.— Lambrechts, K., Silver Star (US), (Bijnaam Lampie), Soldaat der eerste klasse van het Wapen der Cavalerie, Silver Star (US) —.— Leuring, Carel, Geboren in 1926. Overleden in september 2005. Tltn.d.Cav. (01-09-1951), eltn. (01-09-1953).
Bekende onderscheidingen: RV.1,UNKOR,SSTR,BSTR.v,KWM Silver Star (US)? ; uitgereikt te Roosendaal op 22 april 1953, Second Lieutenant Leuring, Infantry, Netherlands Army, a member of the Netherlands Expeditionary Force to Korea distinguished himself by gallantry in action against the enemy in the vicinity of Kumwa, Korea. On 22 December 1951, Lieutenant Leuring led his men forward in an attack on strategically located enemy positions. Displaying aggressive leadership, he skillfully directed their fire as they seized one enemy emplacement, an then moved in the forefront of the assault as the friendly troops charged a second, more heavily fortified position located on commanding ground. The hostile force resisted fanatically, showering hand grenades on the attacking troops and calling in a murderous mortar bombardment which inflicted several casualties. Disorganized by the ferocious resistance, the friendly platoon fell back to the previously captured position. Although he had been painfully wounded in the attack, Lieutenant Leuring skilfully reorganized his men and led them forward again in a sweeping assault. Only when his platoon’s mission had been accomplished did he allow himself to be evacuated for medical treatment. The heroism and selfless devotion to duty displayed by Lieutenant on this occasion reflect great credit on himself and the Netherlands Army. —.— Manusama Geboren op 9 november 1927. Legernummer 27.11.09.226 ; Eltn.d.Cav. (01-09-1952). Bekende onderscheidingen: BK,KV,RV.1,UNKOR,KOMM.4a,KWM, Bronzen Kruis K.B. no. 29 van 16 oktober 1952, Reserve-tweede luitenant van het Wapen der Cavalerie; die zich door moedig optreden tegenover de vijand heeft onderscheiden op 4 Januari 1952 bij het leiden van een nachtaanval op een vijandelijke stelling op een heuvel (Manusama Hill) in Korea. Nadat in de nacht van 3 op 4 Januari de aanval op dit vijandelijke steunpunt was mislukt, slaagde hij er in de volgende nacht tot de top door te dringen en de vijand, die veel gebruik maakte van handgranaten, er uit te werpen. Hij gaan aan het hoofd van zijn aanvalsgroep tot de bestorming over en zijn inspirerend voorbeeld was de sleutel tot het succes. Wharang with Gold Star (ROK) ? ; verlof verleend tot aannemen en dragen bij K.B. no. 19 van 23 juli 1956, Reserve-eerste luitenant van het Wapen der Cavalerie
2023-06-13Wij, NDVN, (Nederlands bataljon) hadden een uitwisselingsprogramma met de Canadezen. Nadat ‘Skosi’ terug was naar zijn eenheid, werd ik bij hun 20pouder kanonnen batterij gedetacheerd . Ik heb daar het laden richten en afvuren geleerd. Maar wat me het meeste is bijgebleven, was als er actie bij de stukken werd gecommandeerd. Door de luidspreker klonk eerst gekraak en daarna een stem met het bevel “ Hit youre target !” en dat driemaal. De bemanning begaf zich in looppas naar de kanonnen, namen hun plaatsen in en maakten de kanonnen gereed voor actie!
2023-06-13Waar ik aan denk? Dat ik ongeveer 71 jaar geleden met Skosi (kleine) Canadees aan de Iron Triangle zat in Z-Korea.
2023-06-09Verrassing van Hare excellentie Minister van Defensie!
2023-05-27Ik zag een foto op FB van lkol. Götgens van oud 103 offn waarbij ik gediend heb!
2023-05-15Ik ben een beetje aan mijn Seedorf tijd aan het denken.( volgens FB “waar denk je aan?” Aan het Duitse Wirf den schwarzen Peter raus!, of aan het Kick Out Zwarte Piet.
2023-05-15Ik denk aan een familiedag bij 103 Verkbat, toen we een Spanferkel uit Rockstedt hebben laten aanrukken! Lekkerrr….lekkkerrr!
2023-04-29Nu ik toch met Lombok bezig ben, hier een foto impressie van ons verblijf daar.
1. Familie van de bruidegom
2. Olga langs het strand met onze gids
3. Binnenvaren van de vissersboten
4.Op het strand dragen van de boot
5. De vangst, makaro, het lijkt inderdaad op makreel
6. Vissers drinken een bakkie koppie
7. Olga in de bemo om naar de pasar(markt) te gaan
8. Op de pasar
9. Olga kan het niet laten
10. Een tjitjak, een klein soort gekko, die zorgt, dat je minder last hebt van muggen.
2023-04-28Door een lesgeschiedenis van Maurice Göttgens denk ik terug aan de huwelijksplechtiging van een Lomboks paar. Door de receptionist van Puri en nog wat hotel, werden we uitgenodigd om met hem de bruiloft van zijn broer mee te maken! Aan de voet van de Gunung Rinjani was een dorp(kampong) waar de plechtigheid zou plaats vinden. Natuurlijk lieten we ons die gelegenheid niet ontgaan! De feestelijkheden waren al begonnen toen we er aan kwamen. Onder een met atap (gedroogde kokosblad) overdekt pleintje zat het hele dorp te smikkelen aan de sedekah (offermaaltijd). Hiervoor werd door het hele dorp meegewerkt. Een paar sapi’s (ossen) geslacht, balen rijst gekookt en groenten bereid. Dus toen we eraan kwamen, zat het hele dorp op de tikars ( gevlochten matjes uit palmblad vloerbedekking) te smikkelen. Intussen werden we naar een kamer begeleid waar we omgekleed werden. Daarna werden we, ieder in een aparte ruimte voor mannen en vrouwen, naar een speciale gastenkamer geleid. Daar kregen we de maaltijd voorgeschoteld, waarvan de smaak ondefinieerbaar was. Het was in ieder geval niet om erover naar huis te schrijven. Na de maaltijd verplaatsten we naar een zaal, waar vrouwen en mannen weer bij elkaar mochten zijn en het bruidspaar onder een soort baldakijn zat.
Een voor mij onduidelijke ceremonie werd opgevoerd en na afloop werd het gezelschap verzocht naar buiten te gaan en zich op de weg op te stellen en wachten totdat het bruidspaar zich aan het hoofd van de stoet zich opgesteld had. Op het sein van de ceremoniemeester begaven we ons naar de mesjit (moskee)waar we wijselijk buiten bleven. Na ongeveer een halfuur was de ceremonie afgelopen en begaven ons naar het huis van de ouders waar de vader van de bruidegom ons bedankte en wij weer naar het hotel terug reden.
2023-04-27Uitdaging gedaan van Anton!
2023-04-24Waar ik aan denk? Van alles en nog wat! De tankbaan in 1965. De wachtmeester Fijma op de motorkap van zijn jeep “Help!” Roepend terwijl een wild zwijn zijn lunchpakket opvrat in zijn puptent, de beëdiging van kornet Gentis op het Standaard met RA Dijkstra, de commando overdracht van ‘ome’ Vick naar Manusama, waarvan Een heuvel in zuid-Korea naar hem vernoemd is en nog véul meer!
2023-04-21Iets voor Oekraïne?
2023-04-20Foto impressie
2023-04-18Ik merk, dat er heel wat emoties loskomen bij het liedje “ En van je hakkie, teentje, schuiffie, zve, zveée, zveee, zveeeeee,
2023-04-1841ZatVE.🤣🥃🍺
In de periode heb ik een van mijn mooiste tijd meegemaakt. Vooral omdat ‘ome’ Vick van B B leuke idëen had! Bijvoorbeeld tot vier uur in de morgen in de kelderbar te blijven hangen en na het ochtendappèl, dat niet door hem was afgenomen, toch de oefening over de Oste oversteken met kornet Gentis, zowat met je blote kont met kledingpakketje oversteken. Of met het eskadron naar de Reeperbahn?
2023-04-18Na een aantal jaren op een mobcomplex in Bathmen/Lettele de (rups)voertuigen en verbindingsmaterieel te hebben onderhouden, mocht ik weer naar de parate troepen. Het werd 41 41ZVE. Commandant was V. M. F. C. van Bouwdijk B plv was elnt Baudoin en de opper Tini Sanders. Eigenlijk kwam ik halverwege binnenvallen in een lichting. het 2e peloton Pc Toelaer, tankcommandant Vennekens en wachtmeester tirailleur Köring, hebben we af en toe nog contact mee.
Bij de foto’s lkol Laurillard, Regimentscommandant RHvB en V. M. F. C. Van Bouwdijk Bastiaanse, opening kelderbar, 2e peloton.
2024-04-14B. K. L. Bij de BlindenKreupele en Lamme was niet alles negatief. Hoewel ik een “ABOHZIS 5“ had heb ik er met plezier dingen geleerd, waarvoor bepaalde groepen me graag hadden willen rekruteren. Zo heb ik geleerd bruggen voor te bereiden om op te blazen met TNT(trotyl ); vuurkoord en detonatiesnoer ‘spelen’ , met bangelore torpedo’s een doorgang blazen door prikkeldraadversperring. Het enige negatieve wat ik meegemaakt had, was toen ik me voor de Krijgsraad te Velde moest verantwoorden voor een wachtdelict. Als wachtcommandant had ik van een burgermonteur gereedschap gekregen waarop KL was gestanst. Had ik niet gezien. Dus bleek het gestolen te zijn. Door een goede verdediger(overste) kwam ik er genadig van af. Later werd ik overgeplaatst naar TC Noord-Brabant als toegevoegd S-3 van waaruit ik overging naar de Cavalerie. Vervolg kent u.
2023-04-13O. O. S. Na het ritme van anderhalf jaar gevolgd te hebben, waren we geslaagd en werden we met de hele F-compagnie overgeplaatst naar het BKL, ofwel Blinden, Kreupele en Lammen. Hieronder vindt u een bijlage van de Militaire Spectator. In ieder geval werd ik naar de Citadelkazerne in ‘s-Hertogenbosch geplaatst met een aantal andere klasgenoten. Deze periode wil ik liever achter me laten voor een wachtdelict, waarvoor ik me heb moeten verantwoorden voor de Krijgsraad te velde. Gelukkig kon ik overgaan naar de Cavalerie, waar ik een sergeant-majoor uit de Citadelkazerne tegenkwam als opperwachtmeester. Uiteindelijk ben ik toch op mijn pootjes terechtgekomen bij BOREEL!
2023-04-12O. O. S. De week liep teneinde. Gereed maken om, het weekend in te gaan. Vrijdagavond strijkbout ophalen bij de sergeant van de week. Deken op de werktafel leggen, vouwen in de broek persen, tweemaal op de rug plus viermaal op de mouwen van het jack. Laarzen poetsen totdat het glom als een spiegel (honden…) Klaar om met weekend naar huis te gaan. De corveeploeg boenden de vloeren, en we waren gereed om het weekend in te gaan. Zaterdag. Afmars per peloton naar station Weert. Tegenwoordig wordt het gefluit van de dames, die uit het raam hingen, “grensoverschrijdend gedrag” genoemd? Enfin de sergeant commandeert” recht voor je uitkijken!”. Bij het station aangekomen, werden de groepen ontbonden. Iedereen stormde naar het perron. Daar stond de militaire trein gereed met borden op palen met de bestemming bij de desbetreffende wagons.
2023-04-11O. O. S. (Onderofficiersschool) De eerste les. Uiteraard was het Krijgstucht. Het werd door kapitein Tr…..voorzien van het Normandiëkoord, gedoceerd. Het leslokaal bevond zich op zolder direct onder het dak, waar het bloedwarm was en wij in het tweede grijs gekleed waren met de kraag dicht! Het was volop zomer dus echt bloedheet. De kapitein kwam en de klasseoudste meldde ons bij hem. Hij commandeerde ‘Plaats rust’ en wij mochten zitten. Nog geen minuut later zei hij ”opstaan en de houding aannemen!” Wij gehoorzaamden en hij zei, dat we onder de krijgstucht stonden, liet ons de bovenste knoop losmaken en opgelucht, deden we het. Wij blij en deden het wat graag, maar na een paar minuten zei hij:” knopen dicht!”. Nou ja, we ondergingen de krijgstucht les bezweet en wel. Wat waren we blij, dat het volgende lesuur exercitie was. Hoewel nog warm in je tweede grijs, maar in ieder geval in de buitenlucht. De rest van de week was velddienst op de Tungelroyse heide en avondcursus. Van de avondcursus heb ik profijt gehad. Vooral de wiskundelessen. Veel later kreeg ik, toen ik overging van zandhaas naar de Cavalerie, les van de aooi Dijk… over tank schieten. Hij zei:” Onmiddellijk vuren! Als je wiskunde toepast a-kwadraat en b-kwadraat = weg de vijand!” en dat had ik me bij Boreel ter harte genomen.
