Boek ‘Zij werden geroepen’

Zij werden geroepen. Het Indiëmonument in Andelst. De zes militairen uit de voormalige gemeente Valburg die niet terugkeerden uit Nederlands-Indië.

Op 1 december aanstaande verschijnt het bovenstaande boek, waarvan de titel verwijst naar het marslied van de 1e Divisie ‘7 December’, waartoe twee van de zes gevallenen behoorden.

Via de levensverhalen van de zes niet-teruggekeerde militairen komt de inzet van hun eenheden in dit boek uitgebreid aan de orde. Het zijn daarom eigenlijk zes boeken in één!

Eén van de militairen was ingedeeld bij 1-1 Verkenningsregiment (1-1 Regiment Huzaren van Boreel). Dit regiment maakte deel uit van de 1e Divisie ‘7 December’ en werd  ingezet op West-Java. In het boek komt de inzet van het regiment en met name het 1e eskadron uitgebreid aan de orde, vanaf de opkomst in Amersfoort in mei 1946 t/m de repatriëring van het eskadron begin 1950. Beruchte locaties als de Barosbrug en de kampong Sagaranten en de strijd tegen de Daroel Islam komen op indringende wijze aan de orde.

In het boek wordt uitgebreid aandacht besteed aan een tot heden zeer onderbelicht aspect van de strijd in Nederlands-Indië: de TNI en de grote verscheidenheid aan (overwegend islamitische) strijdgroepen en organisaties van de ‘tegenpartij’.

De auteur sprak met diverse veteranen van het regiment. Ook kreeg hij de beschikking over foto’s, brieven en dagboeken van militairen van het regiment. Ook kwam hij in het bezit van de condoleancebrief die de eskadronscommandant schreef aan de ouders van Wim Janssen van Doorn, die op 17 oktober 1948 in het Militair Hospitaal te Tjimahi overleed aan een nierabces.

Overigens worden ook de overige gevallenen van het eskadron in het boek zeker niet vergeten.

Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan de monumenten en plaquettes ter nagedachtenis aan de gevallenen van het regiment te Amersfoort, Roermond en Schaarsbergen.

De lezer krijgt veel waar voor zijn geld: Groot formaat A4 – ruim 450 pagina’s full colour – meer dan 700 veelal niet eerder gepubliceerde foto’s en documenten – veel niet eerder gepubliceerde informatie over de TNI en andere Indonesische strijdgroepen.

Het boek is te bestellen per post of per email aan onderstaand adres, met overmaking van € 49,95 naar NL03 INGB 0002 0490 91 t.n.v. J.D. van Boeijen te Helmond. In verband met de beperkte oplage wordt Zowel bij uw bestelling als bij uw  overschrijving s.v.p. uw naam en adresgegevens vermelden.

Het boek is niet verkrijgbaar in de boekhandel. In verband met de beperkte oplage wordt u daarom geadviseerd zich voor 1 november aanstaande in te schrijven voor een exemplaar.

Postadres:
J.D. van Boeijen
Brand 33
5706 LV Helmond

Emailadres: janvanboeijen@onsbrabantnet.nl

Plaats een reactie