Verslag Airborne event VHvB 2019

Het Airborne event voor het detachement VHvB begon op vrijdagmorgen 6 september, toen rond 09.30 uur een M113 C&R met 25 mm Oerlikon per lowlader werd aangevoerd en geposteerd voor de legeringslocatie (Poort van Doorwerth) door de mannen van de KL Rekwisieten afdeling (Cavalerie Museum). Gedurende de dag kon het passerende publiek meedoen aan een vragenkwis omtrent het voertuig mbt bv. mogelijkheid van doorwaden/varen, aantal pk’s motor en kaliber boordkanon. Uit alle deelnemers werd een winnaar getrokken, die een rondje op een Leopard/Centurion mag rijden tijdens de Vriendendag van het Cavalerie Museum.

In de loop van de middag druppelen steeds meer VHvB-ers binnen en is het zo rond 18.30 uur tijd voor de bekende gezamenlijke blauwe hap. Ondanks de fervente eetlust van alle aanwezigen lukt het niet om de goed gevulde bakken leeg te krijgen (met dank aan de Chinees om de hoek).

Nadat de M113 C&R weer op de lowlader is geplaatst en de mannen van het transport zijn vertrokken, is het tijd voor een zeer gezellige (voetbal)avond met een verliezende Deutsche Mannschaft (‘Schade, alles is vorbei’..). Onder het genot van diverse potten bier en een meegebrachte zelfgestookte fles eikeltjeslikeur (!!) kwam de stemming er helemaal in en werden (sterke) verhalen over vroeger in het Regiment met elkaar gedeeld.

Kort na middernacht worden de klaargezette veldbedjes bezet (met dank aan Aooi Harry van Bergen en huz. b.d. Hans Roodakker) voor een eveneens korte nachtrust. Zaterdagmorgen 07.00 uur weer fris & fruitig op en na een stevige lunch met zelf te maken lupa wordt verplaatst naar het Sportpark Hartenstein in Oosterbeek. Tegen 10.30 uur wordt de groep voor de afmars naar het vertrekpunt met tweeën gezet en strak afgemarcheerd door wmr. b.d. Paul van de Merwe. Na het signaal “Reveille’ wordt 2 minuten stilte in de houding met groet ingenomen, waarna vervolgens opgemarcheerd wordt naar het defilépunt langs het erepodium. Op dit podium staat lkol Jaap Boreel, als fungerend plv. RC, strak in het pak gereed om samen met een kolonel van Luchtmobiel de passerende detachementen te groeten.

Evenals vorig jaar wordt vlak voor het erepodium uit volle borst het Boreellied ingezet en kan de speaker niets anders dan ons maar weer aan te kondigen als de ‘Zingende Huzaren’….  Tijdens het defilé wordt tevens de meegedragen Cavalerievlag duidelijk ontplooid (met dank aan wederom huz. b.d. Hans Roodakker).

De eerste rust wordt gehouden op de War Cemetary Oosterbeek, alwaar de groep bij het eremonument voor de gevallen de eregroet brengt. Tevens wordt er door wmr1 b.d. Gerard Ritstier een meegebrachte poppykrans met alle namen van de groep neergelegd. Een indrukwekkend monument en moment als je bedenkt dat het de laatste rustplaats is van bijna 1.700 geallieerde jonge soldaten, die voor onze vrijheid het hoogste offer brachten tijdens de helaas mislukte Operatie Market Garden (september 1944).

Na ca. 11 km wordt via een voorwaarts verkennende bypass verplaatst naar de Poort van Doorwerth, alwaar de groep zich kan laven aan een heerlijke stevige kippensoep met broodjes. Met veel energie worden vervolgens de laatste kilometers gelopen langs onder andere de Oude Kerk in Oosterbeek (waar in 1944 felle strijd werd geleverd) met tijd voor een groepsfoto.

Na het ophalen van medailles/jaartekens wordt weer verplaatst richting de Poort van Doorwerth voor een gezellige nazit onder het nuttigen van een stevige, hoe kan het ook anders, Huzarensalade.

Een bijzonder woord van dank aan onze Airborne-fotograaf Nancy Baart, die zowel op locatie als tijdens de hele mars tal van foto’s heeft geschoten. We hebben haar inmiddels bevorderd tot ons vaste Airborne-Oog (@ Dennis: nu niet jaloers worden…) voor de komende Airborne events !!

Tenslotte:  het was een mooi en indrukwekkend event, waarbij kameradie, esprit de corps en respectvol gedenken goed samenging.

En voor diegenen die er deze keer niet bij konden zijn: de herkansing is op vrijdag/zaterdag 4/5-9-2020.

Meldt je nu alvast aan via huzn-kpls@huzarenvanboreel.nl en versterk ons Airborne-detachement !!

Foto-reportage
Foto-show

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.