2023-04-10Na te zijn ingedeeld moesten we, na het avondeten, naar het leslokaal. Omdat we nog geen M. U. L. O. Diploma hadden, werden we bijgespijkerd in algemene ontwikkeling. De volgende dag hadden we nodig om de webbing te blancoën in zo’n lichtgroen zuurtjeskleur en een donkergroen lint als driehoek op de kraagpunten van het eerste- en tweede grijs naaien en of de juiste aantallen en rijen kopspijker op de zolen waren ingeslagen en als het niet goed was, kon je bij de fourier (fouf) een leest met hamer en kopspijkers ophalen en de boel op orde brengen
2023-04-09Na een paar maanden in Mestreech te hebben rondgezworven en van Mia de biefstuk te hebben genoten, kreeg ik de beschikking namens MvD, om me bij de O. O. S te melden in Weert, bij de Van Hornekazerne. Daar werden we verwelkomd door de schoolcommandant en volgden onze bestemming. Dat was dus de F-compagnie, een allegaartje van de KL onderdelen en laat de compagniescommandant een oud Koreaan te zijn, want op zijn rechtermouw had hij ook zo’n Indianenkop van de 2e USA divisie.
Het zootje ongeregeld werd in het tweede peloton geplaatst. KNILperen, Koreaveteranen, KMarechaussee en nog een paar onduidelijke eenheden uit Suriname.
2023-04-08Vandaag uitnodiging van burgemeester en wethouders gehad om op 5 mei a.s. Het bevrijdingsfestival te bezoeken.
2023-04-08tis ook ‘maar’ zevetien jaar geleden, maar het was schitterend op de vroege morgen met zonsopgang!
2023-04-05Driemaal klonk de bootsfluit en voeren we de haven uit richting Saigon. Na een paar dagen zure….brrrwijn, baguette en franse kaas te hebben gegeten, kwamen we in Saigon aan en werden we ondergebracht in een franse kazerne, aan de Norodomboulevard. Typisch Frans! Smerige kamers met bloedwantsen overal. We hebben onze matrassen op de loopgallerij gelegd om zonder jeuk en krabben, te kunnen slapen! Ook zoiets, op het achterterrein een bordeel. Voor een paar frankskes kon je bewegingen als zijnde gehuwd maken. Kortom, na een paar pastis te hebben gedronken, gingen we de stad in om nog wat te eten. Het was wel even wennen met chopsticks. Maar het ging. De volgende dag gingen we weer aan boord en voeren we weg. Na een aantal dagen op zee te hebben gevaren, kwamen we in Marseille aan.
2023-04-03NCO-cursus. De tweede week werd besteed aan wapenleer. Eerst de handvuurwapens zoals de Garand M1, en US carbine. Deze wapens kenden we reeds, want in Roosendaal hadden we daarin les gehad. Wat nieuw voor ons was was de M3A1, bijnaam Greece gun, omdat het op een vetspuit leek. Het kaliber was dezelfde als het ACP-pistool punt 45 inch. Bij de les “Flamethrower” ofwel vlammenwerper werden de squads verdeeld. De mannen van squad 1 (andere compagnie) in een ander leslokaal dan wij van squad 2. Tijdens de les hoorden we doordringend geschreeuw van het ander lesokaal. Onmiddellijk werd de les onderbroken en rende de instructeur erheen. Even later kwam hij tererug en vertelde het vreselijke verhaal, dat een leerling per ongeluk de vlammenwerper in werking had gesteld en dat er iemand levend was verbrand! De stemming was ineens zeer bedrukt! En zeker onder ons toen we hoorden, dat het Maurer betrof! De rest van de dag hadden we geen les meer!
2023-04-01NCO-cursus. Na het “At ease” commando, leek het wel of een of ander marktplaats geopend was. De squad leaders riepen om het hardst en ondervroegen de soldaten over diverse zaken. Zo vroegen ze “Soldier what is your serial number?”, dan gaf de soldaat even luid en duidelijk antwoord: ”My serial number is……..sir!” En zo schalden de vragen en antwoorden over het square. Zo verliep het ritueel iedere morgen tot het eind van de cursus. Het ging niet zo heftig als de Googlefoto hieronder, maar het was wel de sfeer ongeveer.
2023-03-31Cursus NCO. De eerste avond verzamelden we in een leslokaal en kregen les van de captain Frankland. Hij gaf uitleg over de Army General Orders en vooral artikel 1 en 2 moesten we goed onthouden. 22:00uur blies de hoornblazer het signaal ”Einde dienst!” en mochten we naar de slaapbarakken. precies om 22:30 gingen de lichten uit en mochten we slapen.
2023-03-30Na het interview van de VOX/VOKS Dominee, kwamen herinneringen van de periode, dat ik in Zuid-Korea heb gediend, weer bovendrijven. Een daarvan was, dat we achter het front in een tentenkamp lagen en de stuks commandant en ikrenvanboreel.nl/wp-content/uploads/2023/10/338481569_238062905260155_6665662441818340380_n.jpeg">de stuks commandant en ik, aangewezen werden voor een vierweekse cursus bij het US NCO-academy in Chorwon. Per GMC togen we met vijf anderen, naar het golfplaten barak en meldden we ons bij de captain Frankland, die ons indeelde bij het tweede peloton onder leiding van sfc (sergeant first clas) Reedy, en de squad leader was corporal Boswell. We kregen een heus veldbed en US-dienstvoorschriften, die je aan het hoofdeind moest sorteren naar belangrijkheid. Het belangrijkst was de General Order! Voor ons zou het boekje Krijgstucht of ceremonieel zijn. Maar de First General Order stond altijd als eerste aan de rij en het kon niet missen. Het was heel groot boek met een zwart kaft. Bovendien moest je de First General Order uit je hoofd leren, want op ieder appèl stond de squad leader vóór je in de houding en vroeg:” Soldier, what is your first general order!”. Dan moest je het foutloos hardop opzeggen. Tot zover. Wordt misschien vervolgd.
2023-03-29Foto
2023-03-26Als ik zo naar buiten kijk, vraag ik me af hoe het mogelijk is, dat ik bijna 92 jaar word. Afgelopen vrijdag had ik ds. ‘t Hoen met vrouwelijke (tenminste ze zag er naar mijn waarneming zo uit) collega om me te interviewen over bepaalde delen van mijn leven. Vooral het deel over de tijd, dat ik als vrijwilliger in Zuid-Korea gediend heb. Maar ook de tijd dat hij bij 103VB als Geestelijke verzorgen heeft gediend. Dan mag ik in mijn handen wrijven en nú een whisky Laphroag kan nemen! Foto: Jeroen de Nekker (schoonzoon)met UN baret ds. ’t Hoen.
2023-03-23Voorafgaand uitreiking gouden medaille
2023-03-20Ik herinner me, dat ik trots was als een pauw, toen de bc 103 verrkbat 🙏🏼mij gelukwenste met de gouden plak !” Bc was lkol. Reitsema.
2023-03-12Na de beschikking van overplaatsing en voorlopige plaatsing bij de cavalerie, meldde ik me met een aantal onderofficieren van diverse onderdelen bij de ritmeester Kapteyn. Bijna de hele infanterie was vertegenwoordigd. Om bij mezelf te beginnen, ik was van het BKL (Bewakings Korps Landmacht) gevolgd door Garderegiment Grenadiers, Stoottroepen, oud KNIL-paratroeper en KST. Om een paar namen te noemen, Jaap Hof, Willem Molenaar, John v. Brunschot, Peet v/d Bergh. Kortom bijna de KL-infanterie was overgestapt naar de Cavalerie. Tenminste dat idee had ik. Nadat ik me gemeld had en me bij het inkwartier adres had geïnstalleerd, maakte ik kennis met ene van Brunschot.
Gedurende de omscholing tot wachtmeester, trokken we gezamenlijk op. Een incident met hem, zal ik nooit vergeten! We stonden op de schietbaan met de Chaffee. De wachtmeesterPappot (later heeft hij zijn naam veranderd in Rappol) als SI op het torendak, John als schutter en ik als lader. Bij het eerste schot moet je eerst het sluitstuk openen met de sleutel onder de houder van het torendak. Je plaatst de sleutel op het vierkantje van het sluitstuk en opent het sluitstuk. Vergeet niet de sleutel weer in de houder te plaatsen, want als je het niet doet en je schuift de granaat in de kamer, dan klapt het sluitstuk dicht met de sleutel nog op z’n plek en knalt ie zo op het hoofd van de schutter! Ja hoor mij is dat gebeurd. Een hardgrondige krachtterm van de SI, terwijl JvB bloedde uit een hoofdwond. Nadat de hospik de wond had behandeld, was het voor ons “Einde oefening!”.
Uiteindelijk heb ik de zwarte baret gehaald en heb het trots tot 1987 gedragen en de collegialiteit en vriendschap van mijn vriend, heeft er niets onder te lijden gehad!Foto
2023-02-26Hoe kom je aan zo’n hersenspinsel om naar Korea te gaan? Eerlijk gezegd weet ik het ook niet. Nadat het K. N. I. L. werd opgeheven in 1950, werden we gedemobiliseerd en konden we naar keuze 1. Naar NL op eigen kosten; 2. Over naar de T. N. I. of 3. Als contractant van V&W naar Nw Guinea. 1. en 2. vielen sowieso af, dus als contractant van V&W naar Hollandia per ms Karossa van de K.P.M. (Koninklijke pakketvaartmaatschappij). Het contract was voor één jaar à nlf 1,50.-. p/dd. Daar hebben we huizen gebouwd. Voordat hetcontractafliep, werden politieagenten gevraagd waarop iksolliciteerde en werd aangenomen op mijn B-rijbewijs. Na een aantal maanden bij de politie patroulle te hebben gereden, heb ik me gemeld bij de KL om als vrijwilliger te worden uitgezonden naar Korea. U raadt het al, van de +/- 200 aangemelden, werden er 22 man goedgekeurd waaronder ikzelf. Mijn karige spullen gepakt en met een Ford Thornton, waar inmiddels een aantal goedgekeurden zaten vertrokken we naar het militaire kamp op Ifar. Na een week oefenen onder leiding van een sergeant van de paratroepen. Begin december ‘51 gingen op de ms Waterman aan boord. Na een zeereis van een aantal weken, kwamen we in Rotterdam en werden haar de Oude Frederikkazerne in den Haag, vervoerd en daar gelegerd. Daarna gingen we naar Roosendaal en werden gelegerd in de Engelbert van Nassau-kazerne en in acht-manstenten ondergebracht. Dit was het begin van mijn Korea avontuur. Foto 2,Huizen door ons gebouwd. Foto 3, Militaire Kloofkamp
2023-02-25Door een herinnering van Kees Verkade, heb ik in m’n archief gesnuffeld. Let niet op m’n regnr. Ik heb, na onmin met Pa gesmokkeld met mijn leeftijd!
2023-02-24Ooit gedacht dat ik een bal heb aangeraakt?
2023-02-23Soms, zoals vandaag denk ik aan” hakkie, tikkie,schuifie zve”
2023-02-20Van Oslo ASAP Helsingborg en van daaruit op de veerboot naar Helsingør en naar Dragør, een wijk/voorstad van Kopenhagen. Het beroemde Tivoli bezocht en de dag daarop naar Rødbyhaven op de veerboot naar Fehmarn en snel naar Zeven, waar ik in Zeven Aspe de caravan inleverde. Einde zoektocht eland.
2023-02-16Kautokeino. Een dorp in Noorwegen, nog geen eland gezien, maar waar ik me een beetje aan verwant mee voel als Indo. Daar leeft een etnische groep Kvenen, waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik had al kennis gemaakt met Samisch, maar dit was totaal nieuw voor mij! Ik wist wat Papoea’s waren en had met Koreanen en Japanners te doen, maar Kvenen? Nog nooit van gehoord! Enfin, weer naar de E6 en daar weer gebruik gemaakt van het allemansrecht.
2023-02-11Afgelopen donderdag, 0902223, bij de neuroloog geweest na doorverwijzing huisarts en Mensendiek therapeut, omdat ik een beetje krom liep. Gezien mijn ‘respectabele’ leeftijd, zoals de neuroloog me dat zei, kon ik er meedoor. Van hem moest ik zeggen:” De derde artillerie van de derde divisie!” waarop ik protesteerde en zei, dat ik huzaar was. Enfin, misschien haal ik wel de Trakhener leeftijd.
2023-02-11Waar ik aan denk?! Aan de duizenden en misschien wel tienduizend slachtoffers van de grote ramp in Turkije en Syrië! Maar erger vind ik dat een potentaat, dictator, zomaar duizenden de dood injaagt in Oekraïne en wij toekijken en verder niets doen! Ik denk dat wij, mensen, elkaar het licht in de ogen niet gunnen, want de volgende stad, die we bezochten was ook niet gespeend van geweld! Hammerfest was de ev stad dat we hadden bezocht. Een prachtstad en meest noordelijke van Noorwegen. Als je de geschiedenis erop naslaat, dan vind je er graven uit het stenen Tijdperk. Ook hebben de Engelsen de stad geplunderd en is er een grote brand geweest dat zijn oorsprong vond in een bakkerij, waardoor de stad voor de helft afbrandde. Maar daar wil ik het niet over hebben, want ik dwaal af van mijn ontdekking van de eland en z’n gewei. Kortom we stonden op een stadscamping in Hammerfest met het uitzicht op een fjord waar we een schip van de Hurtigrute het anker hoorden laten vallen. Het was er brrrr… koud. tis maar goed, dat we een elektrische kachel mee hadden, want het was redelijk aan de frisse kant. En natuurlijk rendier biefstuk met een soort bessen gegeten. Eland biefstuk liet ik voor wat het was. Daar voelde ik me niet zo prettig bij. De stad op zich leek een beetje op Zeven.
