42 BVE overleeft in de wildernis

Aangevallen door de vijand, voertuig onbruikbaar, afgesneden van eigen troepen én terug zien te komen door vijandelijk gebied. Het is een realistisch scenario waarin verkenners kunnen belanden. Daarom beproefden de militairen van onder andere 42 Brigade Verkennings Eskadron (42BVE) afgelopen twee weken hun overlevingsstrategieën in het Franse oefengebied van La Courtine.

Gestript van alle luxe duiken de militairen het langgerekte bosgebied van La Courtine in. Slaapzak? Verboden. Stiekem extra kleding meenemen? Geen optie. Het leren overleven in barre omstandigheden: ga er maar aan staan. Tijdens workshops leerden de verkenners hoe ze in leven blijven met enkel de basics op zak. Van vuur maken tot onderkomens maken, maar ook: wat moet je doen als je in ijskoud water terecht komt. Daarna gingen de militairen veld in, waar ze moesten zien te overleven.

Naast Nederlandse militairen deden er ook Franse, Belgische en Luxemburgse collega’s mee. Dit zijn de eerste foto’s! Nieuwsgierig geworden? Alles over de multinationale Survival Evasion Resistance and Extraction (SERE)-oefening lees je vanaf dinsdag 5 december in de nieuwste editie van e-zine Landmacht.

foto’s en story: Sectie communicatie 13 Lichte Brigade

Plaats een reactie