Luitenantsbal 2022

Op 20 oktober was het zogenaamde ‘Luitenantsbal’ van het Regiment Huzaren van Boreel. Dit is een feest van luitenants voor luitenants. Hogere officieren mogen zich er dus niet mee bemoeien, maar zijn wel welkom.

Dit keer was het georganiseerd in Heverlee/Leuven samen met de luitenants van het Belgische zusterregiment Bataljon Jagers te Paard.

Tijdens het luitenantsbal werd door de luitenants van Huzaren van Boreel een prachtig cadeau aan hun Belgische collega luitenants overhandigd.
In de ‘oorlogsbuit’ van het Regiment Huzaren van Boreel hadden men namelijk nog een relikwie uit 1830 gevonden en die hebben de luitenants nu als ‘roofcultureel erfgoed’ teruggegeven.

Inderdaad: de beroemde kachel.

Achtergrond: Bij de zegetocht van het Regiment Huzaren van Boreel (destijds Reg Huzn nr 6) via de Vlaamse Poort naar het centrum van Brussel op 23 sept 1830 werden er brandende kachels op onze hoofden gesmeten.

Citaat uit ons Regimentsboek: “De colonne werd door dichte bebouwing omsloten en werd door de Belgische opstandelingen bij verrassing vanuit de huizen en vanaf de daken onder hevig vuur genomen. Daarbij werd ze bekogeld met stenen, dakpannen, ongebluste kalk, kokende vloeistoffen en zelfs huisraad. Ondermeer werd een brandende KACHEL op de hoofden van de huzaren gegooid”! Ze hebben er zelfs een schilderij van gemaakt, waar die vermaledijde kachel opstaat.

En natuurlijk…. Ook België heeft te maken met de brandstofcrisis en ook in België is de thermostaat in overheidsgebouwen teruggeschroefd naar 19 graden. Dus hoewel oud en vol deuken is een kachel in deze tijd toch nog altijd een zeer bruikbaar cadeau

De avond was enorm goed georganiseerd door het Regimentsveulen Olav van den Brink. Klasse. De gastvrijheid van onze Belgische vrienden was daarnaast hartverwarmend. Net zoals ons cadeau.

BOREEL

Plaats een reactie