2023-02-05Inari a/h Inarimeer ( op z’n Laps Inarijärvi). Ook daar geen zonsondergang beleefd. Wel de stad verkend en een rendierhuid gekocht. Echt niet aan te bevelen want na een paar jaar aan de muur te hebben gehangen, was het één stofboel en rare insectennesten, wel zijn we naar een Saamen museum geweest. Hoogst interessant. Tipitenten, schuren op houten palen van ruim éen meter gebouwd. Kleurige kleding en een boek in een vitrine, dat leek op een bijbel, maar kon niet vertalen wat erin stond. Daarna de stad in voor een rendierbiefstuk. Heerlijk! We hebben geen gebruik gemaakt van het allemanrecht en stonden op de camping naast een sauna. Je wil het niet weten maar met een hoop herrie renden een stel Noren? Zweden? Ik kon ze niet verstaan, in d’r nakie het meer in! Brrr, het water vond ik wel koud! Een dag later trokken we verder richting Hammerfest. Ik ben bezig de S8 film te digitaliseren en als het gelukt is, post ik het.
2023-02-01Met een allemansrecht kwamen we in Haparanda terecht. Daar was niet veel te beleven dan het boodschappen doen van Olly in een (närbutik) dus stoomden we verder naar Inari aan het Inarijävi (meer). Daar hebben we de zondergang beleefd. De zon zakte niet lager dan een graadboven de horizon en steeg weer!een aparte gewaarwording.
2023-01-29Na een aantal ‘paraatheidsappèls’ op zondag middag ging het bataljon met vakantie. Ik was benieuwd naar de oorsprong van het Trakhener embleem, waarvan het brandmerk op het burau van de BC lag, en ging met gezin naar het “noorden”, want het embleem was van oorsprong een halve elandgewei. We huurden een caravan in Zeven Aspe en vertrokken naar Puttgarden. Vooraf had ik een plaats gereserveerd voor de veerboot in Zeven. Achteraf bleek, dat we dat niet hadden moeten doen, want terwijl we op de parkeerplaats stonden te wachten, reed een file zo de veerboot op. Na een half uurtje waren we aan de beurt en voeren we richting Denemarken. Gedebarkeerd in Rødbyhavn reden we naar Kopenhagen en zochten we een camping op in Dragør. Daar wist de campingbaas me te vertellen, dat vroeger Nederanders hier de baas waren. Als bewijs hiervan bestaan er nog steeds straatnamen van Nederlandse afkomst zoals Deventergade. Verder via Sodankulä waar Saamen hun religie belijden over de Napapirii(poolcirkel ) tot aan Hammerfest en terrug, geen eland te zien. Wel een hoop rendieren, die zomaar de E6 overstaken en een heleboel muggen om en nabij de poolcirkel. Een beetje teleurgesteld was ik wel!
2023-01-27Jim Obdeijn is maar twee jaar BI geweest, want hij werd vakofficier. Zijn vervanger was Gez Kim. Daar had ik waarschijnlijk ‘geluk’ mee. Kazereneorder nr… zoveel werd uitgegeven, dat HM Koningin Beatrix een werkbezoek zal brengen in Seedorf.Daarna een stroom van -orders en brieven en in een ervan stond welke functionarissen aan Hare Majesteit zou worden voorgesteld. Alle bataljonscommandanten en hun bataljons adjudanten. Bij 103 stond lkol Selles en echtgenote en aooi Kuin en echtgenote. Aangezien ik geen BI was maar APZ, belde ik Frau Mantelfeld, dat het op een misverstand berust en dat Gez Kim, BI was. Misschien een vergissing Kuin <_> Kim? Even later belde ze me terug, dat de kolonel géén vergissing had gemaakt. Wat zijn beweegreden daarvoor geweest zijn is en blijft voor mij een raadsel, maar mijn vrouw en ik werden aan HM voorgesteld.
2023-01-26Het evenement waar wij samen waren uitgenodigd met onze echtgenoten was de commando-overdracht van de 2e Jagers te paard in Lüdescheid. De dameswerden keurig begeleid door een onderofficier en wij mochten ons ‘vermaken’ met de adjudant chef of is het chef adjudant? Ik weet het niet meer. Maar wat grote indruk op mij heeft gemaakt was een leeg excercitieplein en daarachter een gebouw. Voor ons met zijn rug naar ons toegekeerd, (wijzaten op het podium) stond de adjudant-chef Bulting. Ineens hoorde ik een commando van hem en links en rechts langs het gebouw kwam het bataljon aangemarcheerd, hielden halt en de commandanten meldden zich bij hem en hij meldde 2eJagers bij de oude commandant, inmiddels was de nieuwe commandant present en werd hem het vaandel overgedragen. Helaas heb ik daar geen beelden van . Een fly-over was er ook , naast de Brabander uit Jabbeke, was er ook chef-adjudant Dresselaere uit Varsenaere. En Abbas zijn chauffeu(se)r aan ons voorstelde.
Na afloop werden we uitgenodigd in de mess om een dronk uit te btengen en sinds die tijd vind mijn vrouw Trapisten bier hetlekkerst!
2023-01-25Na drie jaar als BI te hebben gefunctioneerd, werd ik opgevolgd door Jim Obdeijn. Ik ging naar sectie-1 als APZ(adjudant personeelszaken). Wat hij als BI voor mij mocht regelen was de uitreiking van de gouden medaille voor 36 jaar trouwe dienst, dat bij mij werd opgespeld door de bgen(brigadegeneraal) Hoveniers
2023-01-18Zoals François Meijer terecht opmerkte, dat ik in een warm nest kwam, was ook zo. Het verschil alleen al van de houten, platen gebouwen op het CSK naar de stenen, comfortabele gebouwen, was al een verschil. Kortom, mijn plaatsing bij het roemruchte Trakhener bataljon was een mijlpaal in mijn (gezins-) leven, tot aan mijn FLO+1. Maar daarover later.
2023-01-17Ongeveer éen uur in de namiddag kwam ik in Seedorf en meldde me bij de BC lkol Eleveldt, hij liet me verder over aan de PBC maj. Bruinink om de kennismakingsronde te maken. Gelukkig kenden we elkaar van het ‘vorige’ leven bij het Bravo-esk. Dus hoefde ik niet aan het handje genomen te worden. Wel heb ik me na een paar dagen gemeld bij de kazernecommandant, die ook Korea veteraan was, dus hebben we oude koeien uit de sloot gehaald. Daarna heb ik kennis gemaakt met de kazerneadjudant wiens naam me helaas ontschoten is. Wel weet ik, dat hij van het KCT was. De ‘dienstdag’ was voorbij, dus moest ik naar het onderofficiershotel. Ik stelde me aan de beheerder voor en kreeg een kamer toegewezen. Onderstaande foto is van latere datum.
2023-01-15Na drie jaar als HID op het CSK te hebben gefunctioneerd, werd ik per 1 jui 1980 overgeplaatst naar het 103 Verkenningsbataljon RHB. Met een zwaar gemoed, nam ik afscheid van het CSK en het dorp Oost Vlieland, waar ik veel herinneringen heb aan mooie ervaringen zoals op zaterdagmiddagen de witte bestelbus van Klaas Houter rijden om spul en kranten op te halen dat de Vlielander op straat gelegd heeft. Of ‘zonnetje schieten’ op koninginnendag. Prompt 1 juni, zeven uur s’morgens een fluitstoot van de Oost Vlieland en voeren we weg richting Harlingen. In de stuurhut zat Frans Horjus de kapitein en stond Bram de ticketcontroleur. Ik kreeg een kop koffie aangeboden en hebben we herinneringen van de afgelopen drie jaar opgehaald. In Harlingen aangekomen, nam ik met een raar gevoel in mijn buik, afscheid en reed naar Seedorf, waar mijn nieuwe functie wachtte!
2023-01-13Kajak Wesertocht. Bodenwerder. Roemruchte stad van baron von Munchhausen. 1720 - 1797. Hij had in het Russische leger tegen de Turken gevochten en een van sterkste verhalen was, dat hij op een afgevuurde kanonskogel achter de vijandelijke linies kwam en zo de boel kon bespioneren. De rest moet u maar op Wikipedia lezen, want toen hadden we nog geen internet. De stad zelf is net als ieder andere. Het had ook Zeven kunnen zijn. Dus verder de Weser af.
2023-01-10Kajak Wesertocht. Wat kon Gerrit tekeergaan ’smorgens! Nou ja wij snel gedoucht, kaakjesontbijt weggespoeld en weg met de kajak. Na een uur peddelen, hoorden we stroomafwaarts in een bocht, hoempateteretet muziek. Voorbij de bocht zagen we een houten vlot van boomstammen ter breedte van vijf meter met een zwart zeil. Op het zeil een piratenteken! Aan boord een blaaskapel, een tap met daaromheen zingende Duitsers met een pul bier in de hand. Toen ze ons in de gaten hadden werden we gepraaid langszij te komen, wat we ook deden. We werden “eingeladen” (uitgenodigd) aan boord te komen, wat we, wijselijk, ‘abgelehnt’, afgeslagen hebben, maar ’ein bierchen’ hebben we op hun ‘zum wohl’ gedronken. Verder gepeddeld, waar we bij de brug bij Höxter ongeveer drie kwartier opgehouden werden door een Bundeswehr oefening, die met een soort veerboot, materiaal overvoerden van de linkeroever naar de rechter oever en weer terug. Nog een half uurtje peddelen tot de camping in Hoxter en Weer hetzelfde ritueel. Tentjes opzetten en daarna de stad in. Een mooie stad met historische gebouwen en een plein omringd met vakwerk gebouwen. In een daarvan was een restaurant waarmee we het met een bezoek ‘vereerden’. Prachtig ouderwets interieur. De schnitzels en het overige menu was uitstekend en het rijkelijk afspoelen met het bier, kostte maar Dmark 20.-. Teruggelopen naar de camping en daar tot een uur of tien de dag doorgenomen, waarna we weer de meurbaal indoken.
2023-01-08Gerrit stond wel te zwaaien met de koffiepot, maar de aanblik op de campingtafel was minder vrolijk! Drie geopende dozen individuele gevechtsrantsoenen op de campingtafel en daarmee moesten we het doen. Na de “complimenten” te hebben aangehoord ruimde hij de boel op en togen we de stad in, om iets eetbaars te vinden. Ruhetag, stond er op de deur van diverse restaurants. Een Kneippe was nog open en daar hebben we ons voor een paar Dmarken te goed gedaan aan Strammer Max (uitsmijter met ham) en Bauernfrühstuck (boerenontbijt). Daarna zijn we de stad ingetrokken om het te verkennen. Helaas was er niet veel te beleven dus ging een aantal van ons naar het museum, dat in 1980 was geopend. Hun geschiedenis is wel interessant. De eerste bewoners waren Protestantse Hugenoten, die uit Frankrijk waren gevlucht. Diverse ambachtslieden hadden zich daar gevestigd. Voor die tijd kende men daar geen sokken en handschoenen. 1730 ontdekte de Hugenoten-apotheker Jacques Galland de zoutbronnen. Hij erkende het belang van zijn ontdekking en vertelde de landgraafregering van zijn ontdekking. Zo, genoeg geschiedenis opgesnoven, dus terug naar de camping en aan het Dr. Eisenbart bier en daarna de meurbaal in, want Gerrit is weer vroeger dan wij.
2023-01-07Terugdenken. Boemboemboem ”kom je vuil uit tjotkalinda boy!” zo werden we door Gerrit gewekt. Een paarr keer op de tent geslagen en een kreet waarvan het laatste deel een Koreaanse soldaten uitdrukking was, wat niet te vertalen was. Het heeft iets met slaap en erectie te maken. Snel gedoucht en aan het ontbijt. Hier bleek dat Gerrit zijn taak als verzorger zeer serieus nam! “Frische brötchen und Milch” op tafel. Heerlijke koffiegezet met het apparaat, dat door moeders meegegeven was. Na het ontbijt snel de tenten afgebroken en opgerold in de caravan gelegd en de kajak op de nek gesjord en naar de Fulda gelopen en daar te water gelaten. Het was wel even wennen in de kajak. Door de lage zit, leek alles veel hoger. Herman gaf het startsein en daar gingen we al peddelend richting Weser. We genoten van het mooie aangezicht van de vakwerkhuizen in diverse tinten, maar letten niet op dat er een drempel in de rivier lag uit stenen en zand over zowat de hele breedte. Nou ja naj veel gekraak stonden we stil en zagen de oorzaak hiervan. Helaas moesten we de kajak uit en met natte voetjes, over de drempel sjouwen. Terug in dieper water kwamen we aan het punt waar de Fulda en de Werra samenstroomden. Verder gepeddeld en genietend van de heuvelachtige bosrijke omgeving tot aan Karlshafen, waar Gerrit, al zwaaiend met de koffiekan, ons stond op te wachten. p.s. de foto’s zijn van Google earth.
2023-01-06Terugdenken. Het was op een Korea-veteranen vergadering bij café/hotel Paulsen in Zeven. Toen nog in de Bondsrepubliek Duitsland In de buurt van de legerplaats Seedorf, toen Herman Huberts (R. I. P. ) voorstelde een kano/kajak peddeltocht over de Weser te maken. Als startpunt ergens waar de Fulda in de Werra vloeide en als Weser verder stroomde. Toon Jaspers de voorzitter vond het een goe idee, alleen kon hij niet meedoen, want hij was zwaargewond geweest door een Chinese mitrailleur. Uiteindelijk bleven er drie man over, die mee deden. Herman Huberts, Gerrit van Hattem en ik zei de gek. Toen de plannen uitgewerkt waren en definitief, kwamen er nog een paar man bij. 1. Zoon van Herman Huberts, Hans, 2. Paulusma (nee niet die uit oant morn) staf 41Pabrig met zoon. Op de afgesproken dag reden we met twee auto’s en een caravan naar het kano verhuurbedrijf in Bremen en van daaruit reden we richting Hannovers Münden waar we tegen de middag aankwamen. Nadat we ons aangemeld hadden bij de camping en ons plekje hadden gevonden aan de Fulda, reed de ’kennis’ van Paulusma met de Volo weg. Gerrit parkeerde de caravan combinatie op de aangewezen plek en sloegen we onze resp. (Pup)tent op met daaromheen de kano’s. Toen we daarmee klaar waren, liepen we de statd Hann. Münden in om (etwas zum essen) iets te eten. We vonden een restaurant met een gezellig terras, dat overdekt was met druivenranken. Bovendien konden we met acht man aan een tafel zitten. De Wirtin bracht ons de Speisekarte en beviel ons de Weinberg Schnecken aan. Ik vroeg wat het was en toen ze het mij uitgelegd had, bestelde ik het. Het bleek een soort escargot te zijn, en lekker dat het was!! Na floop van de maaltijd vroeg ik haar of ze een slakkenhuisje wilde afspoelen, omdat ik het mee naar huis wilde nemen als souvenir waarop ze zei: “Nimmt mir doch mit!“ zei ze als grap, maar dat vond de Wirt blijkbaar niet zo geslaagd. We spraken af om ‘smorgen zeven uur reveille te houden en om acht uur de peddels te strekken. -wordt vervolgd-
2023-01-012023
2022-12-29Bijna drie jaar op het CSK als HID onder commandant Manche en later van Bouwdijk te hebben gediend en een…tig aantal wilde kokijnen met myxomatose te hebben laten ‘inslapen, werd ik door DPKL benaderd om de open functie van BI( bataljonsinstructeur) te ’willen’ vervullen. Ja ik wilde het wel, maar dat moest het thuisfront ook goed vinden. Hm, moeder en dochter keken bedenkelijk, want ze hadden zo hun contacten en ‘vriendinnetjes’. Na lang soebatten, gaven ze toe en kon ik Sectie Cavalerie positief informeren. Per 1 juni 1980 werd ik, volgens de beschikking die in de bus viel, overgeplaatst naar 103 Verkenningsbataljon., dus voorbereidingen treffen om mijn opvolger de zaken over te dragen en in te werken. Maar voor het zover was gingen moeders en ik naar Seedorf om Oud- op Nieuwjaar te vieren. Daar logeerden we bij mijn zwager, die toevallig mijn opvolger was. (Onderstaande foto is een wild konijn met myxamatose)
2022-12-11In memoriam! Beste Jan, Ik weet eigenlijk niet hoe ik moet beginnen. Toen ik een PB van Frank En Helene Gitz kreeg, dat jij overleden bent, had ik het wel moeilijk! We hadden zoveel ervaringen samen bij 103 Trakehner, jij bij SSV en ik bij B-eskadron. Ook op FB hadden we nog steeds contact. Jan ik kan niets anders zeggen dan “Gute Reise!”
2022-10-10Memory. Ik kan me nog een voorval herinneren op een schietbaan in Bergen Hohne. De tanks, Chaffee M24 stonden opgesteld op de plaat en waren gereed voor actie. Naast een van de tanks stond en houten trap, om gemakkelijk op het achterdek te komen. Het wachten was op de hoogwaardigheidsbekleders, die onder geleide van de majoor B. werden verwacht. Na enige tijd arriveerden de luxeauto’s en stopten bij de tank waartegen de trap stond. Twee burgers en de majoor stapten uit en klommen op het achterdek. Inmiddels was de groene vlag neergehaald en de rode vlag gehesen. Vanuit de waarnemingstoren klonk het ‘Feur Frei!’ en de schietoefening kon beginnen. Ineens draaide de toren van de tank waarop de functionarissen stonden in de rondte en veegde de heren van het achterdek af! De oefening werd onmiddellijk gestaakt en de tankcommandant moest inde looppas, zich melden bij de baancommandant en werd ter plaatse geschorst en vervangen! Later ben ik hem tegengekomen als administrateur.
2022-12-06Korean memory. Het liep tegen de kerstdagen, toen we de eenheid aan het front aflosten. Nadat we de loopgraven en onderkomens hadden overgenomen, werden de luisterposten ingedeeld. Luisterposten zijn vergrote schuttersputten waarin je met zes man kunt gaan staan en ongeveer vijftig meter vóór de frontlijn zijn gegraven. Als het donker werd, werd alles wat verdacht was, per TS-10 gemeld naar de commandopost. Stuk1 van het mortierpeloton had op 25december de hoofdprijs. Bemanning bestond uit stukscommandant korporaal Hermsen, schutter soldaat Kuin, helper soldaat van Gastel en ROKsergeant Kim Do Han, munitiewerker. Een aantal ROK-soldaten (Republic Of Korea) waren bij ons ingedeeld en hebben van die onuitspreekbare namen, maar Kim, was wel gemakkelijk. De Japanse dames in het Holland House in Tokyo hebben we gemakshalve Appeltje-san en Peertje-san gedoopt want die hadden echt van die onuitspreekbare namen. Terug naar de luisterpost. Terwijl we over alles en nog wat aan het keuvelen waren klonk ineens van de overkant I’m dreaming of a white Christmas van Bing Crosby zingen. Het klonk metaalachtig alsof het uit een megafoon kwam. Daar werden we toch stil van! Even later, nadat het was beëindigd, klonk er een stem met een chinees accent “Hé dutsie, wy you not go home! Youl moddel, sistel, blodel and fathel waiting fol you!” Even later klonk het Stille nacht Heilige nacht. Het werd een paar keer herhaald tot twaalf uur. Ineens was het doodstil! Zelfs het storingsvuur van de Amerikaanse vierlingmitrailleur .50” viel stil. Op dat moment werden we ook stil en wensten elkaar een “Zalig Kerstfeest
2022-12-03Vandaag een verrassing ontvangen van Ron de Korp. Bedankt! Foto2 Foto3
2022-12-02Memory. Het liep tegen 5 december 1952, toen we vanuit het front, de Iron Triangle, ofwel IJzeren driehoek, werden afgelost. De IJzeren driehoek werd zo genoemd naar drie heuveltoppen Tbone, Erie en Arsenal. Hierop waren de A- B- en C-compagie ingegraven en midden tussen de drie toppen was de ost-compagie (ondersteuningscompagnie) in stelling, van het Nederlands Detachement Verenigde Naties. Na enkele weken aan het front patrouille te hebben gelopen, lichtspoorkogels van de AAC(anti aircraft) over het hoofd te hebben gehoord en af en toe mortier/artillerie granaten in de loopgraven of op het dak van de slaapbunkers explosies, te hebben overleefd, waren we blij om een paar kilometers achter het front Sinterklaas te mogen verwelkomen in het Juliana tentenkamp. Hij werd welkom geheten door de compagniescommandant kapitein Kamervaar en uiteraard kregen we een verrassingspakket van de Sint in de vorm van een C-ration (individueel gevechtsrantsoen) en post uit Nederland en een speculaaspop. We hadden een mooie sinterklaasavond in de kantinetent. Helaas was de kapitein tijdens een gevechtspatrouille in maart het jaar daarop gesneuveld. Hij ligt op het ereveld Tanggok, Busan(het vroegere Pusan).
2022-12-01Heraldische beschrijving C. S. K.Foto3
2022-12-01Ik ben getagt door Pascal Nast, geen commentaar.
2022-11-26Crimineel?!
2022-11-22Memory. In de weekenden is op het C. S. K. weinig te beleven Alleen de brandweeroefening met kar en blussers met het wachtpersoneel was nog enige activiteit. Het was wel gezellig druk als Harry Bakker, de verwarmingsonderhoudsmonteur, het botnetje had uitgezet bij laag water en het volgende laagwater de scharretjes en andere vis werd geoogst. Dan was het op zijn aanwijzingen de vis schoonmaken en in het zoute water met kruiden, gelegd om ongeveer een uurtje te marineren. In het uurtje vloeide het geestrijke vocht, rijkelijk (niet bij de vis). Ook had hij een 200liter olievat geprepareerd(verbouwd) tot een rookvat. Als het uurtje voorbij was, werd de vis uit het water gehaald, drooggewreven en aan metalen pinnen geregen. Daarna werden de pinnen met daaraan, de vis, in het vat gehangen waaronder reeds een houtvuurtje was aangestoken. Zodra er een druppel op de neuzen van de vissen verscheen werd een deksel op het vat gelegd opdat de vlammen gedoofd werden en het roken begon. Intussen werden de dames en heren, die niet aan het rookritueel hebben meegewerkt, opgehaald uit het dorp. Ongeveer een half uur later kon het festijn beginnen met (stok)brood van bakker Westers uit het dorp. Dankzij Harry Bakker, heb ik het later in Zeven, kunnen toepassen.
2022-11-20Memory. Het was rond tien uur ‘smorgens, toen we in de koffiepauze de kantinedeur open zagen zwaaien en pontificaal een politieagent in de deuropening zagen staan. Hij keek gespannen rond en liep naar luitenant Wolters toe en vroeg hem om bergingshulp. Wat bleek? Hij en zijn collega reden langs de vloedlijn en met hun voertuig kwamen ze vast te zitten op het strand. Wij, zéér nieuwsgierig geworden, liepen we richting Eierlandse gat achter hem aan en zagen inderdaad het politievoertuig met de banden in het water staan! Het was opkomend tij, dus was het wachten geblazen, want de bergingstank moest rekening houden met drijfzand en kon niet bij het voertuig komen. Dat werd dus wachten tot laag water. Rond een uur of halfvier liepen we richting Eierlandse gat en waar we ook keken, geen voertuig meer te zien! Ik had nog nooit twee ontredderde politiebeambten gezien, maar nu wel! Het voertuig was volledig verdwenen!
Het is wel ongeveer zesenzestig jaar geleden en als het later niet geborgen is ligt het er nu nog! Dit krantenartikel vond ik op Google, maar is iets anders beschreven dan dat het onze ervaring was.
2022-11-18Memory. In mijn ‘vorige leven’ als toegevoegd S-3 van de Territorialre Bevelhebber Zuid-Oost, had ik alleen op papier te maken gehad met rooster en indelen/toewijzen van militaire bijstand. Ook in ‘tHarde heb ik de grote bosbrand gemist. Toen beviel mijn vrouw dus was ik thuis. Op het CSK op Vlieland was het raak! Er waaide een zuidwesterstorm kracht 12 Bf. Bovendien was het springtij. Dus werd militaire bijstand gevraagd. Voor mij was het eindelijk praktijk. Bergingsvoertuigen en gewondenverzorgers werden standby gezet. Burgemeester op zijn kantoormet de majoor en wij in een soort koffiekamer op het gemeentehuis. Een van de functionarissen had een portofoon waarvan het volume op volle sterkte was ingesteld zodat iedereen de meldingen, die om de vijftien minuten van de dijk patrouille werden doorgemeld, luid en duidelijk kon verstaan. Ongeveer een uur na het hoogste peil van het springtij, werd het sein ‘veilig’ doorgegeven.
Wij opgelucht, konden weer ons normale werk doen.
2022-11-17
2022-11-16
2022-11-14Memory. Mijn eerste werkdag/dienst op het CSK. Waar ik aan moest wennen was, dat er een VW-combi, kleur legergroen, klaarstond op de hoek van Willem de Vlaminghweg met korporaal chauffeur, die ons naar het kamp reed. Bij het CSK gingen we achter de commandant majoor Manche, aan naar de ‘manschappen’ kantine waar dhr Severeijn de scepter zwaaide, om achter het gesloten loket een kopje koffie te drinken voordat de dienst begon. Dit bleek het dagelijks ritueel van het beroepskader voordat het ochtendappèl werd gehouden. - vermeldenswaard is, dat het CavalerieSchietKamp heet, maar dat er ook een deel van de KLuchtmacht is ondergebracht. We hebben met de dagelijkse dienst niets met elkaar te maken, behalve kazernediensten, zoals vastgelegd in de Kazerneorders-. Op het ochtendappèl werd ik voorgesteld en dat ik het overnam van de wmr1 Vermeulen. Na het appèl werd ik rondgeleid en de leukste herinnering vind ik het manschappen verblijf met boven de ingang geschilderd ’Droog keeltje’ en het urinoir ernaast met ingegraven granaatkoker en daaromheen een soort houten keet met boven de ingang ‘Nat steeltje’ geschilderd.
2022-11-13Onze “roem” was ons vooruit gesneld. Dat bleek, toen we klaar waren met de verhuizing. Om te relaxen liepen we het dorp in waar het behoorlijk druk was met toeristen. In de verte hoorden we het blaaskapel /drumband spelen, dus liepen we er naar toe. Ineens hield de muziek op en de kapelmeester/dirigent, wees naar ons en zei:” Voor de famile Kuin, het Vlielandse volkslied!”. Zo werden we door J. Houter verwelkomd. Helaas is de kapelmeester, animator, historicus Jan van Vlieland in februari 2022 overleden.
2022-11-11Memory. Na afwisselende functies te hebben vervuld als eskadronsopper A- en B-eskadron en S1 toegevoegd, heb ik oo vereniging De Trakehner opgericht. De Trakeher is niet aagemeld bij de KvK, wel overgedragen aan de owi Tuerlinks. Voor mij dus ENDEX ofwel Einde oefening(EndExercise). Dus einde plaatsing 103 en had de keuze uit DP/KL Den Haag of elders. Dus koos ik Elders, met name CSK-Vlieland. Alweer verhuizen op rijks kosten naar Oost-Vlieland. Daar wist het hele dorp, dat we er aan kwamen. Op het achterdek stond de verhuiswagen op het achterdek van de Oost-Vlieland en onder mij hoorde ik:” dat is de nieuwe van het CSK. “.
2022-11-08Op het terugkijken van 103 vond ik deze foto met o.a onderschrift: reserve ritmeester Maas met toeg S3 Fred van der Ley, mijn zwager. Laat ik me zelf herkennen, maar als S1 toeg.
2022-11-08Na een aantal hoogtepunten zoals het wisselen van radio-zendapparatuur SCR- naar RT/GRC en een aantal oefeningen zoals Stori-Stori, schietseries en commando-overdrachten, werd ik in 1973 gebeld door DP/KL/Sectie Cavalerie, of ik genegen was naar Seedorf te gaan, want de opper Stokkies was met zijn gezin, op een kind na, verongelukt! Triest, maar na overleg met de vrouw, zijn we naar Zeven verhuisd. Dit waren mijn eerste stappen bij het Trakehnerbataljon olv lkol PAF Cavadino. Als eskadronsopper maakte ik voor het eerst met de ritmeester Bruinink van het Bravo eskaron kennis. Bij dit bataljon heb ik heel wat ervaringen beleefd. Maar daarover later meer. Foto uit “Contact, wacht uit!”…
2022-11-05Memory. Aan de eerste colonnerit bij 102 Verkbat, schuilnaam Tapir. majoor Matton was colonne commandant en ik was een van de pakketcommandanten. Na een rit op de autosnelweg onder begeleing van de KMar werd de colonne naar een parkeerplaats geleid en,uiteraard, alle pakketcommandanten, moesten zich melden bij de colonnecommandant. Die zat op een klapstoel, legergroen, met een kistje naast hem. Wij meldden ons bij hem en terwijl hij de colonne evalueerde, opende hij het kistje en haalde er een aantal glazen uit met een fles sherry. “Heren, de colonne is perfect gelopen, daar nemen we een drankje op!”. Intussen had hij zijn jeep-chauffer opgedragen de glazen te vullen en konden we proosten op de goede afloop.
2022-11-04Memory. Eindelijk een flat in Zwolle toegewezen. ‘tHarde was vol dus hebben we een paar weken moeten wachten voordat het garnizoensbureau een splinternieuwe flat aan het Spui ons toewees. Het verhuizen vanuit Rhade ging vlot. Een NL verhuisbedrijf klaarde de klus binnen een dag. Moeders blij en ik. Ik hoefde de Defensiepot niet meer te consumeren. Na enkele weken was ik redelijk ingewerkt en had de cursus seiner in Ede gedaan. Verder was weinig te beleven behalve medio juni. Er brak een bosbrand uit en een dag later beviel mijn vrouw. De een heeft niets met het andere te maken, maar het kwam zo uit. Ik heb dus mooi het maken van brandgangen door tanks gemist!Foto2
2022-11-03Memory. Een week later zaten we in gebouw P kamer weet ik niet meer. Recap van de examenvakken door diverse instructeurs en uiteindelijk waren we op een man na, geslaagd. Tevens werden de plaatsingen bekend gemaakt. De Sytzamatankers gingen naar resp. legerplaats Oirschot en Havelte, de Prins Alexander tankers naar Soestererg en de Boreelverkenners 1 naar de WIII, 1 naar de R. T. S en ik naar ‘tHarde.Foto2Foto3
2022-11-02Memory. Examen owi. Op de dag van het examen zaten we in de klas met een kaart 1:50.000 voor ons op tafel. Gradenboog, potlood en gummetje erbij. Opdracht was een route uitzetten naar Achterveld en via De Treek terug naar de Bernhardkazerne. Als we klaar waren, staan na de koffiepauze jeeps ter beschikking met examinator. Na de kofiepauze stonden er inderdaad zes jeeps klaar. De mij toegewezen examinator was ritmeester de Touar. Ik naar hem toe en hij zei:” Zo Kuin, je route uitgezet? OK , lets go!” Ik stapte in de jeep en hield de kaart op m’n knieën. We reden Amersfoort richting Achterveld dwars over zandwegen en weilanden. Op de terugweg schreeuwde de ritmeester :” Hooooo!” de chauffeur stopte, midden tussen de weilanden en de ritjan sprong uit de jeep over de sloot en liep het weiland in. Terug gekomen liet hij ons een paar groen gevlekte eieren zien en vroeg of we wisten wat het voor eieren waren. De chauffeur en ik wisten geen van beiden wat voor eieren het waren. Tegen mij zei hij:” Jammer!”, meer niet, maar mij intussen in het ongewisse laten of ik geslaagd was. Gelukkig kregen we de volgende dag te horen, dat we allen geslaagd waren. Achteraf bleken het kievietseieren te zijn.
2022-11-01Memory. De owi cursus was al aardig gevorderd, toen ik weer naar Rhade reed. Na de grensformaliteiten te hebben voldaan, reed ik verder BRD in, er lag nogal wat sneeuw links en rechts van de weg, dus forsichtig Fahren. Iets voor Lastrup slipte ik en gleed de weg en talud af zo de sloot in. Blijkbaar hebben de omwonenden het vaker meegemaakt, want in een mum van tijd zag ik zoveel mensen op de berm staan en ja hoor, geen moment later kwam een trekker aangereden met touw en bond het aan mijn auto, haakte het aan z’n trekhaak en trok me weer de weg op. En ja, daar stond de Bundes Polizei en gaf me een Strafsettel von DM10.-. Of ik dat maar even wil (erledichen). Nou ja, gelukkig had ik nog een biljet van DM20.- en kon gelijk afrekenen. Ik mocht verder rijden met het beschadigde spatbord en grillfront!De foto hieronder was nog OK!
2022-10-30Memo. De eerste week op cursus was een makkie. Alles wat we in Weert hebben geleerd, was een soort herhaling.
Het weekend “vloog” ik naar Rhade, tenminste als ik de agent moet geloven, want ik werd aangehouden ergens voor de afslag Arnhem en moest op de rijstrook stoppen. “Zo jongeman, laat me je vliegbrevet zien!”, “?”. “Je reed zo hard, dat het wel leek of je wllde stijgen!”, ik toonde hem mijn BFG-licentie en het roze papiertje. Een grootvraagteken op zijn gezicht. Ik heb hem toen uitgelegd dat ik als militair in de oostgrens van de BRD was gestationneerd en op cursus was op de Bernhardkazerne te Amersfoort. Ik mocht doorrijden maar niet eerder dan dat ik beloofd had niet meer zo laag te vliegen!
2022-10-29Memo. Per beschikking van D/PKL sectie Cavalerie (Defensie Personeel) overgeplaatst naar cursus opperwachtmeester met behoud van belastingfaciliteiten voor de duur van plaatsing in de BRD. Dus snel mijn oude Kever ingeruild tegen een Engelse Fort Cortina GT met BFG kenteken(British Forces Germany). U dient zich te melden op het SBOC (school beroepsopleiding) Amersfoort. Heel vroeg vertrokken vanuit Rhade (in de buurt van Seedorf) naar Amersfoort waar ik me op tijd meldde bij de administrateur, die me de nodige info en instructie gaf over inkwartieren en het adres. In het leslokaal gezeten met negen man, stond een wachtmeester eerste klas voor de klas en stelde zich voor als ‘wachtmeester Oostveen’. Na een aantal regels te hebben besproken, was het wachten op de commandant, die ons verwelkomde en ons daarna overdroeg aan voornoemde wachtmeester, die met de lessen begon. Rond halfvijf waren de lessen afgelopen en konden we ons verfrissen om daarna naar de eetzaal te gaan. Daar kwam ik erachter dat ik een Willem Kuipers als slapie had. Dus gingen we na het eten gezamenlijk op pad naar de Barchman Wuytierslaan nr..? Hij belde aan en een fragiel, Indisch vrouwtje deed open en wist dat we kwamen en gaf ons de sleutel en wees ons de kamer waar we gedurende de cursus konden blijven.
2022-10-29Beste volgers, ik wil wel doorgaan, maar ga me niet zout op slakken leggen vwb tijdbalk op anecdotes. Af en toe neem ik, meer toe dan af, een scotch malt en is m’n memory, peringattan, herinnering, niet zo scherp meer.
2022-10-28Memo. Na de wisseling van opper en eskadronscommandant zat mijn ZVE-tijd erop. Moeders een mooi bloemetje en ik een Black&Decker als afscheid. Mooie tijd, maar helaas, op naar de oppercursus in Amersfoort. Bedankt voor het volgen.
2022-10-28Memo. Oud- en nieuwjaar, weinig te herinneren dan een massa vuurwerk en een hoop dronken huzaren en soldaten. Inmiddels was ik ‘gepromoveerd’ tot wachtmeester ’vonkenboer’ of wel Verbindingen. Radio zend/ontvangers testen vóór schietserie met behulp van twee dpl. radiomonteurs Buitelink en De Bruin. Alles OK en de schietserie kon beginnen. Rupsvoertuigen werden per trein vervoerd naar Fallingbostel en de wielvoertuigen over de weg naar Bivakplatz Katowice.Foto4Foto5Foto6
2022-10-27Memo. Dat ritm. vBB nogal sociaal voelend was, was bekend. Het eskadron werd getrakteerd op een ‘dagje’ Hamburg. ‘sMorgens naar de Fishmarkt en ‘s avonds Reeperbahn. Tsja ook naar een straat, die mijn voornaam heeft. Op een bepaald tijdstip moesten we in Zillertal zijn. Daar gaf hij de hoempa kapelle een rondje en mocht hij als tegenprestatie de dirigeerstok hanteren. Na afloop moest het eskadron, dames incluis, voor het podium poseren. Ook weer zo’n buiten dienst ervaring.
2022-10-26Memo. Het jaar liep op z’n eind en Sinterklaas was in aantocht. Er moest een zaal geregeld worden, waar het eskadron + dames, onderdak kon vinden. Onze onvolprezen Spies, vond in Heeslingen een zaal waar we met z’n allen in konden. Sinterklaasavond was aangebroken, het eskadron plus dames en de brigadecommandant Knulst zaten in de zaal. De stemming was opperbest. Door de luidsprekers klonken sinterklaasliedjes en iedereen zong het mee. En ja, daar kwam de goede Sint op zijn schimmel en stopte voor de ingang en geholpen door zwarte Pieten (toen nog wel!) steeg hij af. Onder het gezang van ‘Siterklaasje kom maar binnen met je knecht, want we zitten allemaal even recht ‘schreed hij de zaal in en nam plaats op zijn ‘troon’. “Piet, geef me het boek!” Zwarte Piet graaide in de zak en greep het dikke boek en gaf het aan Sinterklaas. Sinterklaas sloeg het boek open las erin en zei op barse toon: “”Piet, haal Pierre naar voren.!”. Piet keek rond en liep naar Pierre Allers toe (wachtmeester foerier) greep hem beet en bracht hem naar Siterklaas. “Zo”, zei de Sint op barse toon, “heb jij de huzaar van Benthem ontharingscreme gegeven ipv snorrevet !”. “Piet drie slagen op de rug! ”. “Piet haal devolgende man Corrie Knulst op!” Iedereen keek een beetje benauwd, want het was de brigadecommandant! Maar hij speelde het sportief mee en liet zich door Zwarte Piet begeleiden. Staande voor Sinterklas moest t hij een opmerking ondergaan. ”Corrie, ik heb gehoord dat je in hawaiishirt door de Labesstrasse in Zeven boodschappen hebt gedaan, heel goed. Piet geef Corrie een handvol pepernoten!” Oef, iedereen leek opgelucht en de ritm. VBB niet in het minst. Het eskadron heeft een mooie Siterklaas avond beleefd. p.s. Van Benthem was m.a.g.schutter op de foto achter wmr.Fijma. Hij wilde ook een mooie huzarensnor laten groeien.
2022-10-24Het was net of ik in een stroomversnelling raakte sinds we uit Hohne waren verhuisd. Nieuw gebouw, inrichting, dag programma’s enzovoort “and so on”. Officieren en beroepsonderofficieren vervangen en zo liep het jaar ten einde, maar niet eerder te vermelden, dat kornet Gentis werd bevorderd tot tweede luitenant en beëdigd door RC baron van Tuyl tot Serooskerken en RA a.o.o.i Dijkstra. RC hield een toespraak over arme landn o.a in Afrika, Biafra in het bijzonder. Na het afzwaaien van het peloton ‘Gentis’ kwam Vermoten. Helaas is Vermoten verongelukt door een val van een paard in Kenya!
2022-10-24Een tijdje later waren we ingericht in het nieuwe gebouw, wel een verbetering ten opzichte van Hohne. Betere, frisse kamers en vooral de eskadronsbar. De oude, donkere kelderbar verruild met een veel heldere. Hans Sievers(opc 1e peloton) en ik(opc 2e pel. ) hingen in ons gevechtstenue en pympies op de barkrukken, aan de tap en bespraken zaken en verrichtingen van de afgelopen dag. Plotseling ging de deur open en stond daar een perfect geklede wachtmeester met khaki regenjas in de deuropening. Keek even rond en stiefelde recht op ons af, hield drie passen voor ons halt, sprong in de houding, salueerde en meldde zich met: “wachtmeester Haring!”. Hans en ik keken elkaar een beetje verschrikt aan, want dat waren we niet meer gewend zo aangesproken te worden. Hans vermande zich en vroeg:” Waar slaap je?”, “bij de wachtmeester Verkerk”, “niks ervan je komt bij mij!”, of iets in die zin. Enfin beiden gingen weg en kwamen even later terug om de nieuwe in te drinken. De verdere avond was gezellig en vooral toen we onze ogen uitkeken toen Jan, inmiddels wisten we zijn voornaam, een glas whisky in één teug leegdronk zonder met z’n ogen te knipperen! Wisten wij veel, dat hij bij de koopvaardij ervaring had opgedaan.
2022-10-23Aangekomen in Seedorf, dienden eerst de voertuigen te worden verzorgd, want bij de Cavalerie ishet parool eerst de paarden, dan de mannen. Nadat de voertuigen onder de overkappingen van de plaat, achter in de legerplaats, waren geparkeerd, werd het eskadron opgesteld en afgemarcheerd naar het eskadronsgebouw. De dpl- oo’n en -huzaren kregen hun respectievelijke kamers aangewezen en de eskadronsbar ingericht olv de fouf. Een week of wat later, is het peloton ver gevorderd en gingen we op schietserie. ‘Vroeger’ konden we na afloop van de oefeningen terugrijden, maar vanuit Seedorf, was het lastiger. Dus gingen we op bivak in tenten. Het bivakterrein werd ingericht en de tenten opgezet. Nadat het ingericht was, werd er, uiteraard, appèl gehouden en bepaalde punten bekend gemaakt. Een ervan,zeer belangrijk, was, dat je geen etensresten open in de tent bewaart. Wilde zwijnen willen weleens op de geur afgaan. Na het appèl kon ieder vrij in beweging zijn behalve de wacht bij de voertuigen. De wachtmeester Fijma met de Alfa en Bravo jeep, had ‘geluk’ en moest als wacht fungeren. Tien uur avondappèl en wordt iedereen geacht in je slaapbaal te liggen. Rond een uur of vier werd ik wakker door een luid “HELP” geschreeuw! Ik trok snel m’n tanklaarzen aan en liep naar de richcting van het hulpgeroep. Wat ik zag was het filmen waard (er bestonden geen iPhones). Er stond een wachtmeester en vijf huzaren op of in de jeep en daaromheen een roedel zwijnen, die knorrend de pubtent en grond erom heen omwoelden. Ik ben teruggelopen en heb mijn messtins gehaald en al slaand op de messtins, heb ik de beesten kunnen verjagen.
2022-10-22Memory. Inmiddels waren we weer een paar maanden verder en “fiiiiit’ klonk het fluitje van de wachtmeester van de week. Terwijl hij door de gang liep riep hij: ”Iedereen op het het appèl, ook de koks!”. O, dat wat dus een bizonder appèl. Het eskadron stond aagetreden toen de ritmeester naar buiten trad, het eskadron liet melden en “op de plaats rust” liet staan. “luister, miv (datum) verhuizen we naar Seedorf en moeten we vóór(datum)het gebouw leeg en schoon opleveren aan de Hausmeister. Door zorg van de opper zal het geregeld worden!”, “pelotons ter beschikking!”. Het in- en uitpakken begon. De grootste bulk was voor de fouf(fourier) ofwel de wachtmeester verzorging genoemd. De rupsvoertuigen werden per trein naar Godenstedt vervoerd en de gebouwen werden zonder problemen overgedragen aan de Hausmeister met één (of meerdere flessen) schnapps (jonge jenever) Wiel voertuigen gingen in colonne, over de Bundestrasse 71 naar Kaserne Seedorf.
2022-10-22Memory. De nieuwe kornet was inmiddels geïnstalleerd en onder zijn leiding hebben we prettig samengewerkt. Hij was verantwoordelijk voor het hele peloton en delegeerde de mortier en tirailleurgroep naar mij. Dat wil niet zeggen, dat ik me niet mengde in het opleidingsniveau van de tank- en verkenningsgroep. Uiteindelijk was het je taak de dienstplichtigen op te leiden voor hun taak. Intussen deed een ‘gerucht’ de ronde, dat we naar Seedorf moesten verkassen. Maar daarover later.Foto2Foto3
2022-10-20Memory. De diensttijd van het 2e peloton liep ten einde, dan wordt de kornet pelotonscommandant, bevorderd tot tweede luitenant. Er is een ceremonie aan verbonden voor het afleggen van de eed/belofte op de RHvB standaard. De standaardwacht werd aangewezen en olv de elnt Baudoin werd geoefend op het richten op de standaard, het links- en rechts zwenken enz. Als de dag was aangebroken arriveerden de RC,RA en de standaard en werd tweede luitenant Toelaar beëdigd.
2022-10-19Memory. Schietserie. Aanvankelijk dacht ik dat het een soort kermistent was, waar je met diverse wapens op schijven kon schieten, maar dat pakte heel anders uit. Met de pelotonsvoertuigen reden we naar de respectievelijke banen en werden daar de voertuigen heen gedirigeerd. Baan 3 de verkenners, baan 20 mortieren en baan 6 tankschieten. Waarschijnlijk had de EC de smaak te pakken van dames uitnodigen, want ze werden op baan 6 uitgenodigd voor het “nachtschieten”. Ze werden in ‘kingsize’ tankoverall gehesen en op klapstoeltjes neergezet, rechts naast de toren. Helaas heb ik er geen foto van, want ik zat als tankcommandant op de Z25. De discussie achteraf was interessant. Terwijl de tankers melden: ”Geen waarneming”, zagen de dames de doelen wel! Het bleek dat er een mistbank boven het doelengebied lag waardoor onder de mistflard alles konden zien en de tankers midden in de mist keken en geen waarneming hadden. Naderhand trok de mist op en werd de oefening toch afgemaakt.
2022-10-18Memory. Ongeveer een maand nadat we waren verhuisd, werd het gehuwde kader bij de EC ontboden. Nadat we waren gezeten heette hij ons welkom en zei: ”Goed heren, ik heb u hierheen gehaald, omdat ik bij de opening van gerestaureerde kelderbar graag uw dames hierbij wil uitnodigen. Mocht u verhinderd zijn, dan wil ik dat graag weten?”. Niemand?”, ”dan zie ik u a.s. zaterdag om 19:00 uur met dames!”
2022-10-18Foto
2022-10-15Na een week of wat, kreeg ik een tip van een collega van het 41tankbat, dat de bovenetage bij hem te huur was. Ik blij, vroeg toestemming en reed in mijn oude VW erheen. Het dorp licht tussen Hohne en Hermannsburg in. Het huis stond op het erf van een boerderij en zag er goed uit. De boer heeft me zien aankomen, want hij stond me al op te wachten met de sleutel. Hij stelde zich voor als von Palland en op mijn vraag of hij familie was van baron von Pallandt uit Nederland ontkende hij. Hij liep voor mij de trap op en toonde me het appartement. Zoiets moois hadden we in Deventer niet! Badkamer met ligbad en douchecel, centrale verwarming, terwijl we een haard stookten met nootjes 4. Kortom, ik hoefde niet lang na te denken, want de huur was ook redelijk. Ik belde moeders op, dat we erop vooruitgaan en op rijkskosten zijn we verhuisd.
2022-10-14We waren volledig geïnformeerd en ik kreeg de opdracht, om de tirailleur groepen verder op te leiden. De ritmeester wist dat wij een gedegen opleiding hebben gehad als Koreaveteraan. Tijgeren en robbengang, had men reeds gedaan tijdens de AMO maar bv uitstijgen uit rijdend voertuig en schieten met de Energa AT niet of zeer weinig.
2022-10-13Het intropramma ging een dag verder met de rondgang van het ‘Lager’. We werden rondgeleid tot het Engels gedeelte. Verder niet! Wel mochten we naar het Round“ NAAFIshop”, een soort Cadiwinkel, maar dan in Engelse stijl. Daar mochten de gezinnen boodschappen doen, ook Nederlandse-, en met een rationcard mocht je sterk alkoholische dranken per maandelijkse rantsoen kopen. Zelfs Bokma was er te koop. Ook het zwembad en kapelletje waren toegankelijk. Terug bij MB29 werd nog een infouurtje doorgebracht, waar we o.a. Kregen te horen, dat onze “buren” Het 41tankbataljon olv de Overste de Iong huisde. ps.De foto van het Roundhouse waar de NAAFIshop is indergebracht, is van latere datum
2022-10-12Na het ochtendappèl(in burgertenue) liepen wij, de nieuwelingen, naar de bus en stegen in. De buschauffeur riep iets onverstaanbaars en daar gingen we richting?? Na ca anderhalfuur rijden stopten we en stegen uit op een plek ergens in nowhere West Duitsland. De bus bleef staan en wij liepen richting DDRgrens . Bij het bord “Halt, Grenzgebiet.” kwamen we oog in oog Te staan met de DDR grenswacht. Zij stonden stil en maakten foto’s van ons en wij van hun. Intussen was het “Mittagessen” en gingen naar Celle, om daar de lunch te genieten.
2022-10-11“Zo jongelui, jullie hebben net de Krijgstucht van de ritmeester geleerd en ik zal jullie informeren over de inwendige dienst, waarvoor ik verantwoordelijk ben. Ik ben de opperwachtmeester Sanders, kortweg opper,” hierna volgde een aantal programma’s en inwendige zaken en eindigde met”op het ochtendappel staan jullie in burger, dan gaan we op ‘excursie’ naar de oostgrens!” PS. Hieronder een foto van de opper in Seedorf.
2022-10-10Na het afmelden liepen we naar het leslokaal waar de nieuwe lichting dienstplichtigen reeds aan tafel zaten op de houten banken aan tafels met geschuurde tafelbladen.Op kop van het lokaal stond een schoolbord met daarop geplakt een kaart van de NATOschietbaan. Niet erg duidelij (ter verduidelijking is een schets bijgevoegd). Maar goed, naderhand kon je er naartoe lopen. De ritmeester trad binnen en nadat de groep aan h was gemeld nam hij plaats achter de lessenaar en heette ons welkom en maakte de gang van zaken en regels bekend, die in Hohne golden. Het waren bijna dezelfde regels als in Nederland op enkele uitzonderingen na. De groetplicht was nog steeds van kracht buiten de kazerne, alleen hoefde je geen ‘halt en front ‘maken. “Zo, ik laat het hierbij en de opperwachtmeester zal jullie verder inlichten.”
2022-10-08Memory. Nadat het dagprogramma bekend was gemaakt, liet de ritjan (zoals de ritmeester in bepaalde kringen werd genoemd) de opper bij zich komen en zei iets, wat we niet konden horen. opper S. trad terug en voordat hij “Aanvangen met de dienst!” Commandeerde, zei hij: ”Beroepskader bij de EC op bureau!”. Wij naar het bureau en nadat we geklopt hadden, meldde den opper ons en traden we binnen. “Heren, kom binnen en ga zitten!” Hij stelde me voor en voegde toe ”Kuin is halverwege het peloton ingestroomd, wachtmeester Huizinga blijft voorlopig op de tank en Kuin, neemt de tirailleurgroep onder zijn hoede. Vragen? “, “geen?, oké, aan het werk!”.
2022-10-07Memory. Na een zéér korte nachtrust klonk het schrille fluitje van de wachtmeester van de week. Zeven uur, dus tijd om op te staan. Een gevloek en tieren van collega Ward, stonden we op en gingen ons douchen en nadat we klaar waren en ons hadden aangekleed, gingen we naar de WB? De afkorting WB wist Ward me uit te leggen, dat het Wirtschaft Baracke en M B Mannschaft Baracke betekent. Aan tafel maakte ik voor het eerst het Duitse ontbijt en tafelgarnituur mee. Op ieder mes, vork lepel, bord en kan(netje) was een opdruk van de Duitse adelaar met daaronder in hoofdletters BW. Het bleek me wat die afkorting betekende. BundesWehr was het, had ik ook zelf kunnen bedenken. Het Duitse ontbijt was ook niet om er over aar huis te schrijven. Sauerbroht mit Käse en koffie niet om te z….n. , terug naar het eskadron, die reeds aangetreden stond. Net toen we achter het (tweede) peloton stonden, klonk er een “vroem…vroem” van een uitlaat van een sportwagen. Ja hoor, daar kwam de eskadronscommandant met een sportwagen merk Triuph TR-4 en naast hem een zwarte hond, wat later een Labrador bleek te zijn en Welkin heette. De ritmeester ging voor het eskadron staan en liet zich het eskadron melden en liet het beroepskader zich melden op zijn bureau. Na het inrukken werd aangevangen met de dienst.
2022-09-27Memory’s. Na mijn herscholing van zandhaas ( Koreavet.) naar Boreel, zou ik naar het Tapirbataljon in ‘tHarde worden geplaatst! Maar neen, ene wmr1 vdB. had zijn plaatsing naar Deventer niet gewild, want hij had een probleem met de kapitein kazco. scheidsrechter van het KNVB, B…) Dus Kuin op rapport bij wijlen de ritjan Kapteyn, die mij meededeelde dat ik niet naar ‘tHarde ging maar naar het RSK (ReserveStrijdkrachten) in Deventer ging. (het bleek mobcomplex Bathmen, waar cavalerie eenheden in mobilisabele oslag waren) Ik blij want ik was inmiddels getrouwd en kon me zo inschrijven in de gemeente. Bij het RSK was een sectie Cavalerie olv ritm. Mighout later Kuyvenhoven.
2022-09-02Dit was Kim Do Han, een ROKsoldaat die bij ons NDVN was ingedeeld als munitiewerker, en mij over zijn radio meldde” you, kampoengtroep, under wather!” Hij bedoelde de watersnood in Zeeland en dat was in februari 1953!
2022-09-01September ‘52. In Korea was het net zo warm als hier een week geleden. Toch naar het front om de Fransen af te lossen.Foto
2022-08-31Nu ik toch bezig ben mijn oude ‘schoenendoos’ op te ruimen, heb ik herinneringen aan mijn ‘Koreatijd’ 1952-‘53 foto2 foto3 foto4
2022-08-31Bij het verder “nadenken” kwam ik deze foto tegen, waarop een van onze colonnevoertuigen door een trekbom werd getroffen. Waarschijnlijk een voorganger van de IED.
2022-08-31Ik denk aan de tijd terug, dat ik als chauffeur bij “101Transportcompagnie” van het KNIL werkzaam was. We reden in colonne vanuit Sidoardjo naar Madioen, om levensmiddelen en koffiebonen te transporteren, onder begeleiding van :fotoFoto2 (Tussen Soerabaia en Madioen, 1949)Foto3 (Djocjakazerne, Batavia)
2022-08-26Mijn geboorteplaats Tanggoel op het eiland Java. waar mijn vader stationschef was.
2022-08-24Waar .ik aan denk? Aan 1951, toen ik op een vlerkprauw, die ik van een Papoea had gekocht voor 80 NLG, met +/- 35 graden C , in de Humboltbaai, Hollandia-haven, op tonijn aan het hengelen was.
2022-08-15Boeloegevangenis, Semarang.
2022-07-27Foto ergens in de BRD tijdens oefening met 41ZVE.
2022-07-26Met dank aan de Yi Jun Memorial Church te Leidschendam en de V.O.K.S.!
2022-07-21Hoera, mijn verhoogde pensioen binnen! Niet helemaal dit bedrag, maar ik kan een paar flessen Laphroaig meer aanschaffen.
2022-07-16Het was erg gezellig Esther en Pascal! Bedankt voor de bloemen en 12 jaar! Foto2
2022-06-28De wereldbol is eigenlijk symbolisch. Ik had mijn poten op Nw- Guinea gezet(Hollandia-haven)en Qaqortoq op Groenland gezet. Plannen heb ik niet meer. Probleem is waar ik m’n stoffelijke resten wil uit laten uitstrooien. Ik prefereer het Schuitegat. Het liefst 103, mijn oude cavalerie eenheid, mijn oude wapen is 26 oktober 208 jaren oud maar zo lang hoeft nou ook weer niet.
2022-06-27Knappe kerels
2022-06-24Kippenvel momenten. Eerst een telefoontje van een oud pelotonscommandant of hij ff langs kon komen en net toen hij vertrokken was kreeg ik weer een telefoon van onze Regimentscommandant of het gelegen was, met een paar huzaren langs kon komen. Het resultaat zie je hieronder!
2022-06-23tis binnenkort veteranendag.
2022-06-19Mijn mooiste vaderdagcadeau ! 19-06-1970
2022-06-04Iedereen bedankt!!
2022-05-29Foto
2022-05-24Persoonlijk gekend op veteranendagen op het IJspaleis.
2022-05-07Foto
2022-05-06Foto
2022-05-05Met dank aan het bestuur en in het bizonder aan dhr. Rob Meeuwisz, dat ik het defilé in wageningen heb mogen belevenFotoFoto2
2022-05-04Foto
2022-04-30Foto1 Foto2
2022-04-24Vandaag heb ik op uitnodiging van Geert Verheij, een grandioze dag gehad bij mijn oud regimentsgenoten.
Bedankt “jongelui!” Temidden Van Heutsz kameraden
2022-04-20Mijn stukscommandant Pietersen ik op ’rust’ Korea april 1952
2022-04-11Op het voorblad van Vlieland magazine prijkt Jan Houter, ofwel Jan van Vlieland. Een zeer markant figuur van en voor Vlieland. De eerste naam die je als “badgast” tegenkomt is Jan van Vlieland. Terecht is het blad grotendeels aan zijn memoriam gewijd.
2022-04-08Foto1 . Foto2
2022-03-28Vandaag een leuke verrassing!! Werd gebeld en via de intercom meldde iemand, dat hij oud Seedorfganger was. En ja hoor! Hans Nieuwenhuizen aan de deur! Oud hospik ziekenbak bestuurder! Geweldig!
2022-03-25Bij het opruimen van mijn certificaten, trof ik onderstaand ”BesitzZeugnis.” van de Bundes Marine in Bremerhafen. Wij waren met een aantal onderofficieren uitgenodigd, om met een schietevenement van diverse handvuurwapens mee te doen. We wisten dat er een blauw koord met goud, zilver en bronzen medaille aan verbonden was. We spraken af 1 schot te missen opdat zilver met blauw beter paste, bij Boreel.Met uitzondering van 1 streber, die goud haalde, hebben we het inderdaad ‘geregeld’! - getekend door Fregatten Kapitän Waldow-
2022-03-23Van het Griekse- naar het Waddeneiland!
2022-03-22Foto
2022-03-21Foto
2022-03-20Aan de voorbereiding van 5 mei. Ik ben uitgenodigd door VOX- V. O. K. S om 5 mei a.s. Deel te nemen aan het defilé! Wat een eer! Dit was een R&R foto bij het Holland House in Tokio in 1953
2022-03-15Toen we het communisme bestreden!Foto2
2022-02-27Zo, nu ff borreluur!
2022-02-27Bij het verder grasduinen, vond ik het rijbewijs van Pa
2022-02-27Uit het Kuins’ archief. Het Diploma van wijlen mijn oom, broer van mijn vader.
2022-02-26Bij het opruimen van mijn “archief” vond ik een rekest ontslag politiedienst om me te melden voor Korea.Foto2
2022-02-19Foto
2022-02-19R. I. P. Majoor! Hij examineerde mij, toen ik moest bevorderen. Sterkte voor nabestaanden! Ik herinner mij een anekdote tijdens mijn examen kaartlezen. De luitenant zat op de achterbank van de jeep en verkende de omgeving met zijn 7x50. Terwijl ik moeizaam de kaart bestudeerde om de opdracht uit te voeren commandeerde hij plotseling “Stoooop!”, sprong uit de jeep en liep zo het weiland in. Na een poos kwam hij terug en liet vol trots een handvol kievietseieren zien en gaf mij de opdracht verder te gaan.
2022-02-17Zeer vereerd! Foto2
2022-02-15R. I. P. Jan!
2022-02-03RIP Jan!Foto2
2022-01-30Waar denk je aan vraagt FB. Nou ik denk aan 1 feb,1953. We stonden in de loopgraaf, toen er via lange Leyen, onze radioman, het bericht kwam, dat in Zeeland de dijken waren doorgebroken en dat er zich een ramp voltrok! Twee dagen later werden we door de bataljonscommandant opgeroepen, de Zeeuwen financieel te steunen, wat werd gedaan met de helm, waarin de US army $$ werd gedeponeerd!
2022-01-26Ein richtiges Bauernfrühstück? Dat kregen de boeren uit het Duitse dorp, waar ik een paar jaar gewoond heb. Alleen meer gebakken spek erbij.
2022-01-23Tussen Gotthard en Denpassar
2022-01-14Foto Foto2
2022-01-14Bedankt VOX VOKS
2023-01-13Heel lang geleden, +/- 1968, Instructeur Energa AT
2022-01-11Onze nieuwe MvD. Moet de rangen en standen leren!
2022-01-03Mijn geboorteplaats. Foto2
2022-01-03Afbeelding ‘ Uit De Telegraaf’.Functie elders?!
2022-01-01Everybody Happy New Year!
2022-01-012022
2021-12-17FotoFoto2
2021-12-03Met dank aan de Sint en Veteranen Westland voor de leuke verrassing!
2021-11-27Waar ik aan denk? De dank van de Republiek Korea. foto1 foto2. foto3
2021-11-21The old HD WLA, hierop mijn eerste motorrijles gehad in 1948
2021-11-11Foto
2021-10-28Foto
2021-10-22kore ha watakushi no chuushoku desu, dit is mijn lunch.
2021-09-25Foto
2021-09-23De foto van de M39 is genomen bij de aanval op de Old Baldy heuvel in '52/'53.
2021-09-21Op de troonrede. Defensie en missies zijn genoemd! Proost!
2021-09-21Prinsesdag 2021!
2021-09-18Foto1 Foto2
2021-09-15Op 18 september 1944, exact zevenenzeventig jaar geleden, torpedeerde een Britse onderzeeboot een Japans vrachtschip, de Junyo Maru. Aan boord bevonden zich ongeveer 2500 Amerikaanse, Australische, Britse en Nederlandse krijgsgevangenen en 4200 Javaanse werkslaven. Ook de verloofde van wijlen mijn oudste zusters bevond zich op deze boot! Op nummer 413 van de lijst.
2021-09-12Het Indische letterplankje van de ELS (Europese Lagere School.Het werd ook op de HIS(HollandsInlandseSchool) gebruikt.
2021-09-01Vandaag in 1952 ben ik begonnen met mijn beroepsmilitair carrière. In afwachting van mijn plaatsing bij de O. O. S. werd ik in de Tapijnkazerne in Maastricht geplaatst. Daar heb ik voor het eerst een kapitein in het Limburgs horen vragen, hoe ik heette!
2021-08-30Ik kreeg bericht, dat zij vannacht is overleden! Rust zacht lieve Ellen de Lange! P.S. ter aanvulling, Ellen was weduwe van Ruud de Lange. Wmr1 bij B-103.
2021-08-29Foto
2021-08-27Zo, ik kan nu mezelf en m'n vrouw testen.
2021-08-26Ik heb zo'n idee..... Foto
2021-08-21Mooie bloemen! Wie kent het merk?!
2021-08-19Ik krijg van een Spaanse bank ook al aanbiedingen . Kennelijk hebben ze me uit de staatsloterij gepikt!  Vertaling heb ik erbij gevoegd!  Moe van het betalen van commissies voor alles in uw bank? Bij Klar is het anders, want:  Account openen zonder kosten  N niet betalen voor verzending naar uw huis  N geen lijfrentes betalen  Zonder minimumsaldi  Zonder inactiviteit boete  Geen transactiekosten Neem de controle over uw geld en laat het vrij
2021-08-17Vandaag is Merdeka dag in Indonesia! ik heb er minder prettige persoonlijke ervaringen mee gehad. Ik heb in de Boeloe gevangenis in Semarang vast gezeten door "pemoeda's" en heb daar +/- 100 Japanse gevangenen zien vermoorden. (The secret of major Kido, Butai.)
2021-08-15Foto1. . Foto2
2021-08-08Een leuke verrassing! Een oud 102 Boreel TS-er met zijn vrouw op bezoek gehad ter ere van mijn verjaardag. Martin en mevrouw, bedankt voor de V.S.O.P.
2021-08-04ik heb de foto in Willemstad, Curacao gemaakt. Ongeveeracht jaar geleden.
2021-08-01Dit is wat op Tweet van Geert Wilders is geplaatst voor de vakantie!!!
2021-07-30FotoFoto
2021-07-30Foto1 Foto2. Foto3
2021-07-30Zonder iemand tekort te doen, ben ik zeer vereerd om schriftelijk van onze Regimentscommandant de kolonel Hans van Dalen, de huidige RA RHB de adjudant Johan de Jongh en oud RA de adjudant b.d. Mike Helms uw hartverwarmende felicitaties te mogen ontvangen. BOREEL!
2021-07-29Foto
2021-07-25Foto
2021-07-23Vandaag een felicitatiekaart ontvangen met de groeten uit Makkum. Aanvankelijk dacht ik, dat de kaart van JvB afkomstig was, maar na lezen van de cryptografische tekst heb ik het donkerbruine vermoeden, dat het afkomstig moet zijn van (een van ) de redacreuren van het prachtige boek. Het zou best de voormalige wmr1 en huidige lkol bd zijn! In ieder geval wil ik me hierbij bedanken!👊🏻. Boreel!
2021-07-02Wat een eer om van de Koreaanse mil. attaché zo'n brief te mogen ontvangen! Foto
2021-06-28Foto
2021-06-28Inge en Herbert. Foto
2021-06-26Net op NPO2, gezien. Zeer interessant, over Afghanistan en het beëindigen daarvan, maar geen fractie Korea en Nw. Guinea! Zijn wij geen veteranen?! Foto2 Foto3
2021-06-21Foto
2021-06-24Kreeg deze mededeling over veteranentenue.
2021-06-24Foto Foto2
2021-06-21Den Haag 1938
2021-06-21mijn eerste zelf gebouwde 'huis' in voormalig Hollandia-haven, aan deOranjelaan.
2021-06-16De tweede is nóg lekkerder! Nee, niet op z'n Indisch, dat het dak meer lekt
2021-06-16Het is binnen! Verrukkelijk!
2021-06-15Foto1. Foto2. Foto3
2021-06-07ik denk aan de KNIL peren, de meesten met 46 jaar de dienst verlieten, omdat ze dubbele, tropen dienstjaren, in de tropen hadden gediend. Een rare regeling, waar ik ook van profiteerde, omdat ik de keerkringen gepasseerd ben, tijdens mijn transport naar (Busan)Pusan, Zuid-Korea. Vreemd!
2021-06-07Oranje Blanje Bleu.
2021-06-06invasion! Foto2 Foto3
2021-05-19Afgebroken muur en onze verdediging aan de Elbe Foto Hohne Lager MB29 Foto2
2021-05-12R.I.P.† Het VOKS-secretariaat ontving het bericht dat op 6 mei jl. te Boven Leeuwen is overleden Korea-veteraan H.J.H. (Driek) Huijts, in de leeftijd van 91 jaar. De heer Huijts was tot aan de Korea-Oorlog beroepsmilitair bij het Regiment Limburgse Jagers. Op 8 juni 1953 ging hij als 2e luitenant van het Regiment Van Heutsz met het schip MS Felix Roussel naar de Korea-Oorlog. Hij eindigde zijn militaire loopbaan als brigade-generaal der Cavalerie bij 43 Tankbataljon. In de bijlage treft u de rouwkaart aan.
2021-05-06Gelukkig! Defilé Wageningen blijft!
2021-05-055 Mei 76 jaar bevrijd! Foto
2021-05-04Hoewel ik WOII in de tropen, het vm Nederlandsch Indië , heb meegemaakt en daar het oorlogseinde heb meegemaakt, ben ik op 4mei om 20:00uur in stille gedachten bij de miljoenen slachtoffers in Europa. Voor ons, tropenmensen, is september 1945, het einde van WOII. Ook wj hebben er onze “portie” gehad, maar dat wordt bij het “Indië monument” in Den Haag herdacht.
2021-05-01Graag wil ik hierbij mijn complimenten overbrengen aan de voorzitter en reüniecommisie met het prachtig boek ‘103 VERKENNINGSBATALJON‘ In een woord: “Trakehner!”. Een plek waardig in de annalen van de Huzaren van Boreel!
2021-04-29Op de goede afloop van het Notulen debat!
2021-04-29Foto TVWest Zeiljacht gestrand bij de pier van Scheveningen.
2021-04-28Foto
2021-04-27Foto1 . Foto2
2021-04-26Foto
2021-04-23Foto
2021-04-18Vandaag zou mijn vader 124 jaaar geworden zijn!
2021-04-15Gedaan! DONE "Ik vraag diegene die hun land hebben gediend om mee te doen aan de uitdaging. Om een foto te plaatsen uit hun diensttijd. Eentje maar, geen beschrijving. Het doel is om FB te overspoelen met positieve in plaats van negatieve foto's. Kopieer de tekst, plaats een foto. En kijk naar een paar mooie beelden".
2021-04-11Beëdiging van kornet Toe Laar. RC lkol. Laurillard, eskc r.itm. Van Bouwdijk Bastiaanse; standaard. +standaardwacht: c. elnt Baudoin, drager aooi Leutsjer, gpc wmr1 Kuin, huzn van Benthem, Bol en derde naam is me ontschoten, van Maarschalk.Foto Foto3
2021-04-11Waaraan ik denk? Aan herinneringen. “Memory’s” ofwel notities heb ik niet, ook geen dagboek, maar een mengelmoes van herinneringen. Nu denk ik aan de tijd, dat ik weer voor het eerst paraat ben geworden nadat ik ongeveer zes jaar op het mobcomplex Bathmen en Lettele als wachtmeester verbindingen geplaatst was . Na soebaten bij hoofd sectie Cavalerie van het RSK/OSK in Deventer, werd ik geplaatst bij 41e ZVE in Hohne. Daar heb ik een schitterende tijd meegemaakt met het peloton Toe Laar! We hebben nu nog contact met elkaar!
2021-04-10Foto
2021-04-10Vandaag heb ik , weer, niets te doen!
2021-04-10Foto
2021-04-03Foto
2021-04-01Foto
2021-03-31Bezoek commandant 41Pabrig aan 41ZVE op Sinterklaas viering in Heeslingen. Kornet Vermooten was Sinterklaas. Vermooten was pc 2e peloton 66-2?
2021-03-26Bedankt Veteranen Westland. Speciaal het bestuur , Kees Verkade, Michel van Zwet , Peter Coomans en Jan Kerkhof. Ik wens u allen een fijne Pasen!
2021-03-26Fijne uitdaging! Ik mag ongegeneerd reisfoto’s plaatsen, 10 dagen lang! Ik werd genomineerd door Pascal Nast. Elke dag kies ik een foto van mijn reizen(zonder uitleg) en nomineer ik iemand anders om de uitdaging aan te gaan. Dat zijn 10 foto’s, 10 nominaties en geen uitleg. Vandaag nomineer ik Wilhelmus J. Biesaart. Mijn laatste foto.
2021-03-25Nominatie van Pascal Nast nummer 9. Foto
2021-03-24Fijne uitdaging! Ik mag ongegeneerd reisfoto’s plaatsen, 10 dagen lang! Ik werd genomineerd door Pascal Nast. Elke dag kies ik een foto van mijn reizen(zonder uitleg) en nomineer ik iemand anders om de uitdaging aan te gaan. Dat zijn 10 foto’s, 10 nominaties en geen uitleg. Vandaag nomineer ik Geert Verheij.
2021-03-24Haha, is dit een “veteraan” op de foto ?!
2021-03-22genomineerd door Pascal Nast om 10 dagen een (vacantie) foto te plaatsen.
2021-03-21Door Pascal Nast genomineerd 10 Dagen een (vakantie) foto plaatsen. Vandaag nummer 5.
2021-03-20Genomineerd door Pascal Nast, 10 dagen lang een foto te plaatsen.
2021-03-17Nominatie van Pascal Nast Foto
2021-03-16Genomineerd door Pascal Nast, 10 dagen lang een foto te plaatsen.
2021-03-15Fijne uitdaging! Ik mag ongegeneerd reisfoto’s plaatsen, 10 dagen lang! Ik werd genomineerd door Pascal Nast. Elke dag kies ik een foto van mijn reizen(zonder uitleg) en nomineer ik iemand anders om de uitdaging aan te gaan. Dat zijn 10 foto’s, 10 nominaties en geen uitleg. Vandaag nomineer ik Jan Poels
2021-03-11“Vleesloze” week ofwel babi pangang! Foto
2021-03-08Dank zij Henk van Loon Dit vind ik een leuk initiatief. Aan iedereen die mee wil doen: dit is mijn vader! Ik vraag mensen die hun vader waarderen of hij hier is of niet meer om mee te doen aan de uitdaging om een foto te posten, geen beschrijving. Slechts één foto van je vader. Het doel is om Facebook te overspoelen met positieve foto's van waardering voor vaders. Kopieer de tekst en plaats een foto. Dit was mijn vader
2021-03-07Twee “Koreanen!” Van Bouwdijk aan Manusama!”
2021-03-06Het dialoog ontspon zich. Hare Majesteit:” En adjudant, hoe bevalt het u hier?”, ik was perplex, dat ze mij met mijn rang aansprak, “heel goed Majesteit, maar ik mis wel de verse haring!”. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed, dat HM gniffelde
2021-02-23Bedankt RC, dat u mij deelgenoot heeft gemaakt met de tekst Uruzgan, op onze standaard
2021-02-21Happy hours! uairean sona! Foto
2021-02-20+\~ 1967 met dpl wm Tienstrsa c. A vtg van 2e pel. Foto
2021-02-20Foto
2021-02-14En deze medaille kreeg ik met oorkonde, via de Oostenrijkse ambassadeur.
2021-02-13Met dank voor de foto’s van Vox-V. O. K. S. Foto1. Foto2 Foto3 Foto4 Foto5 . Foto6 Foto7. Foto 8
2021-02-12Ook deze grenadiers waren gesneuveld! R. I. P
2021-02-12Foto Foto
En daar moet op gedronkenworden, hi ha ho!!
2021-02-11Zo! Ik ben nu Covid-19 bestendig. Dank zij lieve dochter, is alles snel geregeld!
2021-02-07 Foto2
2021-02-05Bedankt Westland Veteranen. En speciaal de begeleidende brief !
2021-02-03Foto
2021-02-02Foto
2021-02-01Ik kreeg van hem te horen over de ramp in Zeeland! We stonden in een voorpostenstelling toen hij ons meldde:” you kampoengtroep under water!” Hij had een klein radiootje op zak en via de Koreaanse omroep kreeg hij dit bericht door. aarna had de bataljonscommandant opgeroepen, voor Zeeland te doneren. Wat ook grif gedaan werd.
2021-01-31Hoezo koud?-25 op de bunker in Korea Piet(van Gastel)
2021-01-28Foto
2021-01-26Foto
2021-01-23Eergisteren ontvangen Foto2
2021-01-22Terwijl ik afgevoerd werd, gisteren, werd een pakketje van de Koreaanse Ambassadeur afgeleverd! — gelukkig.
2021-01-22Lieve FB vriendinnen, FB vrienden en oud collegae, Bedankt voor de belangstelling en Beterschap wensen. Momenteel lig ik in bed en doe m’n best weer op te knappen!
2021-01-21Dit was even schrikken vanmorgen. Ik zag de wereld voor een doedelzak aan. Mijn vrouw belde de huisarts en die stuurde gelijk 112 en ik werd afgevoerd, het bleek geen Covid-19 te zijn. Een van de verpleegkundigen vertelde me, dat hij op de KMS is geweest. Enfin ik heb het overleefd en zit nu aan de warme soep
2021-01-16En dit is nú mijn uitzicht!
2021-01-13Foto
2021-01-09+/- 70 jaar geleden Foto1 Foto2 Foto3
2021-01-08Ik denk.... nee niet de politieke partij, maar het 41ZVE, toen we nog gelegerd waren in Hohne MB29 ofwel Manschaft Barak 29, bij de opening van de kelderbar in 1965. Foto2Foto1
2021-01-05Waren we hier naar het rechter voorwiel aan het zoeken toen we op weg waren naar de PX shop te Bremerhaven
2021-01-05Foto
2021-01-01Foto
2020-12-29Foto
2020-12-18Alweer een verrassing! Bedankt Bestuur Veteranen Westland! Ik ben er zeer blij mee! Top!!!
2020-12-16Nog een verrassing! Thank you for the surprise of the Republic of Korea!
2020-12-16Kijk eens wat een leuke verrassing van Carlo, Esther en Micky! Bedankt en dikke x ! Zojuist afgeleverd.
2020-12-15Gefeliciteerd! VOX-V.O.K.S. Foto1. Foto2
2020-12-15Foto
2020-12-02Leuke Siterklaas surprise van Stichting Veteranen Westland!
2020-11-30Verrassing ontvangen van POSCO, Zuid-Koreaanse staalfabriek! Foto2 Foto3
2020-11-27Foto
2020-11-26Foto
2020-11-25Foto Foto2
2020-11-21Herinnering van de treinreis van Bankok Thonburi naar Ereveld Kanchanaburi. (Slachtoffers van de beruchte Burma spoorlijn) Video
2020-11-03Mooi he?
2020-10-18Ik dacht aan de Japanse bezetting, waar ik mijn werkloon bij een chinese wasserij ontving! Een gulden en zestig cent! Foto1 Foto2 Foto3
2020-09-21Foto
2020-09-1919 september 2017 op het Binnenhof.
2020-09-18Foto Foto2
2020-08-26En dit is Vlissingen webcam screenshot
2020-08-26Lekker kitesurfen brrr...!
2020-08-26Tis nog steeds stormachtig op Scheveningen
2020-07-30Hèhè terecht gewaardeerd! Gefeliciteerd VOX/V.O.K.S.Foto2

Let op!
Vergeet niet dat ook "bovenaan" regelmatig updates komen zodra Herbert weer een "nieuwe overdenking" heeft geplaatst!